Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Mart '09

 
Kategori
Güncel
 

Suçu sarışın olmak

Suçu sarışın olmak
 

Dün gazete okurken rastladığım haber çok ilgimi çekti..Burası Türkiye dedirtecek bir haberdi bu..Haberi aktarıyım ilk önce...
......

İzmir Çiğli'de yaşayan 17 yaşındaki liseli Merve Damla Kulmaç'ın sarı saçları başına dert oldu. "Saçların boyalı" denilerek derse alınmayan talihsiz kız, bu nedenle 2 yıl içinde 3 lise değiştirdi..


DERSE GİREMEDİ, SINIFTA KALDI

Sürekli öğretmenleri tarafından saçını sarıya boyattığı gerekçesiyle azarlanan ve derslerden çıkarılan genç kız, daha fazla dayanamayarak konuyu anne ve babasına aktardı.

Kızlarına yapılan muamele karşısında öfkelenen Yasemin ve Gültekin Kulmaç çifti, öğretmenleriyle görüşerek kızlarının saçının doğal rengi olduğunu anlattı.

Ancak durumda değişen hiçbir şey olmadı. Merve, okuldan ayrılmak istediğini ailesine söyledi. Bunun üzerine anne ve babası kızlarını sadece yarım dönem okuduğu 75. Yıl Meslek Lisesi'nden alarak Adnan Saygun Lisesi'ne kaydettirdi. Ancak burada aynı sorunlarla karşılaşan Merve, derslere giremediği için sınıfta kaldı. Çileden çıkan Kulmaç çifti kızlarını son olarak Büyük Çiğli Lisesi'ne yerleştirdi. Lise 1'inci sınıfı burada bitirip ikinci sınıfa geçen genç kızın sorunları burada da bitmedi.

Kızlarının yaşadığı soruna son vermek isteyen Kulmaç, çifti son çare olarak Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Bölümü'nde görevli uzman doktor Ali Can Kazandı'ya başvurdu. Kazandı tarafından genç kızın saçlarından alınan örnekler teste sokuldu.

Alınan patoloji raporunda, Merve Damla Kulmaç'ın saçlarındaki sarı rengin boya değil, doğal rengi olduğu belirlendi. Aldıkları raporu okul yönetimine sunan aile, rahat bir nefes aldı. Raporu gören okul yönetimi Kulmaç'ın gerçek saç renginin sarı olduğunu kabul etti.


......

Lise zamanında kılık kıyafet kontrolleri yapılırdı sürekli bazen 1 -2 saat derslere giremezdik..Armalar vardı o zaman boynuna takmamışsan yanmıştın..Bazen unuturdun ya da kaybolurdu bulamazdın evde tek çare onsuz gitmekti ama kontrollerden geçmek zorundaydın..Bir keresinde hatırlıyorum saçını siyaha boyatmış bir kızı müdür yardımcısı kenara çekmiş azarlıyordu derslere girdi mi bilmiyorum onu da belki almamışlardır..
Okullarda disiplin sağlanmalı ve kurallara herkes uymalı ama kurallar öğrenciyi okula gitmekten yıldıracak seviyede olmamalı.. En önemli kural öğretmenin kendine güvenli, kendindeki potansiyelinin farkında topluma faydalı bireyler yetiştirmek ve bunun için uygun ortamları sağlamak olmalıdır...

Yukarıdaki haberde kızın sarı saçlı olması problem teşkil ediyor bence çünkü veli durumu açıkladığı ve üstüne rapor aldığı halde öğretmenler tatmin olmuyor..Saçı boyatmak kural dışı diyelim saçının doğal olduğu ispatlandığı halde neden hala ısrar ediliyor...Okul değiştiriyor kız aynı sorun devam ediyor ..Burdaki eğitim anlayışını anlamadım ben ..Ayrımcılık yapıldığı kesin..Okula saç baş dağınık, kirli kıyafetlerle, uzayan bıyık -sakal gelmek disiplini sağlamak adına kontrol edilmesi durumlardır ama doğal sarı saçla gelmek problem olmamalı...Eğitim sistemimiz bu kadar problemliyken saç başı problem etmek düşündürücü bir durum..

 
Toplam blog
: 13
: 4165
Kayıt tarihi
: 01.03.09
 
 

Merhaba ismim Halide Gök. 2008 Gazi Üniversitesi Resim-iş Öğretmenliği bölümü mezunuyum. Henüz mesle..