Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

30 Ocak '09

 
Kategori
Evcil Hayvanlar
 

Süper Kedilerin Şaşırtıcı Öyküleri

Süper Kedilerin Şaşırtıcı Öyküleri
 


Kara kediler kötü şans getirirler mi?.. Bence hayır... Zaten bunu doğrulayan bir gerçek de yoktur. Araştırmalar kedi postunun siyah olmasını sağlayan genin, aynı zamanda onu bazı hastalıklara karşı koruduğunu göstermiştir ki, sanırım buna da iyi şans denir! Kedi dostları, tüm kedilerin beraberlerinde güzellikler getirdiğini iyi bilir. İnsanlar binlerce yıldır bu sevimli canlılarla beraber yaşıyorlar ve onlar bizlere cesaret, dostluk ve sadâkât aşılıyorlar.


İşte önemli olaylara damga vurmuş bazı süper kediler ve şaşırtan gerçek öyküleri...


Dedektif kedi...

Snowball isimli bir kedi, önemli bir suçun aydınlanmasını sağlamış. Polisin kanlı bir ceket üzerinde bulduğu beyaz kedi tüyleri, tüm dikkatlerin Snowball'a ve tabii ki onun tüylerindeki DNA hücrelerine çevrilmesine neden olmuş. Her canlının DNA'sı eşsiz olduğundan, bilimadamları bu tüylerin Snowball'a ait olduğunu kanıtlamışlar. Bu şekilde polis, ceketi ve suçu kedinin sahibiyle ilişkilendirmiş ve de sonunda suçlunun kedinin sahibi olduğu ortaya çıkmış. Bir suçun çözülmesinde ilk defa kedi DNA'sı kullanılmış ve gerçekten bu suçun aydınlanmasına ışık tutmuş.


Rehber kedi...

Kedi Libby, köpek dostu Cashew görme kabiliyetini yitirince, onun rehberi olmuş. Cashew'un omuzunu dürterek onun bahçede dolaşmasına, yemek kabını bulmasına ve kulübesine gitmesine yardım ediyormuş. Libby sadece rehberlik yapmakla kalmayıp, aynı zamanda onun koruması da olmuş, köpeğin kulübesinin hemen dışında uyuyarak yalnız bırakmamış.


Zengin mi, yoksa pasaklı mı?..

Bir zamanlar pasaklı bir sokak kedisi olan Tinker, sahibinin evi ve yaklaşık 700.000 doları kendisine miras kalınca, bir anda çok zengin olmuş. Aslında mirasın kullanım hakkı Tinker'ın veteriner masrafları, evinin tamiratı ve en sevdiği balıklar için harcanmak üzere komşularına verilmiş. Bir müddet sonra komşuların kedileri Lucy ve Stardust da Tinker'ın yanına taşınmışlar. Para içinde yüzen Tinker lüks bir otomobil alamasa da sanırım sık sık parti veriyordur :-)


Astronot kedi...

Felix, 18 Ekim 1963'te uzaya giden ilk kedi. Hayvanların, uzay yolculuğunun ağır şartlarında hayatta kalıp kalamayacağını öğrenmeye çalışan bilimadamları, Fransız kediyi roketle yıldızlara göndermişler. Dünyanın 160 kilometre üzerinde uçan pisicik, aynı gün içerisinde güvenle evine dönmüş.


Cankurtaran kedi...

Aslında son derece sakin ve hanım hanımcık bir kedi olan Mel-O, iş sahibi Alex'i korumaya gelince engel tanımıyor. Bir gece, 9 yaşındaki Alex uyurken onun göğsüne çıkıp gezinmeye başlayan kedi, neredeyse üzerinde tepinerek çocuğu uyandırmış. Alex diyabet hastasıymış ve kedinin garip davranışları yüzünden annesi Alex'in kan şekerini ölçmeye karar vermiş. Sonuçta çocuğun diyabet nöbeti geçirmek üzere olduğu ortaya çıkmış!..


Altın kedi...

Creme Puff adlı kedi yıllar boyunca her sabah domuz pastırması, yağda yumurta, brokoli ve sütlü kahveden oluşan zengin bir kahvaltıyla güne başlamış. Bu yüksek kolesterollü öğüne rağmen tam 38 sene yaşayarak dünyanın en yaşlı kedisi rekorunu kırmış.


Ateş altında bir anne kedi...

Tehlikeli bir yangın, bu kedinin yavrularını kurtarmasına engel olamamış... Alevler yaşadıkları eski binayı sardığında, Scarlett adlı anne kedi yavrularının hayatını kurtarabilmek için, ateş altındaki eve 5 defa girip çıkmış. Patileri ve gözleri yanmış, tüyleri mahvolmuş ama cesur anne Scarlett, yavrularını teker teker kurtarmış. Yangının ardından anne kedi yavrularıyla birlikte, New York'ta bulunan bir hayvan barınağında yaşamaya devam etmiş.


Kopya kedi...

CC, dünyanın klonlanan ilk kedisi... Bilimadamları kedi Rainbow'dan hücre alıp bu hücreleri özel kedi yumurtalarına transfer etmişler ve bu yumurtaları da bir başka kediye aşılamışlar. İşte o kedi de CC'yi dünyaya getirmiş. Hayvan klonlamak tartışmalı bir konu tabii, lâkin bilimadamları bu sayede nesli tükenmekte olan türlere yardım edebileceklerine inanıyorlar.


Kürklü sinema yıldızı...

İlk dört Harry Potter filminde Hermione'un kedisi Crookshanks'in yeri bambaşka. Onu başarıyla canlandıran Crackerjack'in tabii ki bunda çok payı var. Bu kedinin en büyük motivasyonu sevdiği yiyeceklermiş. Örneğin, Azkaban Tutsağı filmindeki bir sahnede fare kovalarken görünen kedi, aslında yiyecek peşinde koşuyormuş.


Tarihte adı bilinen ilk kedi...

Eski Mısırlılar kedilere hayranlık duyarlarmış ve bu nedenle de mumyalarlarmış. Fakat görünen o ki, kedilerine isim vermezlermiş. Lahitlerde sık sık köpeklerin isimleri geçtiği halde, kediler sadece "miu", yâni "miyavlayan kimse" olarak anılıyormuş. Ancak birisi kedisine "memnun" anlamına gelen "Nadjem" adını vererek bu geleneği bozmuş. Nadjem'in ismi sahibinin lahdinde geçiyor ve bu da onu, tarihte adı bilinen ilk kedi yapıyor.



Kaynakça >>> Natıonal Geographıc

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..