Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Aralık '17

 
Kategori
Dünya
 

Suud'un Derdi Belli Oldu: Neom Projesi

Suud'un Derdi Belli Oldu: Neom Projesi
 

Küdüs meselesinde Birleşmiş milletlerde kabul oyu vermesine rağman ABD ve İsrail yanlısı bir politika izleyen ve bu nedenle de başta Türkiye olmak üzere büyük tepki alan Suudi Arabistan ve uydusu Mısır'ın derdi belli oldu:Neom Projesi..

Yakın bir gelecekte petrolun bitmese de elektrikli otomobiller misali petrole olan bağımlılığın sona ereceğini gören Suudiler can havliyle yeni bir ekonomik politika izleme zorunluluğunu duydular. Bu politika şimdiye kadar ihmal ettikleri ve hatta aklına bile getirmedikleri sanayi ve teknolojidir. Mısırda hatırı sayılı bir sanayi ve teknoloji alt yapısı olmasına rağmen rafineri ve petrokimyadan başka sanayisi olmayan S.Arabistan Sanayi 4.0 çağında perişan olacağını gördü ve iktidardaki hanedan dipten gelecek derin bir dalgayla devrilmemek, Mısırdakiler de iktidarlarını kaybetmemek için yüksek teknolojiye ağırlık vermek gerektiğini duydular.

Bu amaçla hazırladıkları ve özellikle veliaht Prens Salman'ın çok önem verdiği bu preojenin adı Neom yani Neo-Müstakbel-Yeni Gelecek..Suudi Arabistanın Mısır'a yakın bölümleri, Mısır ve Ürdün'ün belli bölgelerinde kurulacak özel teknoloji geliştirme bölgeleri, silikon vadileri ve eğitim kampüsleriyle Ortadoğu'da Türkiye ve İsrail'den sonra üçüncü bir güç olmayı hedefliyorlar.Tabii bunu da kendi güçleriyle değil ABD be İsrail patenli firmalarla, o firmaları ülkelerine çekerek gerçekleştirebileceklerinden Küdüs olayında böyle bir tavır aldılar.

Aslında kendi içinda mantıklı bir plan olan bu proje Türkiye için de dersler ve riskler oluşturuyor. Ders şudur ki ,yüksek teknolojide gerektiği gibi derinleşmesseniz gelir başkaları sizin bıraktığınız boşluğu doldurur.Risk olan da, Batı ile aramız limoni olduğu için ülkemizde çalışan ve Türkiye'yi Ortadoğu Yönetim Bölgesi kabul eden  bazı firmalar, mesela General Electric Neom'un yolunu tutabilir.

Siyaset ve diplomasi gibi yüksek teknoloji de uluslararası bir mücadele alanı oldu.Bu mücadelede geri kalmamak dileğiyle..

 

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..