Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '07

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Suyunu boşa harcama!

Suyunu boşa harcama!
 

Türkiye seçimlerle yatıp, seçimlerle kalkarken, susuzluk ve en kötüsü de kuraklık kapımıza dayandı. Beklenen yağmurlar bir türlü yağmadı. Barajların ve göllerin suları çekildi. Ve maalesef halkımız hâlâ tehlikenin farkında değil. Çevremde yaptığım küçük bir gözlemle buna bizzat şahit oluyorum.

Tüm uyarılarımıza rağmen çimler hortumla sulanıyor, otomobiller hortumla yıkanıyor. İşyerimde bozuk olan ve boşa akan tuvaletin tamiri için günler öncesinden çağırdığımız tesisatçı bir türlü gelemedi.

Tema vakfı evlerdeki gereksiz su tüketimini önlemek için çok güzel bir kampanya başlatmış. Ancak bu kampanya sadece evlerde mi başlatılmalı?

Bu kampanyanın meselâ iş yerlerinde, lüks otellerde ve plazalarda da başlatılması gerekmez mi? Örnek ; Elinizi uzattığınız zaman akan, çektiğiniz zaman ise bir müddet akıp daha sonra duran “sensörlü” tabir edilen musluklara da bir çözüm bulunamaz mı? Ben çok merak ediyorum acaba durana kadar akan su israfı bir muslukta kaç tona ulaşıyor. Sanırım okullarda saç baş yolduran havuz problemlerine bugünlerde çok ihtiyacımız olacak.

Tema Vakfı’nın kampanyasını sizlerle paylaşmak istiyorum: İşte Tema Vakfı’nın “Suyunu Boşa Harcama” kampanyası;

4 kişilik bir aile, yılda 140 ton su kurtarabilir…

Bir ev bile fark yaratır...

Evde suyumuzu kurtarmanın 10 basit yolu:

1. Musluğu Açık Bırakmayın

Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

2. Bulaşıklarınızı Elde Değil Makinede Yıkayın

4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

3. Diş Fırçalarken, Tıraş Olurken Suyu Kapatın

Diş fırçalarken ya da tıraş olurken, kullanmadığımız halde açık bıraktığımız su gideri, yılda kişi başı ortalama 12 tondur. 4 kişilik bir ailede bu rakam ortalama 48 tondur.

4. Daha Kısa Duş Alın

5 dakikalık bir duş sırasında ortalama 60 lt su harcarsınız. 4 kişilik bir ailenin her bir ferdi duş süresini 1 dakika azaltırsa yaklaşık 18 ton su kurtarırsınız.

5. Gereksiz Yere Sifon Çekmeyin

Tuvaleti çöp olarak kullanmayın. Dört kişilik bir ailenin her bir ferdi, günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse yılda 16 ton su harcamış olur.

6. Sifona Plastik Bir Şişe Yerleştirin

1, 5 litrelik bir pet şişeyi su ile doldurarak sifonunuzun içine yerleştirin. Sadece bu basit bir önlemle bile yılda 2 ton su kurtarabilirsiniz.

7. Duş Başlığınız Değiştirin

Yeni çıkan suyu daha iyi bir şekilde püskürten ekonomik duş başlıklarından alın. Böylece suyu daha az açarak daha tazyikli bir duş alabilirsiniz.

8.Muslukları Tamir Ettirin

Evdeki tüm muslukları su kaçırmadığından emin olum. Gerekirse tamir edin. Her saniye bir damla damlayan musluk yılda 1 ton su harcar.

9.Su Kaçaklarını Engelleyin

Evinizdeki ya da apartmanınızdaki su borularını yenileriyle değiştirin ya da tamir ettirin. Eski tip borular tonlarca su harcar.

10. Çamaşır Makinesini Ekonomik Kullanın

Bir çamaşır makinesi tek bir çalıştırmada 176 litre su harcar. Makinenizi haftada bir kez bile az kursanız, yılda 9 ton suyu kurtarırsınız.”

**

Teşekkürler Tema Vakfı; İyi ki varsın!

 
Toplam blog
: 516
: 1080
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

1955 Ankara doğumluyum. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunuyum. İstanbul'da uzun yıllar..