Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tahinli çörek

Tahinli çörek
 

Tahinli çörek, yapıldığı zaman yumuşacık mis gibi olur ve buram buram, tahin kokar. İki tür tahin vardır. Beyaz tahin, kahverengi tahin( kavrulmuş tahin). Kahverengi tahin daha lezzetli olur. Her yerde bulunmaz, Konya yöresinde daha çok bulunur. Tahinli çörek yaparken her ikisinide kullanabilirsiniz.  Ben kahverengi tahin kullanıyorum.

Malzemeler:

1 su bardağı sıvıyağ ( 1 çay bardağı hamur yoğururken kullanılacak)

1 su bardağı tahin

1 çay bardağı süt

1 yumurta

1 çorba kaşığı toz şeker(mayalamak için)

1/2 paket yaş maya veya 1 paket kuru instant maya

1 çay bardağı ılık su

Toz şeker ve un

Yapılışı:

Büyükçe bir kabın içine maya ve ılık su koyulur, maya ılık su içerisinde eritilir.

Eriyen mayanın içine 1 yumurta, 1 çay bardağı ılık süt, toz şeker, 1 çay bardağı sıvı yağ ilave edilir ve iyice karıştırılır.

Sıvı harcın içine un ilave edilerek hamur kulak memesi yumuşaklığında oluncaya kadar yoğurulur ve hamurun ağzı kapatılarak en az yarım saat dinlendirilir. Ara sıra yoğrularak hamurun havası çıkarılır.

Daha sonra ayrı ayrı, bir tabağın içine 1 su bardağı tahin, bir tabağın içine 1 çay bardağı sıvı yağ, başka bir tabağın içine de toz şeker koyulur.

Mayalı hamurdan iri ceviz büyüklüğünde hamur koparılır, eller biraz yağlanarak hamur büyük çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılır.

Açılan hamurun içine bir fırça yardımı ile önce sıvı yağ, sonra tahin sürülür, üzerine de avucumuzla toz şeker serperiz.

Daha sonra hamur rulo biçiminde sarılır ve hamurun bir ucundan tutularak kendi etrafında sarılır.

Hamurun üzerine de yine sıvı yağ, tahin varsa pekmez sürülür, üzerine şeker serpilir.

Diğer hamur parçalarına da ayni işlem uygulanır ve yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye hamur parçaları dizilir ve 220 derecelik fırında pişirilir. Üzeri kızardıktan sonra fırından alınan tepsinin içindeki çöreklerin bir müddet buharı çıkması beklenir ve çörekler ılıyınca taşlaşmasınlar diye üzerine bir tepsi kapatılır ve bir müddet beklenir.

Dinlenen çörekler daha sonra servis yapılır.

Afiyet olsun, her şey gönlünüzce olsun.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..