Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '14

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Etli kuru biber dolması

Etli kuru biber dolması
 

Kış mevsiminde yapılan lezzetli dolmaların bir çeşidi de etli kuru biber dolmasıdır. Dolmalık biberler yazdan kurutulur kışın afiyetle yenilir. Hele elinizdeki dolmalık biberler Gaziantep ve Urfa tarafından ise lezzeti daha da katlanır. Zira Güneydoğu bölgesinde yetişen dolma biberlerin, kabakların ve patlıcanların lezzeti çok farklıdır nedeni ise oranın iklimi ve bereketli topraklarıdır. Dolmalık biberleri ise çok acıdır. Benim yaptığım Gaziantep bölgesinin acı biber dolmaları idi.

Malzemeler:

25 tane kuru dolmalık biber

300 gram orta yağlı kıyma

3 su bardağı baldo pirinç

2 büyük kuru soğan

1 çorba kaşığı biber salçası, 1 çorba kaşığı domates salçası

1 su bardağı sızma zeytinyağı

1 çorba kaşığı kuru nane, 1 çorba kaşığı kuru maydanoz, 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı pul biber, 2 tatlı kaşığı deniz tuzu, 1 çorba kaşığı sıvı sumak veya nar ekşisi, 1 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı zerdeçal veya köri

Yapılışı:

Önce kaynamış suyun içine yıkanmış dolma biberler atılır ve kabukları diri kalacak şekilde bir müddet haşlanır.

Pirinçler 4-5 kere bol soğuk suyla yıkanır ve en az 20 dakika ılık su içinde bekletilir.

2 tane soğan rendelenir veya rondoda çekilir.

Çukur bir kabın içinde salçalar ılık suda ve yağın içinde eritilir ve içine nar ekşisi ilave edilir.

Sıvı malzemelerin içine tuz ve baharatlar ilave edilir.

Pirinçlerin suyu süzülür ve tüm malzemeler birbiriyle karıştırılır ve bir kaşık yardımıyla iyice birbirine yedirilir.

Daha sonra dolmalık biberlerin içine iç malzemesi doldurulur, dolma biberlerin ağzında bir parmak boşluk bırakılır.

Tüm biberler büyük bir tencereye yerleştirilir ve üzerine porselen bir tabak yerleştirilir.

Dolmalık biberlerin üzerini su geçmeyecek şekilde tencereye su ilave edilir ve pişirilir.

Ben kolaylık olsun diye büyük bir düdüklü tencereye dolmalık biberleri koyuyorum, üzerine 2 su bardağı su ilave edip buharı çıktıktan sonra düdüğü yan yatırıp, ocağın altını kıstıktan sonra 25 dakika pişiriyorum. Düdüklü tencerede daha lezzetli oluyor. Çok hızlı pişiren düdüklülerde(klipsolarda) zaman daha da kısalır.

Afiyet olsun, her şey gönlünüzce olsun.

Sibel Koçarslan

 
Toplam blog
: 627
: 3456
Kayıt tarihi
: 11.06.11
 
 

Kendi halinde yaşayan doğa tutkunu, sıradan bir vatandaş. İnsanların dış güzelliğine değil iç güz..