- Kategori
- Tıp
- Okunma Sayısı
- 416
Taksir kavramı yenidir ve hekimlerin başını çok ağrıtacak bir düzenlemedir

Bugün internette bir haber okudum;
Danıştay 1. Dairesi, emsal bir karara imza atarak, tıbbi kurallara aykırı olarak teşhis ve tedavide gerekli özeni göstermeyerek hastanın ölmesine neden olduğu bilirkişi raporuyla ortaya konulan doktorların ‘taksirle ölüme neden olma' suçundan yargılanmaları gerektiğine karar verdi.
Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesi şöyle:
“Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, üç yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Doktor, ya da kişi eyleminden doğacak sonucu bilmekte, bu sonucu istememekte, ancak gerekli önlemleri almamakta veya yetersiz kalmaktadır.
Peki bu doğru olabilir mi?
Doktor ameliyattan sonra kötü sonuç olacağını bile bile ameliyat yapar mı?
Hangi doktor hastanın kötülüğünü isteyebilir ki?
Hekimlikte taksirli suçlar hatalı hekimlik uygulaması olarak karşımıza çıkar. Buna hekimliğin kötü uygulaması veya yaygın deyişle MALPRAKTİS denir.Yeni TCK’da taksirli suçlar kapsamında tedbirsizlik, ve özen eksikliği malpraktis olarak nitelendirilir.
Hiç bir doktor bilerek malpraktis yapmak istemez.
Sorunda budur zaten.
Yasada bilerek, sonucunu bilerek yapıldığı ifade edilmektedir. Bu nedenle taksir kavramı yenidir ama hekimlerin başını çok ağrıtacak bir düzenlemedir.
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Yuksek sesle besmele cekeceksiniz artik ameliyata girmeden once.
Beyhan BiÇKİN KOZANOGLU 15.12.2007 23:19- Cevap :
- örnekler çoğalırsa, hiç bir doktor ameliyata girmez. Sonunda kötü sonuç olacağını biliyormuş gibi ceza alacaksa neden girsin, o zaman hastaları kim ameliyat edecek onu merak ediyorum. Bu yaslar ingilterede de uygulanıyor, İngiliz vatanşdaşları gidip ancak hindistanda ameliyat olabiliyorlar. 16.12.2007 17:38