Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Aralık '20

 
Kategori
Güncel
 

Tank-Palette de F-16 Oyunu-3

Yıl : 1974. Kıbrıs Barış Harekatı sırasında uygulanan ambargo nedeniyle, F-16 uçaklarının lastiklerinin temininde zorluk yaşanır. Yaşanan bu zorluklar üzerine Devletimiz, uçak lastiği üretecek bir fabrikanın (Petlas’ın) kurulmasına karar verir.

Kurulmasına karar verilir ve içerisinde her türlü vicdansızlık, kansızlık ve ihanet dolu hikayemiz de başlar.

PETLAS, vicdansızlar tarafından daha işletmeye açılmadan batırılacaktır. Peki nasıl ? 

* * *

Taşıt ve Uçak Lastiği üretmek üzere 1977’de Kırşehir’de kurulan PETLAS, deneme üretimine ancak 1989 yılı sonunda başlar. Başlangıçta lastiklerin “Japon Yokohama" teknolojisi ile üretilmesi düşünülür. Ancak Türkiye’deki “yabancı lastik sektörleri"nin : “Japon teknolojisi kazancımızı / pazarımızı daraltır”  endişesi ile  “Doğu Blok Ülkelerinden "çekoslovak barum”  lisansına yönlendirilir. Böylece Uçak Lastiği yatırımı, daha fabrikası açılmadan, yani “doğmadan" ölür.

 

Peki Ölüm Sebebi nedir ? PETLAS'ın üretim teknolojisinin yeni / rekabetçi olmamasıdır. 1,186 Milyar USD'lik yatırım, “verimsiz” olduğu gerekçesiyle çöp olmuş ve kapatılmıştır.

...

Aradan bir süre geçer ve dönemin Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Kırşehir’e gelir.

"Evren, Kırşehirlilerin  'Petlas'ımız Açılsın” pankartlarını görünce, “Petlas'ınız açılsın diyorsunuz ama teknolojiniz eski, açılsa da geri kapanır' der.

(Canmehmet : Acaba "Bu eski teknolojiyi kimler aldı ? Bu ihaneti kimler yaptı ?” da demiş midir, bunları sorgulamış mıdır ?..)

PETLAS, özelleştirme idaresince satışa çıkartılır, ancak alıcı çıkmaz ve 5 Nisan 1994’te tekrar kapatılır.

PETLAS çalışanlarının direnişine rağmen ayakta kalamayacağı anlaşılınca, 1995 yılında tekrar satışa çıkarılacaktır. " (1)

...

Bu kez PETLAS'a, Konya Merkezli (Anadolu Kaplanı -!-) Kombassan talip olur ve 20 Mart 1997’de “30 Milyon USD yatırım, 700 kişiden az olmayan istihdam garantisi ile 37,5 Milyon USD'ye satılır.

* * *

Açılmadan batırılan Petlas’ı, bakalım Anadolu Kaplan’ı Kombassan çalıştırabilecek mi ?

Aradan geçen zaman bize şunu gösterecektir : Kombassan Petlas’ı satın almamış fakat, Petlas Kombassan’ı teslim almıştır !

Peki, Anadolu Kaplanlarından Kombassan Holding nasıl bir kuruluştur ve kimlere aittir ?

* * *

Kombassan : 1988’de Kimya öğretmeni Haşim Bayram tarafından (çoğunluğu) yurtdışında çalışan (yaklaşık 50.000 ortaklı) vatandaşlarımızın birikimleriyle Konya’da kurulmuştur. Holding kısa sürede kağıt-karton, makine (rulman, vinç, vb.), inşaat malzemeleri (beton santrali, prefabrik, PVC, MDF vb.), mermer ve maden, makarna, un, irmik, bakliyat, bisküvi vb. turizm, petrol ve tekstil alanlarında faaliyet göstererek; 25.000 çalışan sayısına (ve yurt dışındakiler de dahil) 40 şirkete ulaşır.

Ulaşır ulaşmasına da, aşağıda açıklanacağı gibi rahat bırakılmadığı için bu süreçte unvanını “Bera Holding” olarak değiştirerek, bugün yoluna 5.000’i doğrudan, 15.000’i de dolaylı olarak 20.000 kişiyi istihdam ederek devam edecektir. Kurucusu olan öğretmen Haşim Bayram, yaşadığı sıkıntılar nedeniyle önce felç olur, ardından da vefat eder. Küçülerek yaşamına devam eden Holdingin 2019 Yılı Cirosu : 2,250 Milyar Lira ve Faaliyet Kârı :  228 Milyon Liradır.

* * *

Şimdi kaldığımız yerden devam edelim :

Kombassan, 20 Mart 1997’de Petlas’ı almış ancak mevcut makine parkı ile verimli çalışmayacağı için sıra yatırım yapmaya gelmiştir. Gelmiştir ancak, Kombassan’a her nedense devlet tarafından yatırım için gerekli teşvik verilmemektedir.

...

Tarih : 21 Ekim 1999 (Kombassan’ın Petlas’ı Mart 1997’de aldığı hatırlanmalıdır)

“Petlas'a Yatırım Engeli...

Kombassan Holding tarafından satın alınıp kâra geçirilen Petlas'a, Hazine Müsteşarlığı 15 aydır Yatırım Teşvik Belgesi vermiyor.

TBMM KİT Komisyonu'nda, 1997 yılında özelleştirilen ve Kombassan Holding tarafından satın alınan Petlas’ın, 15 aydır Hazine Müsteşarlığı'ndan Yatırım Teşvik Belgesi alamaması tartışma yarattı. Petlas'ın 1997 yılı hesaplarının görüşüldüğü KİT Komisyonu toplantısında, Petlas Genel Müdürü Adnan Şahin, Petlas'ın 1998 yılı Ekim ayında uluslararası Kalite Sistem Belgesi olan 'İSO 9001' ve 1999 yılı Temmuz ayında da NATO Kalite Güvence Sistem Belgesi olan 'AQAP 110' belgesi aldığını kaydederek, şöyle dedi : 'Satış gelirlerimiz dolar bazında yüzde 21 oranında arttırılmış, yıllık satışlardaki ihracat oranımız yüzde 25'den yüzde 40'lara çıkarılmış, Petlas tarihinde ilk defa 1998 yılı Mayıs ayında kâra geçmiştir. Silahlı Kuvvetlerimiz'in ihtiyacının yüzde 85'ini karşılar duruma gelinmiştir.'

Uçak lastiği üretim kapasitesinin daha da arttırılarak ihracata yönelineceğini ifade eden Şahin, şu anda ürün yelpazesinde yer almayan Radyal Binek Oto Lastiği ve Tam Çelik Otobüs-Kamyon Lastiklerinin de üretilmesi için yatırım kararı alındığını bildirdi. Bunun için Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü'ne yaptıkları müracaatın 15 aydır cevaplanmadığını belirten Şahin, 'Olumlu veya olumsuz cevap verilmediği için yatırım kararı alınamamıştır' dedi. Şahin, herşeye rağmen özelleştirmeden bu yana 4 milyon USD'lik iyileştirme yatırım yapıldığını ifade ederek : 'Devlete tek kuruş vergi ve prim borcu bulunmayan ve yüzde 100 yerli sermaye ile üretim yapan firmamıza, sektördeki diğer firmalara sağlanan yatırım desteğinin neden esirgendiğini anlayabilmiş değiliz' dedi.

Renk meselesi (Canmehmet: Kamuoyunda bilinen ismi ile 'Yeşil Sermaye')

Toplantıda söz alan bazı milletvekilleri, Türkiye'de sermayenin renk ayrımına ta'bi tutulduğunu savunarak, 'O zaman teşvik edilmeyen bu kuruluşlar, renklerini değiştirip devlet imkanlarından daha fazla yararlansınlar' dediler. Petlas'a teşvik verilmemesi üzerinde yoğunlaşan tartışmaların ardından, KİT Komisyonu, neden teşvik verilmediğinin açıklığa kavuşturulması amacıyla Hazine Müsteşarlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü ile Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan konuya ilişkin rapor istenmesini kararlaştırdı..." (2)

* * *

Bu engellemelerle Haziran 2000’e gelinir.. (Kombassan, Petlas’ı Mart 1997’de almıştır)

Hürriyet’den Cüneyt Ülsever : “Kombassan'ın İtirazı Var !” başlıklı bir yazı yazar :

“Geçen hafta medya mensupları olarak, Kırşehir'de, Petlas yöneticilerini dinleme fırsatını bulduk. % 100 yerli ortaklı, 50 bin üyeli bu holding, bir kısım devlet kuruluşlarının ve medyanın ayrımcılık yaptığı konusunda şikâyette bulunuyor !.. Yetkililerin verdiği bilgilere göre GSMH'ye katma değer katkısı... 5,9 trilyon TL'ye yükselmiş. 57 ülkeye ihracat yapılıyor ve ihracat, toplam üretiminin % 35'ini oluşturuyor...

Good Year, Pirelli, Brisa gibi çok uluslu veya yabancı ortaklı 3 büyük firmanın lastik piyasasını büyük çapta paylaştığı bu sektörde, Petlas'ın pazar payı % 8-10 civarında. Büyük fabrikaların süratli binek arabalarına ürettiği radyal lastikleri üretebilmek için Petlas, tevsi yatırımlarına girişmeye karar vermiş ve 312 milyon USD'lik bir yatırım için, 2 yıl önce teşvik başvurusunda bulunmuş.

Dananın kuyruğu da burada kopuyor !

İki yıldır başvurularına hiçbir yanıt alamamaktan şikâyet ediyorlar. SPK'nın önlerini tıkadığı iddiasındalar. Zaten özelleştirme sırasında da bir sürü zorlukla karşılaştıktan sonra; şimdi de 1 ay içinde her türlü yerli, yabancı kuruluşa verilen teşvikin kendilerinden esirgenme nedenlerini, Kombassan yönetimi tekelci sermayenin pazar paylaşımında önlerine çıkardığı bir engel olarak görüyor. Bu yorumu çok açık bir şekilde de ifade ediyorlar...

Ben, yetkililerden 2 yıldır talep edilen teşvik belgesine bigane kalma gerekçelerini açıklamalarını rica ediyorum. Yoksa kafalar çok karışıyor." (3)

* * *

Tarih : 7 Ocak 2003. (Kombassan, Petlas’ı Mart 1997’de devir ve satın almıştı)

"Aralarında Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce ve Bihlun Tamaylıgil’in de bulunduğu yaklaşık 30 CHP’li Vekilin TBMM’ye verdikleri (10/16, 262) Esas Numaralı Bir Meclis Araştırması var. Konusu :

'Bazı Girişimcilerce Holding Adı Altında Gerçekleştirilen İzinsiz Halka Arz Yoluyla Tasarruf Sahiplerinin Mağduriyetine Yol Açılmasının Neden ve Sonuçlarıyla Bu Süreçte SPK’nın Sorumluluğunun Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci Maddeleri Uyarınca Bir Meclis Araştırması Açılmasına İlişkin Önergeleri'

Araştırma istenen konular özetle :

- Bazı kişi ya da kuruluşların 'Holding' adı altında kurdukları şirketlerin, tasarruf sahibi olan pek çok kişinin mağduriyetine yol açarak, kaç yurttaşımızın mağduriyetine sebep olmuşlardır ? Bu yapı içinde kaç milyar dolarlık kaynak batmıştır ? (Geniş bilgi için : TBMM raporu)

Komisyona (TBMM) konuşan Kombassan’ın Başkanı Haşim Bayram ve Konya Sanayi Odası Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil (14-15 Kasım 2005'te) özetle :

Tahir Büyükhelvacıgil : 'Bu süreçte SPK’nın (Sermaye Piyasası Kurulu) üzerine düşen görevi tam olarak yapmadığını, Holdinglerin üzerine siyasilerin ve basının gittiğini, Sanayi Odası olarak bu konu ile ilgili yanlış buldukları hususları çeşitli zamanlarda dile getirdiklerini...(yatırılan paranın) genel olarak dövizle yapıldığını, ancak Ticaret Kanununun buna izin vermediğini bu sorunun çözülmesi gerektiğini' ifade etmiş... (ilgili TBMM raporu)

Kombassan Holding Başkanı Haşim Bayram (14-15 Kasım 2005 tarihinde) :

'Faisal Finans'ı satmam için tehdit edildim'

...Kombassan'ın doğuşundan günümüze bir brifing veren Bayram, 'holdingin 40 şirket ve 25 bin çalışanı bulunduğunu' söyledi. 'Son üç yılda 3 katrilyon cironun yanı sıra, 2.5 Milyar USD'lik de yatırım yaptıklarını' söyledi...

'Sat ,Yoksa El Koyacağız'

Kombassan Holding'in, özel bir finans kurumu satın almasından sonra tehdit edildiklerini açıklayan Haşim Bayram, Faisal Finans Kurumu'nu satın aldıktan sonra, BDDK ve Hazine Müsteşarlığı tarafından baskı gördüklerini söyledi. Bayram, 'Sabaha kadar sattın sattın. Yoksa el koyacağız dediler' diye konuştu.

...28 Şubat sürecinde yaşadıkları sıkıntıları anlatan Haşim Bayram, 'Başbakan Bülent Ecevit'le ABD'ye gidecektik. İşadamları listesi Milliyet gazetesinde yayınlanınca listeden çıkarıldık' dedi. Bu dönemde yaşadıkları sıkıntıları aşmak için bazı emekli generallerin devreye girdiğini anlatan Bayram, "Bazı emekli generaller bizden 25 Milyon USD para istediler. İşini hallederiz dediler' iddiasında bulundu.

(Yerli .........) Grubu, (Bize) Parayla Mal Vermedi

Haşim Bayram, Petlas Lastik Fabrikası'na 'kort bezi' almak için (yerli) ....... Grubu'na müracaat ettiklerini anlatarak, 'Peşin parayla, kendi paramızla bize mal vermediler' dedi." (5)

* * *

"Faisal'a ABD'li Ortak

Kombassan Holding Faisal Finans'taki çoğunluk hissesini Amerikalı bir şirkete devretti. Yeni ortaklık yapısında şirketin ismi de Family Finans oldu..." (6)

* * *

"BİTİRİN TALİMATI

Eylül 1997 tarihli, 89 sayfadan oluşan 'gizli' ibareli belgede yer alan şu satırlar, dönemin generallerinin irticaya karşı alınması gereken tedbirler bahanesiyle dindarlara nasıl hayat hakkı tanımadığını gösterdi : 'Siyasi İslam'a maddi destek sağladığı iddia edilen Kombassan... gibi şirketler yakın takibe alınmalı... Ambargo uygulanarak etkisiz hâle getirilmelidir...Cuntacılar, batırma operasyonunu Kombassan... üzerinde ustaca uyguladılar. Operasyon neticesinde İFK'ya da el kondu..." (7)

* * *

Kombassan Holding, Petlas’ta Havlu atıyor !

"Petlas satıldı (24.03.2005)

Kırşehir'de kurulu bulunan ve 8 yıldan bu yana Kombassan Holding tarafından işletilen Petlas Lastik Fabrikası satıldı." (8)

...

Canmehmet : Kombassan Petlas’ı Mart 1997'te satınalmıştı, görünen o ki ancak Sekiz (8) yıl dayanabilmiş!

Peki Petlas, özelleştirmeden sonra F-16 Uçakları için Lastik üretmeyi başardı mı ?

* * *

"Türk Hava Kuvvetleri, PETLAS tarafından üretilen F-16 iniş takım lastiklerini kullanmaya başladı.

Kırşehir’deki fabrikada Türk mühendisleri tarafından tasarlanıp üretilen lastiklerle birlikte PETLAS, dünyada F-16 iniş takım lastiği üreten üçüncü fabrika oldu.

Eskişehir'deki 401. Filo'da yapılan testlerin ardından, lastikler yurtdışındaki testlerden de başarıyla geçti. Yerli F-16 lastikleri, Türk Hava Kuvvetleri ile birlikte Güney Kore tarafından da kullanılacak.

Lastiklerin testlerini, Eskişehir'de dünyanın sayılı test filolarından biri olan 401. Test Filo Komutanlığı yaptı. Lastiklerin, güçlü karkas yapısı ve aşınma karakteristiğiyle dikkat çektiği belirtildi." (9)

* * *

Yazı Dizimizin Üç Bölümünde yazılanlar özetle :

- Tank Bakımı ve Palet üretimi için 1973’de kurulan Arifiye I.Ana Bakım Fabrikası, 2002 yılında Ecevit Hükümeti Döneminde  Modernizasyonuna ihtiyaç duyulan 170 Tankın bakımını yapmamış-yapamamış ve bu modernizasyonun ihalesi, yaklaşık 700 Milyon USD bedelle İsrail’e verilmiştir. İsrail IMI Firması, parasını aldığı bu modernizasyon işinde (anlaşılan yeterli deneyimi yoktu -ki-) başarısız olmuştur.

- Türkiye, yapacağı yatırımları için maalesef yeterli sermaye birikimine sahip değildir.  Hâl böyle iken, birileri : “Yeşil Sermaye, Arap Sermayesi” bahanesi ile ülkemizin kalkınmasını ve yapılacak olan yatırımları engellemektedir. Sermaye Batı'dan gelirse ses çıkarılmamakta; eğer sermaye İslâm ülkelerinden gelirse bu sefer kıyametler koparılmaktadır. Bu konuda tüm akl-ı selim sahipleri, bunun nedeni hakkında çok iyi düşünmelidirler.

- PETLAS, tüm iyi niyetlere rağmen maalesef (kasıtlı olarak) ölü doğdurulmuş bir yatırımdır. İhtimaldir ki Arifiye’deki (Tank-Palet) 1.Ana Bakım Fabrikası da aynı akıbete kurban gitmiştir. Fabrikanın "Satış" veya "Özelleştirilmesi" DEĞİL, sadece "25 yıllığına İşletmesinin Devri" bile kasıtlı olarak kamuoyuna yanlış aksettirilmiş; Ordumuzun Milli-Yerli Modern Tank üretimine bir an önce sahip olması geciktirilmeye çalışılmıştır / çalışılmaktadır.

- ABD’nin Başkan Adayı (ve yeni Başkanı) Biden, neden "Muhalefetle el ele Erdoğan'ı Devireceğiz" dedi ?

- S-400 bahanesi ile gündeme gelen Ambargo'nun maddeleri arasında, bakalım ne vardır ? Reuters : "ABD, S-400'ler nedeniyle Türkiye'ye yaptırım hazırlığında, her an açıklanabilir. İddiaya göre yaptırımlar Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı ve SSB Başkanı İsmail Demir'e uygulanacak." (10)

Özetlenirse : Amerika’nın / AB'nin, açıkça söylemediği şudur : "Biz Güçlü Bir Türk Savunma Sanayii istemiyoruz. Bunu içeride ve dışarıda her bir şekilde engellemeye çalışırız."

Peki, Muhalefet Cephesi bu yaşananlara ne demektedir ?

* * *

Ve... Yazmasam Olmaz !

Kombassan vb. şirketler hakkında, TBMM’de soruşturma komisyonu kurulması için başvuranların arasında bir Milletvekili vardır ki... Bu Milletvekili o tarihte bir .......... fabrikasında Yönetim Kurulu Üyesidir. Kombassan’ın da o iş kolunda iki fabrikası vardır.

* * *

Sonsöz :

Gerçekler, fikirlerden daha önemlidir. Çünkü yolumuzu fikirler değil, gerçekler aydınlatmaktadır.

... 

www.canmehmet.com

...

KAYNAKLAR :

* Meraklıları daha fazlası için bakabilir : https://www.yenihaberden.com/bera-holdingte-neler-oluyor-9496yy.htm    

(1) Yazının tamamı için : (8 Mart 2018) https://www.kirsehirarenagazetesi.com/kapanma-ve-ozellesme-surecleriyle-petlas-ve-seker-fabrikasi.html

(2) Haberin tamamı için bakınız: (21 Ekim 1999) https://www.yenisafak.com/politika/petlasa-yatirim-engeli-594686

(3) Cüneyt Ülsever, 19 Haziran 2000. https://www.hurriyet.com.tr/cuneyt-ulsever-kombassanin-itirazi-var-39162366

(4) Bu konuda kapsamlı ve geniş bilgi için TBMM raporu https://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem22/yil01/ss1061m.htm

(5) https://www.yenisafak.com/ekonomi/faisal-finansi-satmam-icin-tehdit-edildim-2745559

(6) Haber Merkezi, 14 Ekim 2005, Yeni Şafak. VELİ TOPRAK / ANKARA. https://www.yenisafak.com/ekonomi/faisala-abdli-ortak-2723715

(7) 28 Şubat 2019. https://www.gunes.com/gundem/ihlasa-kumpas-kurup-fetoye-yol-actilar-958786

(8) https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/petlas-satildi-306384#:~:text=1977%20y%C4%B1l%C4%B1nda%20temeli%20at%C4%B1lan%20ve,dolara%20Kombassan%20Holding'e%20sat%C4%B1ld%C4%B1.

(9) 28.08.2018. https://tr.sputniknews.com/savunma/201808281034940143-turk-hava-kuvvetleri-f-16-lastik

(10) https://www.indyturk.com/node/284316/haber/reuters-abd-s-400ler-nedeniyle-t%C3%BCrkiyeye-yapt%C4%B1r%C4%B1m-haz%C4%B1rl%C4%B1%C4%9F%C4%B1nda-her-a%C3%A7%C4%B1klanabilir

 
Toplam blog
: 1117
: 1768
Kayıt tarihi
: 29.08.06
 
 

Ticari ilimler akademisindeki öğrenciliğim sırasında, bir kamu iktisâdi kuruluşunda başladığım ça..