Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '13

 
Kategori
Sinema
 

Tarantino günlükleri - 1

Tarantino günlükleri - 1
 

Tarantinoyu Anlamak


Toplumun bir kesiminin kabul ettiği, diğer kesiminin ise bu adamdan yönetmen olmaz dediği, hem yazar hem yönetmen hem oyuncu Quentin Tarantino, çocuk yaşında Ailenin bakıcı tutmak yerine sinemada bizle beraber izlesin diyerek, beyazperde ile tanıştırması sonucu içinde oluşan sinema aşkı, onaltılı yaşlarda video dükkanında çalışıp, eline ödünç aldığı kamera ile kısa filmler çekmesi ve hergün biraz daha çekimle ilgili tecrübe edinmesi ile bugün bu hale gelmiştir. Harvey Keitel'den istediği yardım sonucu Quentin Tarantino ilk filmi Rezervuar Köpekleri filmi ile sinema hayatına başlamış oldu. Kendisinin başlaması ile birlikte halk arasında ilk filmi olmasına karşın bir efsane yaratıldı. Quentin Tarantino filminde oynayan şöhreti yakalar. İlk başarısının meyvesini Ucuz Roman filminden en iyi senaryo dalında oscar alması ile birlikte tam 79 ödülle Bağımsız bir film olan Ucuz Roman ile 200 milyon dolar hasılat yaptı.Bu sayede kendi dağıtım şirketini kurdu. Bu sayedede bir çok film çekti ve başarısını kat ve kat katladı. hangi artisler oynadı ise filminde şöhretleri bir kat arttı, ücretleri tavan yaptı. Yani Tarantino yapımları gerçek bir efsane haline geldi.Kill Bill 1-2 serilerinde çok şiddetli ve kanlı bir film çekmesi ile eleştirilen Tarantino o seneler yaptığı açıklama çok ilgi çekiciydi. '' Bir Metallica konserine gitseniz, lütfen sesini kısarmısnız !!! diyemeyeceğinize göre bu filmede daha az kanlı olsun sözü söylenemez dedi. Filmleri gibi kendi çıkışları ilede fark yaratan Tarantino en son Alman Irkçılığının eleştirildiği Soysuzlar çetesi ile kendinden epeyce bahsettirmiştir. Zaten sinemada aynı şeyleri yapanlar değil, bilinenin dışına çıkanlar her daim hatırlanır. Liderler her daim ileri giderler. Kendi yarattığı sinema akımını bozmadan farklı konularla ve kamera teknikleri ile bize görselliği en güzel şekliyle yaşatan Tarantino, bir filmi yaparken her şeyini ortaya koymayı seviyor.
 
Vazgeçilmezleri her filminde silah,bıçak, olmazsa olmaz bir bar sahnesi, klasik arabalar gibi. Kamera tekniğinde farklılığı çok seven Tarantino oyuncunun etrafında kamera gezdirmeye bayılır. Unutulmayan sahnelerinden birisi Butch Coolidge (Bruce Willis) yukarı doğru kaçar ve bir samuray kılıcıyla geri döner, bu heyecan dolu sahne dünyada bir çok kişi tarafından defalarca seyredilmiştir. Cesedin gözünden olaya bakar. Tüm filmlerinde kadın ayağı sahnelerine yakın çekim yapar. Kendisi ayak fetişti olmak ile bilinir. Her filminde küçük bir rol almıştır. Sıklıkla bir tuvalet sahnesi kullanılınır . Karakterleri iyi anlatabilmek için bir çok kez geçmişine götürür. Bir filmde uygulanabilecek tüm hileleri yapmaya çalışır, amaç insanlara farklı bir izlenim yaratmaktır. Hatırlarsanız eğer Kill Bill'de bize dinlettiği Bang Bang, Pulp Fiction Filminde Chuck Berry şarkısı bambaşkaydı.
 
quentin-tarantino
 
Çektiği filmlerde parçalı gösteri yapmayı çok sever, bir o sahneden gösterir. Hop başka bir sahneye atlayıverir. İnsanlarda artık buna alıştıkları için hep böyle bir çaba bekliyorlar. Mesela o senelerde Pulp Fiction filminde oynayan Bruce Wills gibi halk kahramanı olan bir oyuncu bile sinemada unutulmaya yüz tutarken bu proje ile oyunculuğu tavan yapmıştır. Nitekim yanında oynayan Samuel jackson ve John travolta uzun bir aradan sonra film ücretlerinde ciddi zamlar yaptılar.John travolta durumunun kötü olduğunu ama bu film sayesinde önünün tekrar açıldığını itiraf etmiştir. Mesele artık sadece ün yapmak değil, ücret arttırmak değil. Mesele ölmeden önce bir Quentin Tarantino filminde oynamak gerekir, yoksa gözüm açık gider mevzusudur. Yarı çatlak yarı akıllı bir kafadan çıkan akıllı aklın itirafları gibi sözcüklere dökülen diyaloglarla Quentin Tarantino daha yıllarca konuşulacaktır. Ne de olsa meyve veren ağaç taşlanır.
 
Özetleyeceksek bir insanı anlamak için hele ki farklı bir kafayı, sadece soluduğumuz hava ile bu durumu çözemezsiniz, çünkü her insanın aldığı oksijen beyninde farklı etki yaratır. Mesele neyi soluduğunu bilmektedir.Saygı duyduğum bir yönetmen olan Quentin Tarantino'nun sinema aşkının daha uzun yıllar kendi içinde yaşatması dileğiyle. Yıllar sonrada konuşacağınız unutulmaz filmler arasında, dikkat ile izlerseniz muhakkak bir Tarantino filmi vardır.
 
Murat sarı
 
https://twitter.com/muratsari8084
 
(03.02.2013 )
 
Toplam blog
: 52
: 1367
Kayıt tarihi
: 25.11.12
 
 

Düşüncelerimi, hayallerimi, bilgilerimi paylaşmayı seviyorum, dünyaya birbirimizi anlamak çin gel..