Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Mayıs '13

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Tarçınlı ve Cevizli harika bir Apple Pie (Elmalı Turta) Yapalım mııııı?

Tarçınlı ve Cevizli harika bir Apple Pie (Elmalı Turta) Yapalım mııııı?
 

Elmalı Turta'ya bayılırım! "Apple Pie" da denilen bu hafif, sağlıklı ve lezzetli tatlıyı, henüz hiç tatmadıysanız, ısrarla bir şans vermenizi tavsiye ederim. Eğer içindekilerle aranız iyiyse tabi... Bol bol Elma, Ceviz ve Tarçın bu enfes tatlıda baş roldeler:) Bir top da üzerine Sade Dondurma ile süslediniz mi artık tadından yenmez:)
 
ADIM ADIM FOTOĞRAFLI ELMALI TURTA TARİFİ
 
MALZEMELER (6 Kişilik)
 
4 Adet Milföy
3-4 Adet Elma (Yeşil ya da Kırmızı)
1 Tatlı Kaşığı Tarçın
1 Yemek Kaşığı Şeker
1 Su Bardağı Ceviz
1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ
Üzeri için Pudra Şekeri
Üzeri için 1 Top Sade Dondurma
 
(Resimli Tarifi görüntüleyemiyorsanız www.usengecsef.com)
 
 
Ben Milföy Hamurlarını Derin Dondurucuda sakladığımdan, acilen lazım olduğu zamanlarda bir an önce çözdürebilmek için mikrodalga kullanmak durumunda kalıyorum. 
 
 
Ama siz zaten  çözülmüş haldeki milföylerden kullanıyorsanız, tabi ki bu aşamaları atlayabilirsiniz.
 
 
 

Mikrodalganın en kısa buz çözdürücü programıyla hemen hazır hale gelen Milföy hamurlarımı, biraz un serptiğim temiz bir tezgaha alıp, üstüne de biraz un serperek, oklava (ya da merdane) yardımıyla hafiften açarak, mümkün olduğu kadar kare şeklini muhafaza eden ince bir hamur elde etmeye çalışıyorum. 
 
 
 
 
 
  

Teflon zeminli Turta kalıbımı Sıvı yağ ve bir peçete yardımıyla iyice yağlayıp, ince açtığım hamuru, delmemeye özen göstererek, bu tepsiye tam ortalanacak şekilde yerleştirip, fazla kısımlarını, daha sonra üzerine kapatacağım için şimdilik, yanlarından taşırıyorum.
 
 
 
 
 
 
Ve unutmadan, bir çatal yardımıyla hamurumda bol bol minik delikler açıyorum.
 

Şimdi sıra geldi iç malzemelerini hazırlamaya. Ben bol malzemeli tatlıları seviyorum. Bu tarifte 3 Elma ile yaptığım zaman resimler çekmiştim. Dün yeniden yaparken 4 elma ile aynı tarifi uyguladım. Gözüm gönlüm ancak daha bol malzeme ile doyuyor, ne yapayım? Siz nasıl arzu ederseniz öyle yapabilirsiniz :)
 

Kırmızı ya da Yeşil Elma olması da tamamen kendi tercihinize kalmak üzere, kıyayıp, kabuklarını soyduğumuz Elmalarımızı, Bir Rende yardımıyla rendeliyoruz. 
 
 
 
 

Şimdi de mümkünse yine Teflon bir tavaya bu rendelenmiş elmaları alıp, orta ateşte karıştıra karıştıra bir müddet pişireceğiz.

Bir bardak kadar Ceviz içini de bu esnada ister bir bıçak yardımıyla, ister bir mutfak robotuyla ama çok fazla un haline getirmeden, orta büyüklükte parçalar haline gelecek şekilde kıyıyoruz. (İkram ederken üzerine serpmek isterseniz, bir miktarını ayırabilmek içini biraz daha fazla hazırlayabilirsiniz)
 
 
 

Cevizleri de Tavadaki Elmalara ilave edip, karıştırmaya devam ediyoruz.
 
 
Şimdi sırada 1 Tatlı Kaşığı kadar Tarçın ve 1,5 Yemek Kaşığı Kadar Toz Şeker İlavesi var...
 
 
 
 

Hepsini aşağıdaki resimdeki gibi biraz karamelize kıvama gelene kadar orta ateşte karıştıra karıştıra pişirip, altını kapatıyoruz.
 

Hamurumuzun içine malzememizi yerleştirmeden önce, biraz ılınması için, sıcak olan tavadan başka bir tabağa alıp, mümkünse cam kenarında bir yerde bir müddet soğumaya alıyoruz.
 
  
 
Biraz ılıklaştığı zaman, artık iç malzemeyi hamurun üzerine yayma zamanı geliyor.
 
 
 
 
Kaşığın arkasıyla iyice yayarak ve düzelterek, bu işlemi de bitirdikten sonra, bohça gibi yanlardan taşan, fazla hamurları da üzerine kapatıyoruz.
 
 

Üzerine çok az ( 1 kaşık kadar) Sıvı yağ gezdirip, yine bir peçete (ya da varsa fırça) yardımıyla üzerine sürüyoruz.
 
 
 
Önceden ısıttığımız 200 C derecelik fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirmeye alıyoruz.
 
 

Fırınların gücü farklılık gösterdiği için, arada sırada gözlemlemekte fayda var. İstediğimiz kıvam, aynen resimdeki gibi üzerinin güzeeeelce kızarmış olması.
 
 


Altı da aynen şöyle görünüyor. Ennnnfes!
 
 
Bu hafif ve lezzetli tatlı, en çok henüz hala hafif sıcakken ve üzerine biraz Pudra şekeri ve biraz ceviz serpilerek,1 Top da Sade Dondurma eşliğinde yenildiğinde gerçekten harika oluyor.
 
  

Şimdiden Afiyet Olsun :)
 
 
Toplam blog
: 230
: 5958
Kayıt tarihi
: 03.04.13
 
 

Öncelikle "Üşengeç Şef"e olan ilginiz için sizlere teşekkür ederim. "Şef" denilince aklınıza heme..