Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mayıs '07

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Tarihi bir olay: mobbing

İlk defa bu gün milliyet bloğa girdim ve ilk tanışıklığım bu gün oldu sizlerle. Gerçekten çok beğenerek hemen kaydolmak istedim. Milliyet blogla tanışıklığıma sebeb olan şeyden sizlere bahsetmek istiyorum izninizle. Bu gün google'dan "mobbing" terimini taratırken gördüm bu sayfayı.

"Mobbing". Neden bu terimi girdiğimi tahmin etmiş olabilir misiniz bilemiyorum? Maalesef sebebi; yaklaşık 3 yıldır mobbinge maruz kalan ve direnen biri olmam.

Mobbing tam olarak isbatlanamayan, bazen çevredeki arkadaşların bile anlayamadığı; sadece mobbinge uğrayanın anlayabileceği bir durum. Bu yüzden elinizde deliller olmadığından hiç bir şeyi, patron da, arkadaşlar da dahil kimseye isbat edemezsiniz. Bunu sadece mobbing kurbanı anlar.

Durum böyleyken hakkınızı aramak için başvurabileceğiniz kanuni yollarda kapalı. Çünkü söylediğim gibi elinizde delil yok. Bu sadece psikolojik baskılarla oluşturulan bir bunalım süreci. Bu sürece ne kadar tahammül edilebileceği de kişinin işe olan ihtiyacı veya başarma konusundaki kararlılığı gibi faktörlere bağlı.

Mobbing dilimize yeni girmeye başlamasına rağmen tarih boyunca iş hayatında herkesin yaşadığı bir sıkıntı. Bu konuda yapılan bazı araştırmalar mobbingin Kanuni Sultan Süleyman zamanına kadar dayandırıldığını ortaya koyuyor.

Mobbingin ilk kahramanı olarak bilinen Kanuni Sultan Süleyman'ın ikinci veziri HÜSREV PAŞA kendisine uygulanan mobingden dolayı İNTAHAR ETMİŞTİR. Yani mobbinge maruz kalan kişi hem fiziki hem ruhsal o kadar büyük bir sıkıntı içine girer ki insanı inanç noktasında da eksiklikler varsa intahara kadar sürükler.

Bu konuda söylenecek çok fazla şey var; ama yapılabilecek pek fazla şey görülmüyor. Yapılabilecek en kolay iş çekip gitmek gibi gelse de, bu hem çare değil (çünkü başka bir iş yerinde de aynı şeylere maruz kalabilirsiniz), hem de size mobbing yapan kişiyi amacına ulaştırmış olacağınız için onurunuzun ve mücadele azminizin kabul edemeyeceği bir şey.

Çekmeye devam etseniz dayanılması zor bir sürece devam edeceksiniz ve hakkınızdaki yalanlar yıpratmalar, patrona sizi işe yaramaz gösterme çabaları devam edecek...

Ama unutmayın mobbing kurbanı olanlar genellikle çevredeki insanlardan daha iyi bir kariyere eğitime veya sıra dışılığa sahip olan daha kalifiye insanlar. Zaten bu yüzden iş yerinde kendileri için tehlike olarak görülüp mobbingle yıpratılmaya ve işi terk etmeye zorlanan olarak seçiliyorlar. Bunu hep hatırda tutup yılmayın; mücadele edin, her an uyanık olup onlara en ufak fırsat vermeyin. Açıkça patronunuzla Genel Müdürünüzle konuşup size yapılan mobbingi bir bir anlatın.

Çevrenizdeki insanlarla paylaşarak taraftar kazanın ve mümkün olduğunca size mobbing yapan kişinin yanında bulunurken onun size yapdığı yıpratmaları görebilecek şahitlerin olup olmadığına dikkat edin. Ve sakın ha sakın, size yapılan sataşmalar, üstü kapalı sizi hedef göstermeler, genelleyici ama gerçekte sizi kasdedici kötülemeleri duymazdan gelip üstünüze alınmamazlık yapmayın. Çünkü mobbingi yapan kişi bunları size üstü kapalı gibi yapar ama patrona bundan bahsederken kişiseleştirir ve söylediği laflara sizin tepkisizliğinizi delil gösterir.

Şimdilik hoşçakalın
selamlar

 
Toplam blog
: 4
: 669
Kayıt tarihi
: 06.05.07
 
 

Merhaba ben blog dünyasına yeni adım atan biriyim.Evli ve iki çocuklu bir anneyim. Yüksek kimyage..