Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Şubat '20

 
Kategori
Tarih
 

Tarihin Kısa Özeti

Bir zamanlar ülkelerden birinde bir padişah varmış, geçmişi de çok merak edermiş. Bu yüzden, ülkedeki tüm bilginleri toplayıp, insanlık tarihini yazıp getirmelerini buyurmuş. Bunun üzerine bilginler hummalı bir çalışmaya girişmişler!

Gelgelelim; aradan geçen süre içinde padişah da iyice yaşlanıp, ölüm döşeğine düşmüş. Bilginleri huzura çağırtıp, en kısa biçimiyle, insanlık tarihinin özetini öğrenmek istediğini bildirmiş.

Huzura çıkan bilginler süklüm püklüm, boyunları bükük, mazeretlerini dile getirmişler; “Yazmak zordur, ama özetleyerek yazmak zorunda zorudur!” deyip, Hünkârdan af dilemişler.

Padişah ölüm döşeğinden şöyle doğrulup “peki ama” demiş… son nefesini verip, şu ölümlü dünyayı terk etmeden önce, bana insanların şimdiye dek neler yaptığını özetleyebilecek hiç kimse yok mu aranızda? Bunu öğrenemezsem gözüm arkada kalacak!...

Bunun üzerine, bilginlerden biri, Padişahın kulağına eğilip şunları fısıldar;

“İnsanlar; doğdular, çoğaldılar ve öldüler. İşte budur tarihin kısa özeti…”

Hikâye yalandır, değildir bilinmez ama en azından, tarihin insanların doğup ölmelerinden ibaret olmadığı apaçık ortadadır.

Çünkü insanlar, doğup, üreyip, ölmediler sadece; ürettiler de…

Bu gerçekliğin en somut kanıtı, bugün sahip olduğumuz sayısız olanaklarından yararlandığımız, uygarlıktır.

Peki bunca değişikliği ve uygarlığı niye öteki canlılar değil de insan başardı? Aradaki temel ayrım neydi?

İnsan, iki organını, evet evet sadece sahip olduğu iki organını, diğer canlılara göre olağanüstü yetkinlikte kullanabildi de ondan; elini ve beynini.

Kısacası, insan, esas olarak beyni ile bilimi, eli ile de sanatı yaratıp geliştirerek, hem kendini hem çevresini değiştirdi. Dünyanın efendiliğini eline geçirdi.

Ve böylece; geçmişte yaşamış insan ve insan topluluklarının bütün faaliyetlerini yer ve zaman göstererek, sebep-sonuç ilişkisi kurarak, belge ve bulgular ışığında inceleyen bilim olan tarih ortaya çıktı.

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..