Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '11

 
Kategori
Turizm
 

Tarım Turizmi

Tarım Turizmi
 

Turizm sanayi toplumuna geçiş sonrasında başta gelişmiş ülkeler olmak üzere çalışanlar için ihtiyaç haline gelmiştir. Sanayi ve ticaret merkezlerinin ağırlık kazandığı şehirlere köylerden olan hızlı göç bir taraftan şehirlerdeki nüfusun her geçen gün artmasına yol açarken, kırsal alanlardaki nüfus baskısı azalmıştır. Zaman içinde köylerinden kopan aileler için tatil anlayışı değişmeye başlamış, kırsal alanlardaki nüfusun azalması ile birlikte işletmelerin daha modern teknikler kullanması geleneksel tarım yöntemlerinin yerine yeni yöntemleri kullanmaları ile gerek eğitim gerekse gelir düzeyleri de artmaya başlamıştır.

Tabii bu süreç sonrasında şehir yaşamını cazip hale getiren yaşamı rahatlatan tüketim alışkanlıkları kırsala da hakim olmuştur. Artık şehirde ne varsa köyde de o imkânlar sağlanmaya başlamıştır. Elektrik, su, radyo, televizyon, ev eşyaları derken her türlü ulaşım ve elektronik haberleşme araçları köylere de girmiştir.

Başlangıçta şehirdeki ağır çalışma koşulları ve kırsal ile kopan ilişkiler yerine toplumda tatil ihtiyacını ortaya çıkarmıştır. Gezginler, doğa ve tarih meraklıları için başlayan geziler zaman içinde deniz kıyısında tatil alışkanlığına dönüşmüştür. Bu doğrultuda tüm dünyada turizm yatırımları yapılmaya başlanmıştır. Kültür turizmi sahillerdeki turizm hareketinin bir tamamlayıcısı haline gelmiştir. Özellikle 20 yüzyılda etkisini hissettirmeye başlayan çevre kirliliği ve özelliklerle sahil kesimlerindeki deniz kirliliği doğa turizminin de tatil ve gezi güzergâhları içine girmesine yol açmıştır.

Turizmdeki bu gelişme pek tabii ki hizmet sektöründe de eğitimli ve deneyimli profesyonel kadroların ortaya çıkmasına ve bu yönde önemli yatırımların yapılmasına yol açmıştır. Bu hareketlilik başta tarım, sanayi ve ticaret sektörü olmak üzere diğer sektörleri de canlandırmış, Pazar imkânlarının artmasına fırsat tanımıştır. Turizm sektörü ile diğer sektörler arasında uyumlu bir çalışma ortamı yaratılmıştır. Ekonomideki bu canlanma ülkeler için en önemli gelir kaynağı haline ve toplumsal kalkınma aracı haline gelmiştir.

21 yüzyıla girerken sektörler konularına daha profesyonel yaklaşırken, tatil programlarının içine kültürel geziler, deniz kıyısında tatil derken başta doğa olmak üzere sektörel programlarda girmeye başlamıştır. Özellikle kırsal alanları içine alan doğa turizmi, eko turizm gibi yanında tarım turizmi ortaya çıkmaya başlamıştır. Köyleri ve tarımsal işletmeleri içine alan ve kırsalda yer alan işletmelerin çevresindeki doğal yapıyı da kapsayan bir turizm hareketi oluşmuştur.

Diğer taraftan mesleklerinde profesyonel hale gelen ve modern işletmeler haline dönüşen tarımsal işletme sahipleri ve çalışanları ülkelerindeki ve dünyadaki benzer işletmeleri yerinde görmeyi talep etmişler ve zaman içinde gezi paketlerinde tarım turizmi de yer almaya başlamıştır.

Dünyadaki Tarım turizmi yapan operatörler bu gelişme karşısında uluslararası alanda bir araya gelmişler ve örgütlenmişlerdir. Tarım turizmi artık daha bilinçli, daha düzenli ve daha kaliteli servis veren doğa ve eko turizmi de içine alan bir turizm dalı haline gelmiştir. http://www.atoi.org/

Turizm içinde barındırdığı organizasyon ve yaratıcılık yeteneğini de kullanarak hızla gelişmekte, diğer sektörlerinde bu pastadan pay almasına imkân sağlamaktadır. Haberleşme ve ulaşım teknolojisinin verdiği mikanlar ile her geçen gün dünya çapında bağlarını güçlendirmektedir. http://www.facebook.com/groups/173138606086476/

Turizmde bu gelişme karşısında tarım sektörü yeni bir gelir kaynağına da kavuşmuştur. Başlangıçta turizm sektörünün gıda ihtiyaçlarını karşılayan sektör, iş yoğunluğunun nispeten azaldığı dönemlerde ve gelir imkânlarının daraldığı dönemlerde gelir sağlama fırsatını yakalama başlamıştır.

Bu gelişmeler karşısında tarımsal işletmeler taşıdıkları sorumluluklar ve gelen konukların bakışları karşısında kendilerine çeki düzen vermeye, işletmelerine daha iyi bakmaya başlamışlardır. Bir turizmci titizliği içinde gerek kendi sektörlerinde gerekse turizm sektörü içinde faaliyet göstermeye başlamışlardır. Bu konuda dünyadaki diğer işletmelerin deneyimlerine ilgi duymaya, hizmetlerin daha özenli yapmaya yönelmişlerdir.

Ülkemizde de tarım turizmi konusunda çalışmalar ağırlık kazanmaya başlamıştır. Başlangıçta doğa tutkunları ve ekolojik tarımsal üretim ile başlayan süreç örgütsel birliktelik ile beraber turizm hareketinin gelişmesine destek vermiştir. Toplumda kırsaldaki turizm hareketinin öğretilmesi ve tanıtılması noktasında öncü olunmuştur.

Ülkemizde Genç Tur’un çalışmaları ile başlayan kırsala yönelik kırsalı sevdirmeyi, kırsal yaşamı öğretmeyi, dünyadaki gençlerin kültürel değişimi ön plana alan gönüllü hizmetler hareketi zaman içinde önemli girimlerinde ortaya çıkmasına yol açmıştır. http://www.genctur.com/

Kısa yaşamına rağmen bu yönde girişimci ruhu ile önemli yatırımlara ve projelere imza atan yakın tarihlerde kaybettiğimiz Viktor Ananias’ın da katkıları ile kırsal alan üretimi ve yaşam tarzı ile gençlerin ve de toplumun ilgi duyduğu bir turizm alanına dönüşmeye başlamıştır. http://www.bugday.org/tatuta/

Tüm bu çalışmalar tarım turizminin önünü açan girişimler olmuştur. Tarım turizminin başta gençler olmak üzere tüm insanlara öğretilmesi bir ölçüde doğaya ve tarımsal üretim kaynaklarına sahiplenmeyi, onları korumayı da topluma kazandırmaktadır. Tarım turizmi kırsalda işsizlik ve gelir düşüklüğü nedeniyle ortaya çıkan sosyal ve ekonomik sorunların çözümünün çıkış noktalarından biri olmaya adaydır.

Pek tabii ki bugün için beklenilen standartların sağlanması zor gibi görünebilir. Ama turizm sektörümüzün sahip olduğu deneyim ve bilgi düzeyi ile dayanışma halinde kırsalda tarım turizmi eğitiminin verilmesi, gezi ve konaklamalar konusunda gerek hizmet gerekse sorumluluklar konusunda tarım kesimine bilgi aktarılması mümkündür. Her yıl 20 milyonu aşkın turisti ağırlayan ve hizmet veren dünyanın başarılı işletmecilerinin yer aldığı Turizm sektörümüz bunu başaracak düzeydedir. http://www.tursab.org.tr/

Ülkemizin en sorunlu sektörlerinden biri olan tarım sektörünün tarım turizmi konusunda sektörel desteğe ve dayanışmaya ihtiyacı vardır. Bu destek bir devlet desteğinden çok sektörde yer alan Turizm operatörlerinin ortak çalışmalarına bağlıdır. Turizm operatörlerinin bu yöndeki çalışmaları kendileri kadar kırsaldaki insanlarımızın gelir sağlamasına ve kalkınmalarına imkân verecektir. Sonuçta kazanan tüm insanlarımız ve ülkemiz olacaktır.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..