Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Mayıs '12

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Tarımsal Yayım ve Tarla Günleri

Tarımsal Yayım ve Tarla Günleri
 

Tarımsal yayım ülkelerin tarım politikaları doğrultusunda tarımsal üretimin geliştirilmesini ve sektörün ekonomiye katkısının artırılmasını hedefleyen, çiftçilerin ekonomik ve sosyal olarak kalkınmasını destekleyen, tarımsal bilginin çeşitli eğitim teknikleri ile çiftçilere aktarıldığı bir eğitim yöntemidir. Yayım eğitimleri için yayım kadrolarının da eğitimi büyük önem taşımaktadır.

Tarımsal yayım çalışmalarında sağlıklı bilgi üretim ve akışı yetişmiş yetenekli ve deneyimli yayım elemanları yayımdaki başarıyı etkileyen unsurlardan biridir. Bu nedenle teknik ve idari yönden donanımlı, yetkili ve özel eğitimden geçirilen danışman kadrolara ihtiyaç vardır.

Tarımsal yayım uygulamaları içinde çeşitli yöntemlerle üreticilerin bilgi taleplerine cevap verilmeye çalışılmakta, sorunları tespit edilmekte, gereğinde birlikte çözüm aranmaktadır. Bu amaçla üreticilere yönelik çalışmalar yanında tarımsal yayım elemanlarının eğitimlerinde özel programlar uygulanmaktadır. Çünkü Yayım kadrolarının devamlı bir eğitim periyodu içinde bilgilerini tazelemesine, yeni bilgilerle donatılmasına ihtiyaç vardır

Tarımsal yayım uygulamaları ülkeden ülkeye değişim göstermekle beraber bu hizmetler ya kamu yayımcılığı şeklinde, ya tarımsal örgütlerin oluşturdukları danışmanlık hizmet birimlerince ve özel danışmanlık büroları tarafından gerçekleştirilmektedir. Gelişmiş ülkelerde her üç model de uygulanırken geri kalmış ülkelerde daha çok kamu yayımcılığı yapılmaktadır. Ülkemizde ise bu hizmet ağırlıklı olarak devlet eliyle yürütülürken, bazı bölgelerde üretici örgütleri ile özel çalışan danışmanlar bu hizmeti vermektedirler. Ülkemizde üretici örgütleri arasında tarımsal yayım ve danışmanlık ihtiyaçları dikkate alınarak kurulmuş ilk ve tek örgüt 25 yıldır çiftçilere hizmet veren Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleridir.

Tarımsal yayım çalışmalarında kullanılan en etkin eğitim yöntemlerinden biri insanlığın en eski ve etkili eğitim yöntemi olan göze hitap eden, uygulama ile eğitimdir. Her sektörde olduğu gibi pratik uygulamalar tarım sektörünün de en çok kullandığı yöntemlerden biridir. Özellikle tarımsal yayımın zayıf olduğu ve bilgiye ulaşımın zor olduğu geri kalmış ülkelerde pratiğe dönük yöntemler daha çok tercih edilen yöntemlerdir. Çünkü bu ülkelerdeki çiftçiler atalarından gördükleri yöntemlerden kolay kolay vazgeçememektedirler. Tabii teknolojide ve pazar taleplerindeki değişim karşısında pazarın taleplerine uygun üretim yapamamaları, geleneksel yöntemlerde ısrar etmeleri, üreticilerin aleyhlerine olmaktadır.  

Tarımsal yayım sistemini sağlıklı bir şekilde oluşturan bugün tarımda ve sanayide gelişmiş ülkeler arasına giren ülkelerde görsel ve pratiğe dayalı eğitim ve öğretim daha da geliştirilmiş, önemli adımlar atılmıştır. Yapılan etkinliklerde gerek sosyal ve ekonomik gerekse teknolojik gelişimin iç içe olduğu fuarlar yapılmaya başlanmıştır. Bir taraftan bu tür fuarlar ile sektördeki insanlar arasındaki ilişkileri güçlendirirken, diğer tarafta mesleki bilgi alışverişinde bulunulmasına ve ürünlerini tanıtılmasına fırsat yaratmışlardır. Özetle tüm tarafların lehine olacak bir ortam yaratılmıştır.

Başlangıçta hasad öncesinde ve sonrasında kırsal alanlarda panayır olarak ortaya çıkan faaliyetler zaman içinde bilgi ve teknoloji gösterileri haline dönüşen uluslararası geleneksel fuarlar haline dönüşmüştür. Yeni bilgi ve teknolojinin sergilendiği fuarlar aydın çiftçiler, tarımsal yayım elemanları ve bilim çevrelerinin takip ettiği önemli eğitim alanları haline gelmiştir. Fuarlarda her ne kadar bir pazarlama önceliği görülse de sergilenen yeni ürün ve teknolojiler bilgiye ulaşmada en önemli araç haline gelmiştir. Çağımızda ulaşım ve haberleşmedeki gelişmeler çerçevesinde fuarların konulara göre ihtisaslaşması ve uluslararası hale dönüşmesi dünyada bilgi paylaşımının önünü açtığı kadar, araştırmacılar içinde yeni teknoloji ve ürün geliştirmede en iyi teşvik alanı, en güzel gösteri ve gözlem alanı olmuşlardır.

Ülkemizde tarımsal ağırlıklı panayır geleneği çok eski olmasına rağmen fuar etkinlikleri tarım ve sanayide gelişmiş ülkelere göre oldukça yeni sayılabilir. Tarımdaki teknolojik gelişmeler ve uygulamaların hızlanması ile birlikte, bitkisel üretimde çiftçilerin gördüklerine inanma ve çabuk öğrenme özellikleri dikkate alınarak dünyada gelişmiş ülkelerde tarla günleri fuarları da yeni bir fuar türü olarak ortaya çıkmıştır. Tarımsal üretimde yeni çeşitlerin ve uygulamaların sunulduğu fuarlar başta çiftçiler ve danışmanlar olmak üzere sektörün bilgisine sunulmuştur. Oluşturulan gösteri alanları ile daha kolay öğrenim ve bilgilenme fırsatları yaratılmıştır. Ülkemizde tarla günleri benzeri etkinlikler uzun yıllardan beri küçük çaplı olarak ilgili kamu kuruluşları ve özel firmalar tarafından gerçekleştirmekle beraber geniş ve periyodik bir fuar etkinliğine dönüşmemiştir. 

Ülkemizde tarımda ilklere imza atan önder çiftçi danışmanlık dernekleri Türkiye’de fuarcılık anlayışına farklı bir pencereden bakarak Alman Tarım Birliğinin (DLG) fuarcılık bölümü ile  2009 yılında yeni bir proje gerçekleştirerek ortak şirket kurmuşlardır. Bu birliktelikten yola çıkılarak, Türkiye’de ilk olarak 27-30 Mayıs 2010 tarihleri arasında Tekirdağ Karaevli köyünde açık alan uygulamalı tarım fuarı olan DLG-ÖÇP Tarla Günleri fuarını yapmışlardır. 250.000 m2 alanda yapılan fuara 99 katılımcı firma, 26.243 ziyarerçi iştirak etmişlerdir. İkinci DLG-ÖÇP Tarla Günleri fuarı Seyhan-Adana’da 332.000 m2 ‘lik alanda 2011, 5-8 Mayıs tarihlerinde, 123 katılımcı firma ve 27.500’ü aşkın ziyaretçi ile gerçekleştirilmiştir.

İki Çiftçi Örgütünün ortaklaşa düzenlediği üçüncü fuar ise bu defa  7-10 Haziran 2012 tarihleri arasında Bursa Tarım Meslek Lisesi’ne ait 220.000 m2 alanda gerçekleştirilecektir. Yerli ve yabancı pek çok katılımcı ve ziyaretçinin yer alacağı fuarı tarım tarihi için önemli bir mekan olan  1891 yılında kurulmuş olan Bursa Tarım Meslek Lisesi’nde yapılacaktır

Tarla günleri daha çok uzman kuruluş ve firmaların organizasyonunda gerçekleştirilebilmektedir. Bu nedenle dünyada sınırlı sayıda ülkede yapılmaktadır. Bu ülkeler başta Almanya olmak üzere, İngiltere, ABD, Fransa ve Türkiye’dir.

Ülkemiz tarımı için böylesi bir organizasyonun gerçekleştirilmesi büyük bir avantajdır. Bu konuda Önder Çiftçi Danışmanlık Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların önemli rolü olmuştur. Tarımın birçok alanında olduğu gibi tarım fuarları konusunda da dünyanın sayılı örgütlerinden biri olan Alman Tarım Birliği (DLG) Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri ile uzun yıllara dayanan bu işbirliğini  daha da ileri götürmüştür.

1885 yılında kurulan DLG Alman Tarım Birliği 22.000'den fazla üyesi olan, finansal ve politik olarak bağımsız bir kuruluştur.  Almanya'da tarım sektöründe fuar düzenlemeye yetkili en büyük kuruluştur. Bugün DLG'nin Almanya'da düzenlediği fuarlar her yıl 340.000 kişinin ziyaret ettiği Agritechnica, 130.000 ziyaretçi ile Eurotier, 21.000 ziyaretçi ile Field Days, Anuga Food ve Potato Europe'dir. Ayrıca DLG'nin yurtdışında düzenlediği fuarlar Rusya'da Agro Farm ve Agrotech, Polonya'da Opolagra, Çin'de Agro-Tech'dir.  

Tarla Günleri Fuarı 3 farklı bölümden oluşmaktadır. Bunlar Tarla Deneme Alanları, Makine Gösteri Alanları ve Kampus Çim Alanlarıdır. Tarla Deneme Alanlarında tohum, ilaç ve gübre firmalarının deneme ekimleri ve farklı uygulamalar yaparak, şahit parseller eşliğinde ziyaretçilerin görüşlerine sunulmaktadır. Makine gösteri alanlarında tarım makine ve ekipman üreticisi firmalar, ürünlerini çim alan üzerinde sergileyerek ve konularına göre düzenlenmiş makine demonstrasyon alanlarında, makina ve teçhizat kullanımlarını, günün belirlenen zaman dilimlerinde uygulamalı olarak ziyaretçilere sunulmaktadır. Kampus çim alanlarında ise deneme ekimi ve gösteri  yapacak ürünü olmayan firmalar ve tarım sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalar, ürün ve hizmetlerini çim alan üzerinde sergilenmektedir.  

1987 yılında başlayan Önder Çiftçi Projesi ile kurulan Önder Çiftçi Danışmanlık Dernekleri ile bugün ulaşılan aşamada DLG-ÖÇP Tarla Günleri fuarları ülke tarımı için yeni bir pencere açmıştır. DLG tecrübe ve bilgisini ÖÇP ile paylaşarak oluşturulan ortaklık yapısında Türk Tarımının hizmetine sunmuştur. Bu fuarların geleneksel hale gelerek her geçen yıl gelişerek büyümesi tarım sektöründeki tüm tarafların lehine olacaktır. Sadece ülkemiz için değil bölge ülkelerine de fayda sağlayacaktır. Dünyadaki ve ülkemizdeki tarımsal üretimdeki gelişmelerin yer aldığı tarla günleri fuarları çiftçilere yönelik tarımsal yayım çalışmaları için en iyi gözlem ve eğitim alanı olacaktır.    

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..