Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Ocak '20

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Tartışma

İlk bakışta banal ve anlamsız kaçan bu ifade popülizm açısından son derece önemli ayrımların oluşmasını mümkün kılar. Bunu basit bir örnekle anlatmak faydalı olacaktır:

"Bahçe düzenlemesi henüz tamamlanmamış, görece büyük bir sitede oturduğunuzu düşünün. Ve site yönetimi bir toplantı düzenleyip boş alanların nasıl değerlendirilmesi gerektiğini tartışmaya açıyor. Sportif site sakinleri mini bir futbol sahası, suyu sevenler yüzme havuzu, çocuklu aileler oyun parkı, uçarı gençler de araba parkı istiyor vb. Ayrıca dindar olanlar ise bahçeye küçük bir mescit yapılmasını temenni ediyor.

Ve düşünün ki uzun, yorucu ve yıpratıcı tartışmalardan sonra yönetim meşakkatli bir toplantı neticesinde mali sorunlar nedeniyle bahçeyi yandaki araba galerisine kiralamaya karar verdiklerini ilan ediyor. Böyle bir sonuçla, site sakinleri sadece homurtuyla yetinmeyip, ortamdaki psişik enerjinin düzeyine göre masa, sandalye veyahut ellerine ne geçerse yönetime doğru fırlatıyorlar.

Protestolar sonucu isteklerin karşılanamayacağını gören yönetim hayal kırıklığına uğrayarak geri adım atar, kararı iptal eder ve köşesine çekilir.” (İnternet/Alıntı)

Şimdi sadede gelelim; Sinirlerin gerildiği, fikirlerin birbirine ters düştüğü böyle bir konumda; kişisel görüşlere sahip insanların beklentileri gerçekleşmediğinde olayı medeni bir şekilde karşılamaları pek tabi ki beklenemez.

Öfke ve hiddet gibi duyguların açığa çıktığı noktada, herkesin birbirini hedef alması söz konusu olmaktadır. Böylesine bir eylemi başlatan ve ona hız veren şey tartışma konusunun ayyuka çıkmasıdır. Herkesin birbirini dışlayan tutumlarından/düşüncelerinden ötürü ortam bir savaş alanına dönmüş, iyi niyetle çıkılan yol artık tümüyle negatif olmuştur. Birbirini çeken değil, iten unsurlar bir araya geldiğinde ortamın havasının başka yönlere sapması doğaldır.

Görünen o ki bu tür hareketlenmeleri dünyanın pek çok yerinde; günlük yaşamın muhtelif kesitlerinde, siyasi parti toplantılarında ve özellikle seyir zevkinin olması gereken spor müsabakalarında da görmekteyiz. Tartışmalar neticesinde, birlik ve bütünlükten eser kalmaz. Nasıl kalsın ki çöp bilgiler havada uçuşmaktadır.

Bu hal bir enerji patlaması ile devam eder ve ancak tarafların mücadele edecek gücü bittiğinde sona erer. Tıpkı bardağı taşıran son damla metaforunda olduğu gibi  burada da sembolleştirilen ve uğruna mücadele edilen değerlerin sarsılması sonucu böylesine bir ortam oluştu diyebiliriz.

Tabii amacına ulaşılamayan bu tip hareketlerin arka planında; genlerde tartışma karakterinin baskınlığı ve astrolojik etkilerin de bu gensel faktörü tetiklemesi yatmaktadır.

Sizler bu oluşumun nasıl meydana geldiğini beyninizde bir canlandırın. Nöron aktivitelerinin adeta çalışamaz hale geldiğini bir düşünün.

Ayrıca birlikte yaşayan insanlar için neden bu kadar farklı taraflı ve tartışmaya varan davranışlar önem arz ediyor ki!

Burada yapılması gereken şey; yaratılan havanın şiddete döneceğini hissedip sakinleşmek, sert tavırlarla bu konuyu tetikleyenleri yumuşak bir dille uyarmaktır.

Çünkü çekişmenin getireceği şeyin kimseye bir faydasının olamayacağını düşünüyorum.

Ahmed F. Yüksel

İstanbul/Bahçeşehir 06.01.2020

https://www.facebook.com/ahmedfyuksel

https://www.instagram.com/ahmedfyuksel/

https://twitter.com/ahmedfyuksel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 636
: 9957
Kayıt tarihi
: 14.12.11
 
 

Araştırmacı Yazar.. ..