Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ocak '17

 
Kategori
Felsefe
 

Tautology

Tautology
 

“Tautology”, doğruluğu kendi içinde mündemiç demek. Veya doğruluğu kendinden menkul demek. Nasıl yorumlarsanız yorumlayın doğru demek. Politikacılar, din adamları vb bazen, demogoji yaparken, taotolgy olan cümleler kullanırlar.

Mesela, “her fani ölümü tadacaktır” sözü bir tautology’dir. Fani zaten ölümlü demekse, her faninin öleceği de zaten fani kelimesinin içinde gizlidir. Yani, bu cümle kendi içinde doğrudur, doğruluğu kendi içinde mündemiçdir  ve nasıl yorumlarsanız yorumlayın doğrudur.

Şimdi bu nereden aklına geldi diyeceksiniz. Çağrışım yaptı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Mehmet Müezzinoğlu, demiş ki, “her emekli promosyon alacak”. Bu bana, “her fani ölümü tadacak” sözünü hatırlattı. Oradan oraya, oradan buraya.

Bir köylü yoldan geçerken tarlada çalışmakta olan tanıdığına bağırmış, “Mehmet Ağa, senin bıldır (geçen sene) ölen eşeğin duruyor mu” demiş. Mehmet Ağa da, “canım bu ne biçim soru, geçen sene ölen eşek hiç durur mu” demiş. Onun üzerine, köylü, “canım laf olsun diye didim sana ver bir ciğara” demiş. Ben de o hesap, laf olsun diye yazdım işte.

 
Toplam blog
: 326
: 941
Kayıt tarihi
: 10.03.11
 
 

Okullar: TED Ankara Koleji, ODTÜ, Bogaziçi Üniversitesi (Master) İş Hayatı: Philips, Anadolu Endü..