Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '07

 
Kategori
Siyaset
 

Tavşan atlet / tavşan aday

Tavşan atlet / tavşan aday
 

Bugün siyasi sözlüğümüze yeni bir terim girdi: Tavşan aday. Daha önce "tavşan atlet" bilirdik.

Tavşan atlet" ne demektir: Atletizmde 5 bin metre gibi koşularda favori atletlerin hızını biraz artırmak veya rekor kırılmasını sağlamak için yarışın başında hızlı koşan ama bir süre sonra yarışı terkeden atletler yarışa katılır. Tavşan-tazı benzetmesinin tavşan tarafını oluşturan bu atletlere "Tavşan atlet" denilir. Tavşan atlet yarışı bitirmek için koşmaz, görevini tamamladığında yarışı bırakır. Olimpiyatlar, Dünya veya Avrupa şampiyonası gibi resmi organizasyonlarda tavşan atlet olmaz.

Bugün Deniz Baykal Cumhurbaşkanlığı adayları hakkında konuşurken "tavşan adaylar" istemediğini söyledi. Tavşan atletin ne olduğunu bilmeyenler "tavşan" benzetmesine bozuldular. Oysa benzetme “tavşan” değil "tavşan atlet" benzetmesidir ve şu anda konuşulanlara bire bir uymaktadır. Baykal’ı beğenelim veya beğenmeyelim, Sezar’ın hakkı Sezar’a, durumu tam anlatacak bir terimi siyasi sözlüğe eklediği için kutlamalıyız. “Tavşan aday istemiyoruz” diyerek AKP’nin ne yapmaya çalıştığının farkında olduğunu ve bu oyuna gelmeyeceğini de açıklamış oluyor.

Diyelim AKP 3 Cumhurbaşkanı adayı açıklamış olsun, biri CHP ve DSP’nin uzlaşabileceği bir ad, diğeri MHP’nin uzlaşabileceği bir ad ve üçüncü de AKP’nin seçmek istediği aday olacaktır. İlk iki tur oyalama turları olur, CHP, MHP ve DSP tavşan adaylarla oyalanır, bu turlarda 367 sağlanır, üçüncü turda AKP istediği üçüncü adayı seçiverir. Seçim tamamlandığında yeni cumhurbaşkanı tam bir uzlaşma ile seçildiği için teşekkür eden bir konuşma yapar. Oysa bunun adı uzlaşma olmaz, muhalefet partileri kandırılmış olur. Eğer bir muhalefet partisi göz göre göre kandırılmayı kabul ederse bunu bedelini sandıkta öder.

CHP birden çok aday konusunda kararlılığını açıklamıştır. DSP’de dayatmalara teslim olmayacağını, uzlaşma istediğini açıklamıştır. MHP de dayatmaya karşı koyma gücünü kendinde görmelidir ve AKP tarafından kandırılmayı kabul etmemelidir. Gerektiğinde ilk iki turda genel kurula girmeyerek yeniden genel seçim olasılığını sağlamalıdırlar. Uzlaşma sağlanmadan yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin en iyi alternatifi genel seçimlerdir. 21 Ekim’de genel seçim ve referandum birlikte...

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..