Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Eylül '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Teknolojik sömürü

Teknolojik sömürü
 

www.aliozdemir.net


TV, radyo, gazete, dergi, web sitesi, açık alan panoları (billboard) vb. gibi reklam mecralarına dikkatli bir gözle bakıldığında gelişmiş ülkelerin teknolojik ürünlerinin (televizyon, telefon, fotoğraf makinesi, bilgisayar gibi) en son modellerinin halkımıza satılmaya çalışıldığı görülecektir.

76 milyon insanın yaşadığı Türkiye'nin yaş ortalaması 26 civarındadır. Fransa, Almanya, İtalya gibi ülkelerin yaş ortalaması ise 45-55 yaş arasında değişmektedir.

Nüfusu sürekli olarak artan genç Türkiye'nin tüketime olan ilgisi gelişmiş ülkelerin teknoloji firmalarının iştahını kabartmaktadır. 100 - 200 bin nüfuslu mütevazı Anadolu illeriyle ilçelerinde bile küresel teknoloji markalarının satış mağazaları pıtırak gibi çoğalmaktadır.

Gecekondularda yaşayan insanlarımız bile devasa ekranlı televizyonlarla, derin dondurucularla, akıllı telefonlarla doldu.

Gidişat hiç iyi değildir. Nasıl olsa taksitle satılıyor diye düşünerek her ürüne saldıran halkımız cari açığın büyümesine katkı sağlamaktadır.

Akaryakıt neden 5 TL'ye dayandı, vergiler niçin artıyor, et niçin 30 TL diye homurdanan insanlarımızın evindeki gereksiz elektronik aygıtları bir gözden geçirmesini öneriyorum.

Amacım siyaset yapmak, o parti kötü şu parti iyi diyecek değilim. Şu anda iktidarda kim olsa, hatta Obama bile başbakan olsa ekonomik krize gidişin önüne geçemez.

Lüks tüketim peşinde koşan bir toplumun iflah olması mümkün değildir.

Son yıllarda camilerimizde de anormal bir şatafat yarışı başlamıştır. Kuyumcu vitrini gibi aşırı aydınlatılmış, devasa klimalarla donatılmış, ibadet için gelenlerden sürekli olarak para talep eden kutsal mabetlerimiz topluma kötü örnek olmaktadır.

Aldatıcı reklamlara kanıp yüksek megapikselli (10-15 MP) fotoğraf makinesi ya da fotoğraf çekme özellikli telefon alanlar çektikleri resimleri fotoğrafçıda bastırdıklarında 1-2 MP'lik bir resim elde ederler. O nedenle çok yüksek MP değerli aygıt almaya hiç lüzum yoktur.

Isıtılacak ya da soğutulacak mekanlar için satın alınan klima, kombi gibi aygıtlar da çoğunlukla hatalı seçilmektedir. Küçük bir odayı ya da konutu ısıtıp soğutacak cihazlar uzman kişilerin hesaplarına göre değil reklamlara göre seçildiği için ülkemiz her yıl milyonlarca dolar tutarında dövizi çöpe atmış olmaktadır.

17-18 milyon kadar ailenin yaşadığı Türkiye'de 10 milyon adet kadar ithal malı bilgisayar kullanılmaktadır. Bunların yüzde 99,9'unda ABD malı işletim sistemi (Windows) kullanılmaktadır. Her 1-2 yılda yeni bir işletim sistemi çıkarılarak ülkemiz her yıl 250-500 milyon dolar bir parayı ABD'ye kaptırmaktadır. Tamamen ücretsiz olan, Türk mühendislerinin geliştirdiği Pardus işletim sistemini bilen ve kullanan kişi sayısı ne yazık ki küçük bir Anadolu şehrinde yaşayan insan kadardır.

Temel eğitim örgümüz ne yazık ki bilinçli bireyler oluşturma konusunda yeterli değildir. Sümerleri, Lidyalıları, çok bilinmeyenli denklemleri, altıgenin alanının hesabını, Afrika'nın ırmaklarını ezberlemek zorunda kalan çocuklarımız lüks tüketimin ülkeyi batışa sürükleyeceğinin farkına varıcı bilgilendirmeden uzak tutulmaktadır.

 

 

Ali Özdemir

Tlf.            : 0505 220 83 85

Web         : www.aliozdemir.net

E-posta    : aozdemir53@hotmail.com

Facebook : www.facebook.com/ERDEMYAYINEVI

Twitter     : www.twitter.com/aliozdemir_net 

 
Toplam blog
: 288
: 1733
Kayıt tarihi
: 24.04.11
 
 

Eğitimci - Yazar - Yayıncı. 1968'de doğdu. Marmara Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesini bitird..