Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Temmuz '08

 
Kategori
Doğal Hayat / Çevre
 

tematestus - cırcır böceği

tematestus - cırcır böceği
 

300 yıl önce keşfedilmesinden bu yana, onların uzun yaşam döngüleri kökeni ve önemi biyologlar için şaşkınlıkla sürekli bir kaynağı olmuştur .


Hayate Hanım İlköğretim Okulu’nun güneyinde, Kayhan Çeşmesi’nin doğusunda kocaman bir çınar ağacı vardır. Bizim koca çınarda, şimdilerde cırcır böcekleri gece – gündüz muhteşem bir koro tutturmuş gidiyorlar…

 

Bir yandan nem, bir yandan sıcak, bir yandan motor, diskoteklerden çıkan sarhoşların bağırtısı, gecenin sessizliğini yırtan kepenkler ve çöp kamyonu gürültüsü hepsi bir yana, Ağustosun bu haylaz sesi bir yana diyorum. tematestus’un bu seferki temasının “cırcırböcekleri” olduğunu cümle aleme ilan ediyorum… Hadi bakalım bu küçük hayvanlar hakkında neler biliyor ve hatırlıyorsunuz, bir testten geçireyim sizi…

 

Soru 1- Halk arasında cırcırböceği denen bu hayvanların, diğer adını hatırladınız mı?

A- Ağustosböceği B- Temmuzböceği C- Sümüklüböcek d-Tespihböceği

 

Soru 2- Doğal olan şeyler gürültü sayılır mı? Sayılmamalı bence. Size cırcırböceğinin, hangi böcek alt takımından olduğunu sorsam?

A- Beşkanatlılar B-Eşkanatlılar C-Cırcırkanatlılar D-Carcarkanatlılar

 

Soru 3 - İnanılmaz ses gücü olan böcekle ilgili bir deney yapmışlar, yakınına minik mikrofonlar yerleştirmişler ve 158 desibellik bir ses çıkardıkları tespit edilmiş. Söyler misiniz, bu desibelde ses çıkaran savaş aracını sizce hangisi olabilir?

A- Tank B- Atom Bombası C- El bombası D- Sis bombası

 

Soru 4- Onyedi sene toprak altında kozada kaldıktan sonra dışarı çıktıkları yaz ayında, beslenmek ve üremek zorunda kalırlar. Üstelik ne acıdır ki, toprak üzerinde çok az bir yaşam sonunda da ölüp giderler...Cırcırböceği’nin ömrü hakkında bir tahmininiz var mı?

A-Dört ay B-Üç ay C-İki ay D-Bir ay

 

Soru 5- On para etmez, dandik bir masalda yıllar yılı madara olmanın acısı mıdır bu feryat figan cırlamalar?... Yoksa sadece bir "beni duyun" yayını mıdır?. Her neyse… O masalda geçen diğer hayvanı sorsam size?

A- Karınca B- Karga C- Fil D- Tilki

 

Soru 6- Rahmetli Tekin Aral’ın da bir öyküsünde yazdığı, Adanalıların ve diğer bazı yörelerde, “çok ve boş konuşanlar” için söylediği sözü soralım. Çok ve boş konuşana ne denir?

A- Pislavuk B- Cirlavuk C- Körtavuk D-Geveze

 

Soru 7- Ağustos Böceği Ve Karınca Hikayesi, gencecik beyinlerde "<ı>çalışan kazanır" mantalitesini yerleştirmek için ilköğretim boyunca kullanıldı. Yıllar geçmesine rağmen ayakta kalmayı başaran güzel bir eserdir. Peki, kim yazmıştı?

 

A- La Haşim Yetkin B- La Oğuz Korum C- La Fontaine D- La Sami Çayçoşar

 

Soru 8- Doğadaki bir böcek, bir kuş, bir ağaç, bir çiçek … Hep bir esin kaynağı; ülke simgesi; ticari ürün ve hatta bayrak bile olmuştur desek abartmayız herhalde. Şimdi size bir Avrupa ülkesini soracağım, bütün hediyelik eşya dükkanlarında bibloları, anahtarlıkları satılan, tabaklarda çanaklarda böcek resimleri olan bu ülke hangisidir?

A- Japonya B- Meksika C- Çin D-Fransa

 

Soru 9- Şimdi size, “<ı>Aşk demek, yaz demek / Yaz demek, ağustos demek /Ağustos demek, sen demek /
Mehtapların, yakamozların / Teniyle birlikte, yüreği ballı yananların / Aşıkların solisti
Cır cır değil, ağustos böceği” mısralarını yazan şairimizin adını soralım mı?.

 

A- Gülnur Baydar B- Aynur Baydar C- Baydar Baydar D- Haydar Baydar

 

Soru 10 - Entomolojsitler dünyada 1500 civarında yenilebilir böcek olduğunu söylüyorlar. Vebali boyunlarına… Cırcırböceğinin 100 gramında 120 kalori varmış. Heh heh, bu sefer tematestus’un en kazık sorusunu geliyor. “Böcek ile beslenme” durumunun bilimsel ismi nedir?

A- Entomofaji B- Biyoloji C- Kestomofaji D-Böcekiloji

 

 

YANITLAR : 1-A 2-B 3- C 4-D 5- A 6-B 7- C 8-D 9-A 10- B

 
Toplam blog
: 272
: 734
Kayıt tarihi
: 13.10.07
 
 

1959 Sinop Bektaşağa Köyü doğumluyum. Yaşamda, anlaşılacak bir şeyi olanlara ve bunu öğreti yapan..