Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Ağustos '06

 
Kategori
Kitap
 

Tüm kitaplar Google’a

Tüm kitaplar Google’a
 

En son Kaliforniya Üniversitesi de Google’ın yürüttüğü, kütüphanelerdeki kitapların taranarak dijital ortama aktarıldığı projeye 34 milyonluk bir arşiv ile katılmaya karar verdi.

Google Kitapları Kütüphanesi projesinin amacı tüm kütüphanelere herkesin erişimine sunmak. Projenin internetteki sayfası: http://books.google.com/googlebooks/library.html

Böylesine nükemmel bir kültürel miras ve bilimsel hafızanın yaratılması aslında yepeyeni bir paradigmanın ortaya çıktığını gösteriyor. Bugüne kadar sadece çevremizdeki (varsa) kütüphanelerden yararlanırken, yapılan araştırma ya da kitap yazma hazırlıkları sınırlı kaynaklar taranarak yapılabilirken şimdi kitaplara ulaşmak ne kadar kolaylaşacak.

Birçok kütüphane yada bilgi depremlerde, yangınlarda yok olmadı mı? Kitapları dijital ortama geçirmek ve elektronik olarak saklamak bilginin kaybolması ya da deforme olmasının önlenmesi bu projenin en büyük faydalarından biri.

Şimdi seslenmek istiyorum: Ey Türkiye’deki kütüphaneler, yayın kuruluşları ve özellikle medya (kısmen tamamladı ama olsun) tüm içeriğini dijitalleştirip hem satabilir hemde ücretsiz kaynak olarak çabilir. Geleceği inşa etmenin yollarından biri olan dijitaleşme konusunda bir an önce adım atılmaya başlanmalı.

 
Toplam blog
: 578
: 5372
Kayıt tarihi
: 23.06.06
 
 

Superonline danışmanlık, İktisat Bankası' nda ilk palm bankacılığı uygulaması, 5 yıl Garanti E-Ticar..