Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ağustos '19

 
Kategori
Etkinlikler / Festivaller
 

Türk & Sırp Edebiyatçıları

“Aşkla başlar insanlığın öyküsü
Sarıp sarmalar yüreğim seni.”

Funda Aytüre

Türk  &  Sırp Edebiyatçılar Buluşması ereğiyle Sırbistan’dan Yazarlar Birliği yöneticileri, şairler ve yayıncılar ile Türkiye’den yayıncı, edebiyatçı, edebiyatseverler, müzik ve sanat ortamında bir arada oldular.

Çevirmen-Akademisyen Mesut Şenol’un yoğun çabaları sonrasında 24 Ağustos 2019 Cumartesi günü yapılan kayıtlarla Kadıköy Aden Otel’de etkinlik başladı.

E-posta kanalıyla Mesut Şenol’un bir hafta kadar önceden gönderdiği “program” ile “elektronik kitap” çerçevesinde; Moderatörler Çevirmen-Akademisyen Mesut Şenol, Artshop Yayınevi SahibiVedat Akdamar veİstanbul Sanat Derneği Başkanı-ŞairOsman Öztürk, birer özgün açılış konuşmaları yaptılar.

Tanınmış Sanat ve Kültür insanı Altan Akışık, program akışında yer yer o özgün sesi ve yorumuyla ‘Dostlar Sofrası’ , ‘Bırakıp Gittin Benii’ ve ‘Karadut’ adlı belleklerden silinmeyen şiirleri sundu. Yana yana oturduğumuz Akışık ile sanat konusunda söyleştik.

Mesut Şenol’un çevirisi eşliğinde Sırp Edebiyatçılardan Milica Lılıc, Milan Panic ve Nina Sımıc, kendi dillerinde okudular, konuştular ve sundular. Sonrasında iik ülke arasında köprü kurmaya yönelik sertifika sunumu gerçekleşti.

Etkinliğe şiir, düzyazı, resim, fotoğraf ya da müzik katkısıyla katılanların listesi aşağıdaki adlardan oluştu.

Bu adlar, alfabetik sırayla kürsüye davet edilerek ürünlerini sundular. (Koyu harfli adlar, önceden tanıdıklarım…)

Abdurrahman Çetin – Ahmet Tığlı – Ali Günvar – Altan Akışık – Ayşe Ardıç Görücü – Ayşe Şafak Kanca – Bahar Türkmen– Barbaros İrdelmen – Berlin Çabuker (ve liseli kızı Dilşat)– (Betül Öztürk yerine) annesi Edebiyat Öğretmeni Münevver Yalın, sanat ortaminda kızının şiirini seslendirme keyif ve onurunu yaşadı! – Burcu Arslan – Cafer Hergünsel – Cenk Tanova – Deniz Ayfer Tüzün - Deniz İnan – Dilek Genel – Direnç Köse – Ece Sayın – Emel Koşar – Erdem Ercan – Fatma Gülnur Bağrıyanık – Fevziye Şimdi – Filiz Elasu – Fikri Muştu (Derin Yürek)-Funda Aytüre – Gülname Eslek – Gülsüm Işıldar – Gülsüm Öz – Gülüzar Özev – Gürol Bingöl – Habib Kaymak – İkbal Kaynar İsa Küçük – Işın Tuzcular – Kemal Aslan – Kemal Köksal – Kevser Atay – Leyla Salbaş – Mehmet Ata Yiğiz – Meral Şenel – Mesut ŞenolMetin KayaMuhsin DurucanMuhsine Arda – Nalân İncekara – Nehar Ofluoğlu – Nisa Leyla – Nurgül Karataş – Nurten Çakır – Nurtel Ertul – Olcay Kasımoğlu - Osman Öztürk – Ömer Faruk Cahitoğlu – Özgür Çavuşoğlu – Özlem Budak – Seçil Hidayet Öztürk – Seda Yüksel – Sena Altıok – Sevgi Ünal – Sinan Aydın - Suzan Kuyumcu – Şenel Gökçe – Tahsin Ceylan – Tezer Nur Gücükoğlu – Volkan Hacıoğlu…

Zaman zaman TSM ses ve ud sanatçısı Ömer Faruk Cahitoğlu, solist Ece Sayın ve Akordeonla Dr. Tezer Nur Gücükoğlu, alkışlar arasında yapıtlarını seslendirdiler!

Volkan Hacıoğlu, Sırp Şiiri ve Çeviri konusunu kısaca anlatırken; Nisa Leyla, Şiir ve İletişim, Nina Sımıc, Kültürün ve edebiyatın Tanıtımı konularına değindiler.

Serbest zaman diliminde Mesut Şenol, Volkan Hacıoğlu’nun yanı sıra ve kimi yazarlar, edinmek isteyenlere kitaplarını imzaladılar.

Yukarıda listede adları belirtilen sanatçı dostların yanı sıra kimi sanatsever insanlarla tanışma ve kısa konuşma fırsatım olduğunu kazanç sayarım.

Ayrıca buluşmada edebiyata bir tür dönüş gerçekleşti. Çok sayıda şiir ve düzyazı yazarının bir araya gelmesine ve bilgi, görüş değiş tokuşu yapmasına olanak sağlayacağı düşüncesindeyim.

Ne ki sürenin uzun tutulması ve okuyanların ayrılması nedeniyle salon boşaldı! Oysa bu tür etkinliklerde kimi kurallar önemlidir. (Arama motoruna:  Şiir dinletisi ve Kuralları – Muhsin Durucan, yazıp tıklarsanız, deneyime dayanan yazımı okursunuz.)

                      (http://blog.milliyet.com.tr/siir-dinletisi-ve-kurallari/Blog/?BlogNo=207702 )

                           Yazımı sonlandırırken emeği geçenleri kutlar ve alkışlarım!

*

Bırakıp Gittin Beni

                     Bırakıp gittin beni hiçbir şey söylemeden
                     Bir hata mı işledim sana karşı bilmeden
                     İçimin içindeydi o tertemiz sevgimiz
                     Ruhumu verdim sana olmuyor hayat sensiz

                     Yakma benim içimi, koyma yaralı beni
                     Bir tek sende yaşadım o muhteşem sevgiyi

                     Bulutlarda gezerdik, şarkılarla coşardık
                     Bitti o güzel günler, gitti huzurum artık
                     Vurdum dağlara taşa mecnun gibi kendimi
                     Yeniden yansın güneş veririm her şeyi

                     Yakma benim içimi, koyma yaralı beni
                     Bir tek sende yaşadım o muhteşem sevgiyi

                                        Altan  Akışık

 

 
Toplam blog
: 782
: 1295
Kayıt tarihi
: 18.08.08
 
 

Kırşehir Erkek İlköğretmen Okulu'nu, İzmir Buca Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümünü, İstanbul Çapa M..