Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '10

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Türk Bankalarının İtibarı

Türk Bankalarının İtibarı
 

Türk Bankaları Mükemmeldir.


Bilmem gazetelerde okudunuz mu? Libya, Türk Bankalarının verdiği Teminat Mektuplarını kabul etmiyor. Senelerden beri durum bu.

Banka Teminat Mektupları bilindiği üzere, en kısa tarifiyle, iş yapanın iş yaptırana, taahhüt edilen işin zamanında bitirilmesini garanti eden bir mektuptur. Yani bankaların kefaletidir ve bir nevi itibarıdır.

Şimdi gelelim meselemize. Bir Türk Bankasının teminat mektubunun Libya'da kabul edilmesi için, Libya'nın kabul ettiği bir Avrupa Bankasının onayı gerekiyor. Yani bir Türk Bankasına Bir Avrupa Bankasının kefil olması lazım.

Düşünün Türk Bankalarının durumunu, ya da ülkemizin itibarını. Oysa Türk Bankalarının bir kaçı en azından dünya bankaları klasmanında ilk yüz Banka arasında yer almakta. Zaten bir ülkenin bankası, Garanti Mektubu veremiyorsa veya garantisi kabul edilmiyorsa bıraksın bankacılığı daha iyi. Oysa Bankalarımızın hepsinin mali yapıları oldukça iyidir ve bir tek bankamızın dahi garantisini yerine getiremiyeceğine inanmıyorum ve inanmakta mümkün değildir.

Zaten şimdi bahsedeceğim husus bunun delili olacaktır.

Muammer Kaddafi, Libya'daki iktidarının 40'ıncı yılında bir yatırım atağı başlatmıştır. Bu yatırım projesi kapsamında, Türk Bankalarının garantilerinin kabul edilmesi şartını, Zıraat ve İş Bankası'nın, Libya kökenli ve A&T Bank'taki (Eski adıyla Arap Türk Bankası) hisse payını arttırmadan sermayı payını arttırma şartına bağlıyor. Bu takdirde ancak Türk Kamu ve Özel Bankalarının teminat mektupları doğrudan Libya tarafından kabul edilecektir deniyor.

Bu ne demektir? Libya'da iş yapmak istiyorsanız bizim bankamızdaki sermayenizi arttırın ama hisse payınızı arttırmayın. Yani yatımlarımıza finansal kaynak temin edin ve biz de size iş verelim ve bankalarınızın teminatını kabul edelim.

Hani senelerdir Türk Bankalarının garantisine güvenmiyordunuz. Şimdi ne oldu da birden çark ettiniz. Bu neyi gösteriyor? Bankalarımızın güçsüz olmadığını.. Ama her fırsatta bizi sömürmek istiyorlar ve çaktırmadan itibarımızla oynuyorlar. Biz de buna fırsat veriyoruz.

Tamam Libya müteahhitlerimize iş imkanı yaratıyor buna itirazımız yok. Ama ne olursa olsun Türkiyemizin itibarıyla hiç bir ülkenin oynayamıyacağını da dünyaya bir kere daha hatırlatmalıyız. Zaten ATA'mız bunu çok iyi hatırlatmıştı.

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..