Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Temmuz '07

 
Kategori
Dilbilim
 

Türkçe'nin önemi

Bir milleti oluşturan unsurların başıda dil önemli bir yere sahiptir. Ortak duygu ve düşüncelerimizi dil sayesinde birbirimize aktarırız. Dil sayesinde anlaşır, dil sayesinde ortak kültür değerleri yaratır, dil sayesinde birbirimizi anlarız. Bu nedenle köydeki çobandan ülkenin başındaki Cumhurbaşkanına kadar aynı dili konuşmanın önemi yadsınamaz.

Toplumumuzu birbirine düşürmek, parçalara ayırıp emellerine ulaşmak niyetinde olan dış güçler dil konusunada el atmışlardır. Türk Dilinin özünden uzaklaşması için her çabayı harcarlar. Batı kompleksine kapılan kendi vatandaşlarımız da, ana dilinden uzaklaşıp onların emellerine alet olmakta, güzelim dilimizin özünden uzaklaşmasına yardım etmektedir.

İşyerlerinin tabelaları bu konuda ne denli açmaz içinde olduğumuzu kanıtlar. Sanki başka bir ülkedeymişiz gibi her taraf ne olduğu bilinmeyen bu tabelaların istilasına uğramıştır. Türkçe anlam taşıyan bir tabelaya neredeyse rastlamak mümkün değildir.

Bilimde, teknolojide batıyı örnek alabiliriz. Bu doğaldır. Ama biz kültürünü, dilini, yaşam tarzını alırız. Bu şekilde çağdaş uygarlığı yakalamak mümkün değildir. Ancak çağdaş bir sömürge devleti olur, Batı'nın oyuncağı haline geliriz.

Ülkemizde yabancı dille eğitim yapan kolejler, üniversiteler vardır. Ana dilinin özellikleni bilmeden, ana dilini tam öğrenmeden yabancı bir dilde eğitim ancak gelişmemiş devletlerde, kukla cumhuriyetlerinde olasıdır. Pırıl pırıl beyinler bu uğurda harcanır. Asla kendi öz dilinin yerini tutmayan bir dilde eğitimle bilim adamı yetiştiremeyiz. Beklentiler boşunadır.

Utanmazlar ana sınıflarında bile yabancı dil öğrettikleriyle öğünmekte, taze beyinleri daha o yaşta yıkamakta, iki üç kelimeyle dil öğrettiklerini sanmakta. Reklam yapıp acımasız kapitalizmin çarklarında vatandaşı ezip, parasına göz dikmekteler. Özenti öyle bir noktaya getirilmiştir ki, acil önlem almak mecburiyeti vardır.

İlköğretim ve liselerde dil öğretimini yapılamamaktadır. Lisede öğretilen yetersiz bir dil ile bir turistin basit bir sorusuna bile cevap veremeyiz. Ayrıca hiç kimsenin de elin turistine cevap verme mecburiyeti yoktur. Onu meslek edinmiş, o işten ekmek yiyen insanlarımız yeterince vardır. Bırakalım her insan kendi görevini eksiksiz yapsın. Eğer meslek olarak yabancı bir dile ihtiyaçları varsa, bırakalım onlar öğrensiler dil derslerinin yerine. Pozitif Bilimler. Türkçemiz, hızlı okuma teknikleri, matematik öğretilmeli.

Düşünen, doğmatik düşüncelerden uzak, muhakeme yeteneği gelişmiş, analiz ve sentez yapabilen, olaylar arasında bağ kurabilen beyinler yetiştirmeliyiz.

Zaman zaman duyarız. Bazı insanlarımız duygularımı anlatamıyorum. Kelimeler yetmiyor. Ya da sen beni yanlış anladın. Ben onu demek istememiştim. Kendi diline hakim ise, kendi dilinin tüm özelliklerini kavramış ise, kelimeler de yeter, yanlış anlamaya neden olmayacak şekilde anlatmak istediğini de anlatır. Ama dili çeşitli dillerin istilası altındaysa, kendi diline önem vermemişse, kendini bile anlatması mucize sayılmalıdır.

Milletimizi sıkı sıkıya birbirine kültür, tarih ve dil bağlar. Dil unsuru milletimizin çimentosudur. Asla gözardı edilemez. Bir Fransız kadar, bir İngiliz kadar dilimize sahip çıkmalıyız. Ulusunu, ülkesini sevmek diline sahip olmaktan geçer. Çünkü birbirimizi dil sayesinde anlar, ortak değerlerimizi dil sayesinde yaratır ve geliştiririz.

 
Toplam blog
: 15
: 6091
Kayıt tarihi
: 10.07.07
 
 

Emekli coğrafya öğretmeniyim. Ülkemin sorunlarına duyarlıyım. Haksızlığa, adaletsizliğe, soygun ve v..