Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ağustos '11

 
Kategori
Telekomünikasyon
 

Turkcell ve Vodafon faturasız cep telefonu hattı kullananlar üzülecekler

Turkcell ve Vodafon faturasız cep telefonu hattı kullananlar üzülecekler
 

Ülkem insanına üzücü bir haber vermek istiyorum.

Böyle bir blog yazmak istemezdim.

Olay daha çok Turkcell ve Vodafon faturasız cep telefonu hattı kullananlarla ilgili.

Ama insan şaşırıyor. "Bu kadarına pes artık" diyor. Çünkü iletişim teknolojilerini en pahalıya kullanma rekorunu ülke olarak elimizde tutuyoruz.

Dünya da, en pahalı benzini, en pahalı mazotu, en pahalı elektriği kullanma rekoru gibi, en pahalı cep telefonunu kullanma rekoru bizde olmaması ilginç bir durum olurdu zaten.

Cep telefonlarımız meğer telsizmiş de, haberimiz yokmuş. Çünkü onlara telsiz muamelesi yapılmaya başlandı.

İlk adım Turkcell'den gelmişti ikinci olarak Vodafone aynı kararı aldı. İki öperatörde faturasız hat kullanan abonelere gönderdikleri kısa mesajla artık kendilerinden aylık 1,1 lira telsiz ücreti alacaklarını duyurdu. Operatörler Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile görüşüp bu kararı almışlar.

Al da kardeşim, önce kamuoyuna genel bir duyuru yapılması gerekmiyor muydu?

Her ay yüklenilen paranın 1.1TL'i telsiz ücreti olarak kesilip devlete ödenecekmiş.

Operatörler böyle bir şey yapmaktansa, neden 100 kontüre o 1,1 lirayı eklemediler. Çünkü 100 kontür alıp 90 gün kontur almayan, bir 90 gün daha almayan hattını, sadece gelen aramalara kullanan aboneler var. O zaman bunlar 6 ayda bir 1,1lira vereceklerdi. Opertörlerin başladığı uygulamaya göre, bu 1,1 lira her ay hesaplarından düşülecek.

Uygulama 1 Ağustos itibariyle başlamış bile.

Telsiz Kullanım Ücreti zaten Faturalı Hatlardan alındığı için faturalı hatlar bu durumdan etkilenmeyecekmiş.

Telsiz ücretini, daha avantajlı kampanyalar için abonelerine yansıttığını belirten Turkcell, internet sitesinden yaptığı duyuruda da "Telsiz kullanım ücreti tüm ön ödemeli müşterilerimiz adına Turkcell tarafından devlete ödenmekteydi.” diyor.

Hattımda kredi yoksa ne olacak?

"Hattıma TL yüklemem o ay vergiyi alamazlar" diyenleri de kötü haber bekliyor. Bu durumda da bu ücreti ödemekten kurtulamıyorsunuz. Hattınızda yeterli TL yoksa da bu aylık 1,1 tl den kurtulamıyorsunuz. ilk yüklemenizde bu ücret hattınızdan düşecek. Çekilemeyen tutar bir sonraki döneme borç olarak yazılacakmış.

Avea ise eski abonelerden bu ücreti henüz talep etmediğini ancak yeni abonelerden 13.20 TL telsiz kullanım ücreti alındığını söylüyor.

Vodafone telsiz ücreti ödenmeyen tek tarifesinin Cep Standart tarifesi olduğunu duyurdu. SMS ile yapılan bilgilendirme neticesinde Ön Ödemeli tüm hatlardan 1.1 TL Telsiz Kullanım Ücreti alınırken, Cep Standart Tarifesinden ücret alınmayacakmış.

Kimler Telsiz Kullanım ücreti ödemeyecek?

Numarasını Turkcelle taşımış olan abonelerle, yeni Turkcell hattı almış aboneler, faturalı hattan HazırKarta geçenler ile geri verme işlemi yapmış aboneler sadece sene sonuna kadar telsiz kullanım ücreti kapsamı dışındaymışlar.

İşte durum bu;

1-Burada sorun bence insanların defalarca hat alıp kapatmaması, kapanmayan bu hatlara da bu aylıklar her yansıtılacak. Bugün aldığı hat numarasını unutan insan var. Gerçi bir zaman sonra GSM şirketi bu numarayı iptal ediyor, ya etmemişse ne olacak?

2-Bir de insanlar faturasız, ya da ön ödemeli hat alırken, böyle bir telsiz kullanım ücreti yoktu, arada kullanıcı ile sözleşme olmadan operatörler nasıl bu ücreti kullanıcıya yansıtıyorlar.

Tüketici haklarına çok şikayet olacağı benziyor. Ayda 1,1 lira düşük bir rakam ama, Türkiye’deki faturasız hat sayısına bakıldığı zaman, muazzam bir meblağ oluşuyor. Bu meblağı daha önce devlete kendileri ödeyen operatör şirketlerinin kasasına, bu durumda her ay epey yüklü bir para girmiş olacak.

Kullanıcıların, tüketicinin ne yapması gerekiyor?

1-Ya bu parayı her ay ödemeyi kabül edecek.

2-Ya da standart tarifeli hatta gececek.

3-Ya da pek kullanmadığı faturasız hattı iptal ettirecek.

4-Son olarak böyle bir talebi olmayan, üçüncü (Avea) GSM operatörünün tavrını bekleyecek

Durum bu.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..