Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '12

 
Kategori
Güncel
 

Türkiye'nin Makus yakın tarihi

Türkiye'nin Makus yakın tarihi
 

Türklerin Tarihi


Biliyorum evet biliyorum makus, talihle birlikte kullanılan bir deyim, tarihle kullanılmaz. Ama bugünlerde deyim yerindeyse makus Tarihle birlikte kullanmak, bu deyim ve bu deyime ait bazı açıklamaları öncelikle yapmak gerekir. Makusun kelime anlamı nedir? Ters çevrilmiş, baş aşağı getirilmiş uğursuz, kötü.

Makus Talih nedir?

Eski dil de kötü, tamamen kötüye dönmüş şans için kullanılır. Bir de en sonunda Türk'ün makus talihi Sakarya savaşında ters dönmüştür, denir. Kullanmak gerektiğinde. "kötü kader", "kara yazı" anlamında kullanılan eskimiş bir kalıptır, kötü, olumsuza dönen şans anlamında kullanılır, ters dönmüş, bir türlü düz gitmeyen talihtir.

1) Hep olumsuzluklarla karşılaşmak, her zaman şansın kötü gitmesidir. Yaşanılan bir hezimetten sonra makus talihi yine yenemedik şeklinde kullanılır.

2) Seçim alanlarında nutuk atan siyasetçilerin Türkiye üzerinde dönen oyunları anlatıp ahkam kesmesi sonucu ağızlarından dökülen ama aklı başında kişiler tarafından inanılmayan cümle; makus talihimizi yeneceğiz, seçilirlerse makus talih üçe beşe ona, katlana katlana gelir bugünlere zaten.

3) Eski dilde kötü, tamamen kötüye dönmüş şans için kullanılır.

Peki yakın tarihimize bir göz atalım;

Türkiye'nin en yetkin sorumlularının İsrail'in yardım Gemilere müdahale edemeyeceği açıklamaları yapılmış.

İHH İnsani Yardım Vakfı ve Özgür Gazze Hareketinin organize ettiği ve Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine; Akdeniz'de, İsrail'den 70-80 mil (130-150 kilometre) açıktaki Uluslararası sularda 31 Mayıs 2010'da İsrail Savunma Kuvvetleri'nin yaptığı müdahale sonucu, aktivistlerden 9 nun öldürülmesi, bir kısmının yaralanması ve gemilerin yolcularıyla birlikte rehin alınması ile sonuçlandı.

Kıbrıs Rum kesiminin, Akdeniz'de, adanın güney kıyılarında petrol ve doğal gaz aranmasına ilişkin başlayan süreçte, ilk olarak tepki veren KKTC yetkilileri olmuş, verilen tepkiye karşılık, Rum yönetimi dışişleri bakanı Yorgo Lillikas,''Kıbrıs'lı Türk lider hiçbir devleti temsil etmiyor ki söz sahibi olsun'' demiş ve petrol gelirinin Kıbrıslı Türklerle paylaşımının ihtimal dahilinde olmadığını söylemiş.

Türkiye'den ise Kıbrıs Rum tarafının tek yanlı olarak tüm Ada adına, Ada'nın bütününe ait olan doğal kaynaklar konusunda söz söyleme, girişim yapma veya anlaşma imzalama hak ve yetkisine sahip olmadığı hatırlatılarak, "Bu tür yasal dayanaktan yoksun faaliyetler, halen devam etmekte bulunan görüşmeler sürecine zarar vermektedir" denilmiş. Uluslararası toplumun da Kıbrıs Rum tarafının, Türk tarafının Ada'nın doğal kaynaklarından eşit olarak faydalanma hakkını gasp etmeye yönelik bu girişimlerine prim vermemek için sorumlulukla hareket etmesi gerektiğinin altı çizilmiştir.

Türkiye, Koca Piri Reis araştırma gemisini, Akdeniz’de Rumların sondaj yaptığı “Afrodit Bölgesi”ni de kapsayan “G Bölgesi”nde sismik araştırma yapmak üzere bölgeye göndermiş. Amerikan Noble Energy şirketinin platformu bölgede petrol ararken, platform üzerinde İsrail'in insansız casus uçaklarının uçuş yaptıklarını ve İsrail donanmasına ait gemilerin de platformun doğusunda seyr ettikleri belirlenmiş.

Sonuç; Rumlar adına sondaj yapan, Amerikan Noble Energy Şirketi’nin CEO’su Charles Davidson, ”şirketin, Doğu Akdeniz havzasında, Rum tarafı ile İsrail’in yurt içi ihtiyaçlarını aşan, 35 trilyon ayakküp doğal gaz bulunduğunu” söyledi.

Uzun zamandır ülkesinde insan haklarını ihlal ettiği iddia edilen Suriye'yi yöneten eli kanlı diktatör Beşar Esad, Türkiye tarafından sert dille uyarılmış. BM temsilcisi bölgeye gönderilmiş, Suriyeye süre verilmiş, bıçak kemiğe dayandı, denilmiş.

Sonuç; Uluslar arası hava sahasında Suriye tarafından Jetimiz vuruldu, muhtemelen iki pilotumuz şehit oldu.

Peki sizce bu yaşanılanlar ışığında, Türklerin yakın geçmişteki makus tarihi dönecek mi acaba?

 

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..