Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '15

 
Kategori
Güncel
 

Türkü şafağıdır karanlığın...

Türkü şafağıdır karanlığın...
 

".. Türkülerimizi söyletmiyorlar bize!

Korkuyorlar Robson şafaktan korkuyorlar!"*

***

Türküleri söyleyenler yasaklayanlardan daha güçlüdür. Türküler sevdadır, karanlığa karşı umudun ateşini yakmaktır. Türkü, "başka bir dünya mümkün" diyenlerin güçlü ve haksıza isyanıdır halkın. Türkü, şafağıdır karanlığı yakıp aydınlığa çeviren güneşin. Türkü sevmektir. Türkü, zulmün efendilerine sevdanın sözcükleriyle siperden; ağır makinalı tüfek gibi "zulmünüz batsın" diye haykırmaktır.

***

Türkü yakılmaktır bu coğrafyada, yanmaktır! Türkü Mahzuni olmaktır. Türkü Köroğlu olup, Bolubeyine selam göndermektir yiğitlerin at koşturduğu dağlardan! Neşet olmaktır, Türkü, Hekimoğlu olmaktır! Puşt muhtarın pususuna inat, halkın yüreğinde yaşamaktır! Türkü, Karacaoğlan, Pirsultan Abdal, Bedrettin, Börklüceli, Torlak Kemal olmaktır! Türkü, dünya şairi Nazım olmaktır. Tek şiir kitabı ile halkın yüreğine yazılan Ahmet Arif, Çukurova beylerine isyan eden İnce Mehmet; Yaşar Kemal olmaktır.

***

Türkü mahpusta duvarı delmektir çıkıp gökyüzüne, buyurgana "sana ne" demektir! Türkü Deniz olmaktır. Türkü direnmektir; fabrikada, okulda, sokakta zalimin zulmüne! Türkü, günü geldiğinde barikata yüklenmektir,  barışa sıkılan kurşunlara siper etmektir bedenini.

***

Türkü sevmektir, hayatı savunurken/severken ölümüne girmektir kavgaya!

***

Türkü bir çift mavidir, yaşanılır bir dünya düşü ile uğrunda esirliğe güle oynaya gittiğin. Türkü umuttur, azların çok sayıldığı sahte sandıklara inat söylenen. Türkü yarınıdır yok sayılanların. Türküleri yapanlar, söyleyenler; yasaklayanlardan daha güçlü ve haklıdır.

***

Türkü Küba'da Che, Türkiye'de Grup Yorum olmaktır mesela. Almanya'da Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg olmaktır yani. Türkü umuttur, yarındır, sevdadır; çağlar ötesine taşınacak geleceğidir Anadolu'nun. Tarihi türküleri yasaklayanlar değil türküleri söyleyenler yapar; tarih baba böyle söylüyor bu böyle biline.

https://www.youtube.com/watch?v=fs08iN9xqYE

***

 "Sevmekten korkuyorlar bizim Ferhad gibi, sevmekten..

Tohumdan ve topraktan korkuyorlar!

Akan sudan ve hatırlamaktan korkuyorlar.

Ümitten korkuyorlar Robson, ümitten,

Korkuyorlar kartal kanatlı kanaryam.

Türkülerimizden korkuyorlar..."*

*Nazım Hikmet Ran.

 
Toplam blog
: 1114
: 827
Kayıt tarihi
: 28.09.06
 
 

Ankara'da yaşar, dünyalı,aynadaki görüntüsüne muhalif, vicdan hesapları yapmaktan yorgun, yaşanıl..