Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Temmuz '09

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Tüzel kişilikler mezbeleliği

Tüzel kişilikler mezbeleliği
 

Türkiye’nin sorunlarını say say bitmez. Kimisi varki hayli tuhaf sorunlardır ve çözümü son derece basit olmasına rağmen, devlet, bu konuda o basit adımları atmaktan imtina eder.

Diyeceksinizki,

“Nedir bu bahsetmeye çalıştığın o basit sorun?”

Söyleyeyim.

“Atıl pozisyonda olan şirketler ve kooperatiflerin durumu.”

Yani diyerek girelim konuya.

Efendim biliyorsunuz bir şirket veyahut kooperatif kurabilmek için, kurucu ortaklar bir araya gelir, ana sözleşmeyi noter huzurunda imzalar ve ticaret sicil memurluğundan tescil ve ilanı yapıldıktan sonra ilgili şirket veyahut kooperatif kurulmuş olur.
Fazla detaya girmeye gerek yok.

Gelelim mevzunun özüne.

Kurulan şirketler ve kooperatifler, belli bir zaman sonrasında iflas edebilir, hedefine ulaşamayabilir veyahut yürümeyebilir, amacını gerçekleştirdiği için herhangi bir işlevi kalmayabilir. Bu gibi durumlarda, ilgili tüzel kişilikler tasfiye edilir. Tasfiye içinde aynen kuruluşta olduğu gibi bir dizi kararlar alınır, tasfiye memurları atanır ve noter tasdikleri, ticaret sicilden tasfiyeye dair tescil işlemleri yapıldıktan sonra ilgili şirket veyahut kooperatiflerin tasfiye işlemi yerine getirilir. Bir şirket veyahut kooperatifi tasfiye etmek başlı başına bir sorundur ve en asgari düzeyde bir yıllık zaman dilimi sonrasında ancak ticaret sicil kayıtlarında kapanışı yapılır. Tasfiyedeki bu zahmetli durum ülkemizdeki atıl pozisyona düşen şirket ve kooperatiflerin tasfiyesini hemen hemen imkânsız kılmaktadır. Bu gün Ticaret Sicil Memurluğuna kayıtlı olan binlerce şirket ve kooperatif atıl bir pozisyonda olmasına rağmen ve görünen ortaklarının hiç birisine ulaşma şansı dahi yokken bu şirketler halen Sicil kayıtlarında münfesih durumunda gözükmektedir. Münfesih durumunda görünen bu tüzel kişiliklerin, görünen ortakları, bu şirketleri ve kooperatfileri hukuki süreci göz önünde bulundurmak sureti ile tasfiyeye götürmüş olsalar, ceplerinden 1000 tl ila 1500 tl arasında bir para harcamak durumunda kalacaklar. Hoş, bu atıl şirketlerin o görünen ortaklarına ulaşmanın bile ciddi bir sorun olduğu ülkemizde atıl durumda olan bu tüzel kişiliklerin sicil kayıtlarında durmasının ne anlamı olabilir?
Aslında hiçbir anlamı yoktur.

O binlerce tüzel kişiliğe hayiz münfesih durumundaki şirket ve kooperatifler, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın alacağı bir kararla sicil kayıtlarından çıkartılmak sureti ile tasfiyesi gerçekleştirilebilir.
Ama nedense Sanayi Ve Ticaret Bakanlığı bu kararı almıyor ve gereksiz yere memlekette binlerce, on binlerce atıl tüzel kişilik sicil kayıtlarında halen kayıtlı olarak görünüyor.
Adeta memleket bir tüzel kişilikler mezbeleliğine dönüşmüş durumda.

Bu durumu Maliye Bakanlığı çözdü ve gayri faal pozisyonda olan şirketlerin tamamını kayıtlarından çıkardı.
Maliye Bakanlığı gayri faal pozisyonda olan bu şirketlerin adreslerine birer hafta ara ile üç kez tespit tutanağı yaptırdı ve görünen adreste böyle bir şirketin olmadığına dair tespit tutanağı tutulmak sureti ile ilgili şirketler vergi dairesi kayıtlarından çıkarıldı. Böyle bir uygulamayı Ticaret Sicil Memurlukları da yapabilir veyahut yapmasına bile gerek yok, Maliye Bakanlığı Sicil Servisi'nde kapanışı yapılmış olan şirketleri, aynı şekilde kendi sicil kayıtlarından da aynı kapanış tarihine istinaden tasfiyesini yapabilir.
Ama yapmıyor.
Neden?
Nedeni belli aslında.
Ticaret Odaları ve Ticaret Sicil Memurlukları devlet içerisinde devlettir.
İnanılmaz düzeyde paralar toplanmaktadır ve toplanan paralarla verilen hizmet arasında doğru bir orantı yoktur. Hatta ve hatta vermiş oldukları somut bir hizmetleri dahi yoktur. Bu atıl şirketler eninde sonunda Ticaret Sicil Memurluğu'nda bir iş gördürürse birikmiş olan aidat borçlarını faizi ile almadan hiçbir iş yapmaz. Bir şekilde o atıl şirketlerin aidat borçları yıllara yaygın olarak birikir ve üzerine gecikme faizi gelir. Ne kadarını alabilirse “kâr kârdır” mantığı güder ve gütmekteler.

Bu saçmalığa Maliye Bakanlığı son verdi ve Ticaret Sicil Memurluklarının da son vermesi şarttır.
Aksi halde memleket gayri faal ve atıl tüzel kişilikler mezbeleliğinden kutulamaz.

 
Toplam blog
: 1509
: 1145
Kayıt tarihi
: 07.08.07
 
 

Yazarım... Okurum... Öğrencilik yıllarımda çok yazdım... Kompozisyon derslerinde yazdım... Duvar ..