Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Nisan '13

 
Kategori
Kültürler
 

Ünal Şöhret Dirlik'in 60. Sanat ve 75 yaş günü kutlandı.

Ünal Şöhret Dirlik'in 60. Sanat ve 75 yaş günü kutlandı.
 

Soldan sağa: Recai Şahin, Prof.Dr. İ.Ünver Nasrattınoğlu, Ü. Şöhret Dirlik ve Nail Tan.


23 Mart 2013 günü sempozyum bildirileri bittikten sonra Fethiyeli eğitimci, araştırmacı yazar Ünal Şöhret DİRLİK’in Fethiye Belediyesi Kültür Salonunda Sanatta 60. yıl ve 75. Yaş jübilesi Günü bir program düzenlendi… Konuşmacılardan sırasıyla HAGEM Eski Genel Başkanı Nail Tan, HKAK Genel Başkanı Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Eğitimci şair ve yazar Recai Şahin ve Ünal Şöhret Dirlik yer aldı. Ünal Şöhret Dirlik’in hayatı, Şiirleri eserleri ve folklor üzerindeki çalışmaları konuşuldu. Nail Tan Konuşmanın bir yerinde Ünal Şöhret Dirlik Türk toplumunu ve Fethiye’yi tanıtıyor, Türk Diline önem ve hizmet veriyor. Milletleri meydana getiren okumuş, aydın evlatları vardır. Milletleri meydana getiren işte bu aydın insanlarıdır.  Ünal Şöhret Dirlikte bu aydın evlatlardan biridir.  Ekonomik yönden güçlü olan devleler onu koruyan devlet ve hükümetleri de güçlü olur. Ünal Şöhret Dirlik uzun yıllar Türk kültürüne ve Türk diline hizmet etmiştir. Türk Dil Kurumunun uzun yıllar  sözcük araştırmalarıyla hizmet etmiştir.

Zaten TDK’n un   %80 ‘ni öğretmenlerden oluşuyor. İşte Ünal Şöhret Dirik’te bu aydın ve çalışkan, üretken öğretmenlerden biridir. Ünal Beyin Türk Diline yaptığı hizmetlerinden biri de Fethiye folklor araştırmaları ve Fethiye masallarıdır. O bunları köy köy dolayarak derlemiş ve kitaplarda yer almıştır.  Her memleketin bir delisi vardır. Ünal Şöhret Dirlik’te bir Fethiye delisidir.  Edebiyat ve kültür delisi işte o da bu delilerden biridir. Ünal Şöhret Dirlik,  bir çok ödüller almış almıştır bunları hakiyle almıştır.. Hepsinde de  alnının  teri vardır. Ayrıca Fethiye belediyesi onun adına bir Halk Kütüphanesi açmıştır. Bugün gündüz gezdiğimiz gibi bu kütüphaneye Ünal Şöhret Dirlik adını vermekle Fethiye Belediyesi büyük bir kadirşinaslık örneği vermişlerdir. Sayın Belediye Başkanı Behçet Saatçı’yı bu duyarlığından dolayı tebrik ediyorum.

Ünal Şöhre  Dirlik 1938 yılında Fethiye’nin İncirköyü’nde doğdu.  İlkokulu kendi köyünde okudu, daha sonra Aksu Köy Enstitüsü sınavlarına girmiş Aksu İlköğretmen Okulu’ndan mezun olmuştur. (1956-1957). Çeşitli okullarda öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Uzun yıllar folklor araştırmalarıyla uğraştı,  yazılarıyla çeşitli sanat ve kültür dergilerinde göründü. 

Emekli öğretmen yazar Fethiye’nin yakın okul arkadaşı olan eğitimci yazar ve şair Recai Şahin’de Ünal Şöhret’in eserleri ve şiirleri üzerinde konuştu. Ünal Şöhret dirlik yaptığı hizmetlerden dolayı bir çok ödüller almış bunlardan bir tanesi de TDK’ dan aldığı  onur ödülüdür. Ünal Şöhret Dirlik benim gibi Fethiye’nin İnciröyü’nden doğmuş ve bugün 75 yaşındadır. 25Ten ten fazla eseri vardır. Bunların çoğu Fethiye ile ilgilidir. Evli ve altı çocuk babasıdır. Ünal Şöhret Dirlik’in  hayatı ve eserleri hakkında  Selçuk Üniversitesi  Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü son sınıf öğrencilerinden  Halil Dirmilli tarafından bir okul  bitirme tezi hazırlanmıştır.

Ünal Bey fakir bir köy çocuğudur, annesinin adı Hatice’dir. Babası dağlardan kar taşıyarak çocuklarını bin bir zorluklarla yetiştirmiş- ve onları okutup hayata hazırlamıştır. Okuma odalarında kitaplar okuyor kendi kendini yetiştirmiş bir öğretmendir.

İlk şiiri Antalya’da yayımlanan ŞELALE Dergisinde yer almıştır, daha sonra şiirler, denemeler, folklorik yazılar ve özellikle Keloğlan masallarıyla Türk halk edebiyatımıza birçok eserler kazandırmıştır.

Eserlerinden bazıları: Keloğlan, Kelkız, Sen Şimdi Güneyde, Şiirli Bilmeceler, Fethiye Bilmeceleri, Fethiye’de İnanışlar, Fethiye’de Halk İnanışları, Fethiyeli Gülüyor, İncirköy! İncirköy! Fethiye Ata Sözleri, Deyimler ve Kargışlar, Fethiye’de Söylenen Maniler, Ey Fethiye Fethiye, Mezar Taşları, Çocuklara Ataürk Şiirleri, Güney Havaları, Masallarımız, Şiirlerde Fethiye, Yüz Gülümlüğü- Gülmeceler, Fethiye Dedikleri, Halk Nelere Gülüyor, Ramazan Manileri, Ünal Şöhret Dirlik’in 50 Sanat Yılı, Anılarda Tahir Kutsi Makal,  Sanatta 60. Yıl, Ünal Şöhret Dirik İçin Yazılan Şiirler ve hakkında Selçuk Üniversitesi’nin hazırladığı  bir okul bitirme tezi vardır. 

Recai Şahin, şiirlerinden örnekler verdi. Daha sonra Prof. Dr.İrfan Nasrattınoğlu Ünal Bey’i anlattı. Ünal Şöhret Dirlik’in bir Halk Kültürü Araştırmaları üyesi olduğunu ve yıllardan beri özellikle Fethiye folklor Araştırmalarıyla uğraştığını ve bu yolda birçok eserler verdiğini ortaya koyduğunu ifade etti. Şairler ve şiirler okuyanlar oldu. Bunlardan örnekler verdi Yurt dışından birçok şairler şiirler okuduktan sonra Türkiye’den Abdülkadir Güler, Bir dal Can Tüfekçi, Sadettin Yalçın, Recai Şahin,  Cahit Yargıç, Ümmü Gülsüm gibi şairler Ünal Şöhret yazdıkları yazdığı şiirlerden örnekler sundular. Daha sonra Fethiye Belediyesi başkanı Behçet Saatçı, HKAK Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu ve FETAV Yönetim Kurulu Üyeleri Ünal Şöhret Dirlik’e birer plaket verdiler. Ünal Şöhret Dirlik’e kutlayıp birer fotoğraf çektiler.  Fethiye Belediye başkanı Behçet Saatçı Ünal Şöhret Dirlik’e çağımızın ve Fethiye’nin Dedekort’u unvanıyla tebrik etti…

Kadim dostum Ünal Şöhret Dirlik’e Sanatının 60. yılı ve 75. Yaş gününü kutluyor, uzun yıllar, sağlıklı ömürler diliyor, sözümü onun için yazdığım ve orada okuduğum bir şiirimle sözlerimi noktalamak istiyorum:    

Anadolu’da sağlık, öz yurdumda birlik var

Fethiye’de folklorcu Ünal Şöhret Dirlik var

Hem arıyor, soruyor candan gönül adamı

Yılların kadim dostu, her an gelir selamı

*

Fethiye’den ses verir, O, bir kültür pınarı

İncirköy’den boy verir, O,bir kültür çınarı

Öğretmenim merhaba, bugünün kutlu olsun

Yarınların aydınlık, haneniz mutlu olsun 

*                                

İlim, irfan sahibi yirmi beştir kitabı

Yayında ve basında eksilmiyor hitabı

Allah’ım sen sağlık ver, böyle güzel insana

Örnek bir öğretmendir, hizmet eder vatana

*

Gururla yazıyorum, aramızda birlik var

Fethiye, İncirköy’de Ünal Şöhret DİRLİK var…

Abdülkadir GÜLER

23 Kasım 2010- Söke

Sanatta60 Yıl Dost Şiirleri / Ünal Şöhret Dirik,

Oğuz Ofset Matbaası /  Denizli, 2012, s.10 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..