Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '07

 
Kategori
Kitap
 

Ütopik olmayan, sıradan sayılmayan ve sıra dışı kalmayan bir roman!

Ütopik olmayan, sıradan sayılmayan ve sıra dışı kalmayan bir roman!
 

Adı: KABUK ADAM

KABUK(tan) (bir) ADAM değildir aslında Kabuk Adam, koyu renk deriden olduğu kadar etten kemikten ibaret olan. Koyu renkli kabuğunun altında gizlerini, gizli güçlerini taşıyan…

Diğerlerinden farklıdır kabuk adam; Oldukça kısa boylu, zayıf, çıplak ayaklı, yaban kedisi bakışlı, korsan küpeli, kap kara gözleriyle yırtıcı bir hayvanı andıran, çirkin mi çirkin kara kuru bir adam!

Bu gece bitirdiğim ve gerçek bir edebiyat örneği olduğunu düşündüğüm kitabı paylaşmak isterim sizlerle… Türü ROMAN! Ağır bir roman aslında; kolay okunan ve boyutu 13, 5x19, 5 cm ve 300 gr. ağırlığı olan…

Karayiplerde, Virgin Adalarından olan St. Croix adasında geçer roman.

Egzotik, bakire bir adadır söz konusu ada. Mercan adası olarak bilinir aynı zamanda. Deniz yılanlarının, köpek balıklarının tehlike saçtığı bir ortamdır da aynı zamanda. Beyazların gündüz saatlerinde dışarıda olmasına rağmen, kara derililerin (yerliler) çoğunlukta olduğu ve gece saatlerinde varlıklarını ilan ettikleri tehlikelerle dolu bir adadır aslında.

Karaderili olan yerliler, oldukça fakir, geçimini maruana, kokain satışından ya da denizden çıkardıkları mercanları, taşları satarak sağlayan insanlardır, tıpkı Kabuk Adam Tony gibi…

Kabuk Adam olarak kitaba ismini veren karakter; Tony görenleri dehşete düşürecek kadar kara, kuru, çirkin ve vücudu yara kaplı bir yerlidir adada.

Kahramanımız kendisi ile konuşan ilk beyaz kadın olarak girmiştir hayatına.

Kişisel tarihinin tek temasının hayal kırıklıkları olduğunu belirten kahramanımız, 25 yaşında bir bilim kadını, bir fizikçidir aslında. Tek dostum dediği Maya’nın da gideceğini bildiği ve kendince bir tatil olarak gördüğü Nato tarafından finanse edilen Karayipler’deki yaz okulu Yüksek enerji seminerine yazılarak başlar macerasına. Olayların şekillenmesi tamamen istem içi gelişmekte olup, bu serüvene bile bile atılmıştır. Bir tek söz ve gülümseme ve tabii bir de tek sermayesi olan cesareti sayesinde ömrünce unutamayacağı deneyimlere atlamıştır balıklama.

Aslında kitapta güzel ve saygın bir işi, kıvrak zekası, parlayan bir kariyeri olan kadın karakteri anlatılmaktadır ancak parasız ve de MUTSUZDUR da aynı zamanda. Karayipler’deki serüveninin ve maceracı ruhunun peşinden yürüme eğilimi, kariyerinin önüne geçmiş ve çok da sevmediği dünyasını değiştirmiştir.

Yazar: Aslı ERDOĞAN!

Ûstad bir ûslüm, yaşatırcasına anlatılan bir yalınlık (nasıl başardığını anlayamadığım), sıra dışı bir ilişkiyi göz kamaştıran bir sıradanlıkla kaleme almış Erdoğan. Duyguları ve imgeleri betimlerken kurduğu metafor çok yakışmış romana.

Ütopik olmayan, sıradan sayılmayan ama sıra dışı kalmayan bir roman! Tek eksiği Kabuk Adamla olan ilişkisini detaya inmeden bir arkadaş sohbetinde anlatırcasına, detaysızca geçmiş olması gibi geldi bana. İnsana okuma isteği veren akıcılığın yanında, saatlerdir okuyormuş hissi veren bir ağırlık sezdim ben romanda.Gizli hayalleri, Ölümle yaşam arasındaki Korkuyu, yalnızlığı, açlığı, umutsuzluğu ve AŞKI bulacaksınız bu romanda.

İlginç bir sonla bitirmiş yazar.

Zevk alacağını düşünüyorum kitap severlerin.

Denemenizi okumanızı salık veririm.

Damağımda farklı bir tat bıraktı. Bu tat sanırım, Erdoğan’ın diğer eserleri ile biraz daha derinleşecek bende. Ne mi öğrendim bu eserde: (biliyordum bunları elbet; ama böyle uç örnekleri hayal etmemiştim demek!)

Salt güzellik değilmış aşkın kimyasını oluşturan, ruhsal çekim, ruhsal zeka uyumu insanın ayaklarını yerden kesebiliyormuş meğer. Aşkın kanunu falan yokmuş... Siyah - beyaz; güzel - çirkin dinlemiyormuş aşk! İnsan bir karayipli kara deriliye bile aşık olabiliyormuş meğer, teslim edebiliyormuş ruhunu ona... Aşk fiziksel değilmiş yalnızca !

Bunun yanında;

Cennetle cehennem iç içe imiş meğer, yaşamak ölümün tam ortasında ARAF’ta…

İnsan kendinin tam zıttı imiş bir anlamda…

Korku; dediğimiz şey benlikleri sarıyormuş ayrılmamacasına…

Şık olmakla cinayet işlemek arasındaki o ince çizgiyi yakalayacaksınız okuyunca…

İnsan derinliklerinde hissedince, gerçekten sevince; Kara deri dinlemiyormuş...

Ben kitabı D&R Dan 6 YTL ye aldım ve kitapyurdu.com da fiyatının 4.88 Ytl olduğunu fark ettim. Idefix’te 5, 5 Ytl dolaylarında.

Everest Yayınları

140 sayfa

Pınar Yeşiltay SEVİM

27.09.2007

03:20

İzmir

 
Toplam blog
: 65
: 1800
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

Biricik Sudelina'sının annesi, kitaplar ülkesinin sarışın prensesi, kocasının bir tanesi, İzmir/K..