Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

23 Temmuz '08

 
Kategori
Gelenekler
 

Uysal Bumerang

Uysal Bumerang
 



Eski Mısır' lılar veya Hindistan' da yaşamını sürdüren bazı halklar gibi Avustralya' nın ilkel yerlileri de, av silahı veya savaş aleti olarak bumerang'ı kullanırlar.


Bumerang denilen alet hayli enteresandır, fırlatıldıktan sonra tıpkı bir pervane gibi havada yol alır ve yeniden ilk fırlatılmış olduğu noktaya, kesinlikle geri döner.


Avustralya yerlileri, mızrak, ok gibi fırlatılarak kullanılan silahların yapımında ve dahi kullanımında gerçekten çok ustadırlar. Hattâ mızrağa ilk hızını artıran bir çeşit itici ekleyerek geliştiren de onlar olmuştur.


Lâkin bu ustalıklarının en büyük başarısı, dirsek şeklinde kıvrık olan bir akasya veya okaliptüs dalından yontulan ilginç bumerang'ı bulmaları ve kullanmalarıdır.


Ağaç, tıpkı bir pervane kanadı gibi dümdüz ve yassı oluncaya kadar, iki ayrı düzlem boyunca yontulur. Tamamıyle bitmiş şekliyle bumerang'ın boyu, kırk ilâ doksan santimetre arasında değişiklik gösterir.


Fırlatıldığı zaman, havada yüzlerce metrelik bir yörünge çizebilen bumerang, ister hedefe ulaşsın, ister hiçbir yere değmesin, belli bir süre yol aldıktan sonra toprağa, fakat fırlatanın hemen yakınlarında bir yere düşer. Yâni sahibini asla ve asla terketmez, inanılmaz sadıktır.


Avustralya'lıların silah olarak hayli seyrek, avlanmak içinse sık sık kullandıkları bumerang, Avrupa'da da çok ilgi gören bir spor aracıdır. Yeşil açık alanlarda insanları eğlendirici ve hareketlendirici, neşeli bir eğlence aracıdır da sırası geldiğinde...


Fakat sanıyorum ki en önemli özelliği, mutlak geri dönüşüyle inanılmaz bir alet oluşudur.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..