Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ekim '13

 
Kategori
Anılar
 

Vali Recep Yazıcıoğlu'nu anıyoruz

Vali Recep Yazıcıoğlu'nu anıyoruz
 

Sıradışı Vali Recep Yazıcıoğlu ( 2 Haziran 1948 - 8 Eylül 2003 )


“Beni

Yaşlı bir çınarın

Dibine gömün,

Yapraklarımdan Nisan

Yağmurları damlasın

Toprağımın üstüne

(Sakın kimse ağlamasın)

Garip bir çobanın kaval sesiyle

Şafak sökerken

Beni oyaşlı  çınarın dibine gömün,

Hasretim, özlemlerim, bilinmeyen sevgilerim,

Kimseye yük olmasın “

Eski Aydın Valisi Recep Yazıcıoğlu ( 2 Haziran 1948- 08 Eylül  2003 )  aramızdan ayrılalı 10 yıl oldu. Zaman akıp gidiyor, günler, aylar ve yıllar ne çabuk geçiyor. Rahmetli Recep Yazıcıoğlu’nun ardından eşi ve birkaç yıl sonra annesi de aramızdan ayrıldı. Yazıcıoğluoğlu ailesi birkaç yılda acı üstüne acı yaşadı, Yazıcıoğlu Ailesine başsağlığı diliyorum, aramızdan ayrılanlara da Allah’tan gani gani rahmetler diliyorum.

2 Eylül 2003’de  Ankara yolunda ( 26 Km ) kala ) sevgili halkın valisi ve o günlerde Denizli Valisi olan Sayın Recep Yazıcıoğlu, bir trafik kazası sonucunda aramızdan ayrıldı. Bana göre uçsuz, bucaksız Harran Çölünde aktopuklu bir küheylana binerek, binlerce sevenlerini geride bırakarak elveda deyip uçup gitti. Bir daha da dönmemek üzere…

Değerli bilim adamı Prof. Dr. Osman Altuğ, hayatının her anını sürpriz hareketler üzerine bina eden çeşitli projelerde her zaman açıklayıcı konuşmalarıyla halkı aydınlatmaya çalışan Vali Recep Yazıcıoğlu için şunları söylüyor:

“ Halk elleri nasırlı vali olduğu için sevdi, Gerçek Recep Yazıcıoğlu halkın valisi idi. Halkın içinden geliyordu. O devletin valisi olmaktan çok, halkın valisi olmayı sade, gösterişiz ve yapıcı olmayı daha, gösterişsiz, birleştirici ve yapıcı olmayı daha çok  yeğliyordu. Eğilip, bükülmeyen bir karaktere sahipti. Tokat’ta ( 1984-1989 ) vali olduğu günlerde sigaranın içilmemesi konusunda ulsal basında , medya da genişçaplı haberle yer aldı. Bu sigara yasağından dolayı IV. Murat adıyla anıldı"..

Ben daha önceleri Vali Yazıcıoğlu'nun adını duymuştum. Ama daha sonra Aydın valisi olduğu günlerde onu daha yakından tanımaya başladık. Daha sonra Erzincan Valisi oldu. Denizli Valisi olduğu günlerde 8 Eylül 2003’ te kaybettik. O zaman 55 yaşında idi. Daha doğrusu genç yaşında  aramızdan ayrıldı...Çalışkan,üretken, cesaretli sıradışı bir vali idi. Daha  yapacağı çok işleri vardı...

Rahmetli Vali Recep Yazıcıoğlu’ndan söz ederken onunla birlikte olduğum bir anımdan söz etmek istiyorum. Sayın R. Yazıcıoğlu ne zaman Söke’ye birgelse mutlaka birarayagelirdik. Yine böylebirdgünde. Tarih, yanılmıyorsam: 25 Temmuz 2002 idi. HalilÖzşarlak, Gahri Sevil, Ekrem Karakaş, Eski Aydın Milletvekilimiz kültür baba doiyeanılan M. Kemal Yılmaz, Şair Musa Elitaş, Süleyman Kara, Mızrap Nazlı, hâkimlerimizden Mehmet Fındık, Abdullah Ergin, Vergi dairesi müdürü Mustafa Çoban, müdür yrod. Halil Güler, Tapu Kadastro Genel Müdür Yardımcısı Şair İsmet Özel’in kardeşi Şükrü Özel, Söke Lisesi müdürnü Ahmet Bayrav, eski mal müdürümüz Yusuf Çıldır, ve bu satırların yazarı olarak hep birlikte Yayla köyünde idik.

Masalarımızda her şey vardı. Hiç unutmuyorum Sevgili Recep Yazıcıoğlu aynen şöyle dedi: Arkadaşlar sizler meşrubat ve hatta rak içebilirsinisiniz, ben rakı içemem, yarın haberler yaparlar Müftünün oğlu rakı içti diye gazetelerde manşet oluruz. Gülerek bunu söylemişti. Cidden söylüyorum isteyenlr rakı, bira içebilirler  “ diye vurgulamıştı. Bu mutlu gecede Söke Gönül Dostlarıyla birlikte gecenin geç saatlerine kadar şiirler okuduk, şarkılar ve türküler söyledik. Bu arada Sayın Yazıcıoğlu bir konuşma yapmıştı,  o gün için bu konuşmadan bazı notlar almıştım. Sırası gelmişken bu notlarımdan birkaçını burada sizlerle paylaşymak istiyorum:

1-Halk sisteme ortak olmalı, öteden beri hep merkeze bağlık aldık.

2- Mesai vermeden çok çalışmalıyız, daha doğrusu üretken olmalıyız.

3- Çalışmadan kalkınma olmaz.

4- Her şey”SİL BAŞTAN” olmalıdır. Onun için kafalar değişmelidir.( Sil Baştan adlı eserimi bu amaçla yazdım )

5-Birileri bizleri idare ediyor hiçbir kimse merihten gelmemiştir.

6- Halk ile içiçe olmalıyız.

7- Çocuklarımıza, insanlarımıza güvenmiyoruz, bir güven ortamı yaratmalıyız.

8- Neden, niçin, nasıl? Gibi sorulara cevap ( yanıt ) bulmak zorundayız.

9- Her şeyden önce üretken ve çalışkan olmalıyız.

10- Kişide değişim, kafalar da değişim olmalıdır.

11- Dik ve  emin adımlarla yürümeliğiz. Evet, o gece Söke /  Yayla köyünde  birlikte  olduğumuz yemekte Vali Racep  Yazıcıolu bunları söylüyor ve ben de not almıştım.

Recep Yazıcıoğlu sıra dışı bir vali idi, O bir halk  valisi idi, Türkiye’nin en genç valisi idi, daha 36 yaşında iken vali olmuştu.Yaşı küçükolduığu çin Sayın Kenan Evren Paşa  vali olması için uygun görmemişti, Ancak rahmetli Turgut Özal'ın  araya girmesiyle valilliği onaylandı...Sayın Yazıcıoğlu, Türk Ulusunu ve Türk halkını çok çok seviyordu. Genç, dinamik, aktif, hareketli, sporment, rafting (salcılık) yapan bir vali idi. Aynı zamanda araştırmaya meraklı bir yazardı.SİL BAŞTAN, BU DÜZEN  DEĞİŞMELİ, SIRA  DIŞI  VALİ, YALNIZ VALİ, eserleri kaleme aldı ve hakkında kitaplar yazıldı. Ünlü romancı yazar Ayşe KÜLİN KÖPRÜ “ adını taşılan eseri bir film konusu oldu.

Halk arasında süper vali, aykırı vali, sıradışı vali, efsane vali diye anıldı.  Ufuktaki adam adıyla ünlendi. O gece Kuşadası- Yaylaköyünde  bizimle birlikte olanların bir kısmı bugün ne yazık çoğu yok aramızda. Ekrem Karakaş, Fahri Sevil, Musa Elitaş,Süleyman Kara, Mızrap Nazlı,  Eski  Aydın Milletvekili M. Kemal Yılmaz gibsi değerli gönül dostları  gibi bugün yokaramızda..  Onları da rahmetli Vali Recep yazıcıoğlu’nun aramızda ayrılışının 10. yılında saygıyla ve rahmetle anıyor ve Sayın Yazıcıoğlu’unun ailesine ve sevenlerine bir kez daha başsağlığı diliyorum. O Türkiye’nin valisi idi… Unutmak mümkün değildir, ışıklar  içinde  yatsın tüm adını  andığımnız  gönül dostlarıyla birlikte.. .

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..