Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '13

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Van Gölü Bitlis Gölü mü oluyor?

Van Gölü Bitlis Gölü mü oluyor?
 

Türkiye’deki yerleşim birimlerinin sayısını biliyor musunuz?

Sizi fazla merakta bırakmayıp, hemen söyleyelim. 81 İl, 953 ilçe, 34 bin köy…

81 ilde 953 ilçe ve 34 bin köyün sınırları yeniden çizilecekmiş.

Böylece hem AB’ye uyum sağlanacak hem köyler arasındaki arazi kavgası bitecekmiş.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışma kapsamında il, ilçe ve köy sınırlarını yeniden belirleyecek bir adım atılıyormuş.

Avrupa Birliği’ne uyum sağlanması amacıyla 81 ilde bulunan yaklaşık 953 ilçe ve 34 bin köyün sınırları tamamen değişecekmiş.

Tarla, yayla, orman ve mera gibi alanların sınırları netleşeceği için hem köyler hem de köyde yaşayanlar arasındaki kavgalarda sona erdirilmiş olacakmış.

Mülkiyet değişikliği olmayacakmış.

Ankara’nın Çamlıdere ilçesinde pilot olarak başlatılan proje 2014 yılında Türkiye’nin geneline yaygınlaştırılacakmış.

Cumhuriyet sonrası çizilen sınırların baz alındığı dere, tepe, çeşmeler bugün tespit edilemiyor. O dönemdeki hudutnamelerde bir köyün sınırı ‘şu dereden şu tepeye kadar’ olarak çizilmiş. Ancak o tepeye verilen ad  kullanılmadığı veya dere kuruduğu için sınır anlaşmazlıkları ortaya çıkabiliyordu. Özellikle çalışma ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da sıkça yaşanılan arazi anlaşmazlıklarına da köklü bir çözüm getirilmiş olabilecek mi?

Bu çalışma ile halen 1924-30 yılları arasında tamamlanan hudutnameleri kullanan Türkiye, arazideki karşılığı olmayan haritaların tamamını çöpe atılacak.

Böylece; il, ilçe ve köy sınırlarında yaşanılan asayiş olaylarının hangi kolluk gücünce takip edileceği açıklığa kavuşacak.

Van Gölü’nde meydana gelen bir olayla ilgili hangi şehrin yetkili olduğu da netleşecek. Örneğin göl kıyısında işlenen bir olaya Van mı yoksa Bitlis polisinin mi bakacağı yolunda sık sık yaşanan tartışmalar sona erecek.

Van Gölü Bitlis’e kalabilir mi?

Kalırsa ne olur?

Van gölü Bitlis gölü mü olacak?

 
Toplam blog
: 3842
: 3093
Kayıt tarihi
: 23.03.08
 
 

Antalya'da 1956 yılında doğdum. Emekliyim, Üniversite mezunuyum. Evliyim, bir oğlum var Mimar. Gü..