Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Sonsuzluk (Osman Özeker)

http://blog.milliyet.com.tr/yasev

10 Ağustos '13

 
Kategori
Güncel
 

Vardar Ovası takıntısı

Vardar Ovası takıntısı
 

Yıl 2011  Twitter'da "Atatürk'ün sevdiği parçalar çalınıyor. Ben de esimle birlikte o muhteşem parçayı Vardar Ovasını büyük bir keyifle dinliyorum" diyen TRT’den sorumlu Başbakan yardımcısı Bülent Arınç  bu mesajı  Türk halkıyla paylaşmıştır.

Başbakan Yardımcısı Sayın Arınç o tarihlerde Makedonya’dadır ve “7. Uluslar Arası Atatürk Kongresine katıldığı esnada bu sözleri söylemiştir.

“Büyük bir keyifle dinliyorum” dediği Vardar Ovası Türküsü vatan ve sıla hasreti dolu bir türküdür ve Mustafa Kemal Atatürk’ünde “çok sevdiği” bir türküdür.

Aynı Bülent Arınç bu kez ramazan bayramında Bursa’da  katıldığı Balkan Göçmenleri Federasyonu toplantısında Balkan Göçmeni bir sanatçının “Vardar Ovası” türküsünü söyleme talebini ;

“Onda rakı falan geçiyor, başka bir türkü söyleyin” diyerek bayan sanatçının bu türküyü söylemesine müsaade etmemiş ve sanatçıya başka türkü söyletmiştir.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın Vardar Ovası adlı türküyü söylemek isteyen Bulgaristan Kültür Bakanlığı'nda ses sanatçısı olduğunu ifade eden Fahriye Güney'i engellemesine tepkiler “çığ gibi” büyümüştür.

Sayın Arınç’ın bu türküyü engellemesindeki nedenlerin başında;

O türkü her şeyden önce vatan hasretini içermektedir.

O  türkü aynı zamanda tarihsel bir gerçeği ifade etmektedir;

O Türkü Osmanlı döneminde Rumellerinde yaşayan, ancak daha sonra Anadolu topraklarına göç etmek zorunda kalan Müslüman Osmanlı toplumunun sıla ve vatan özlemini içermektedir.

Başbakan Bülent Arınç’ın “vatan sevgisi ve sıla hasretinin” ne anlama geldiğini anlamasını zaten beklemiyoruz. Anlamış olsaydı böyle bir türkünün söylenmesini engellemezdi.

Sayın Arınç’ın  bu türküyü engellemeye çalışmasının nedeni olarak gösterdiği “türkünün içersinde “rakı” kelimesinin geçmiş olması.

Sayın Arınç’ın bu hassasiyetini göz önüne alarak kendisine bağlı TRT ‘nin resmi müzik arşivine bir göz attım ve TRT arşivinde türkü ile ilgili kayıtlarda;

Makam     :7495

Eserin ilk dizesi: Maya dağ’dan Kalkan Kazlar.

Makam: Hicaz.

Usul: Türk aksağı

Notayı gönderen: Ekrem Zaman.

Türkünün sözleri incelendiğinde ise nakarat bölümü;

Vardar Ovası, Vardar Ovası

Kazanamadım sıla parası

Sözleri geçmekte, Arınç’ın iddia ettiği gibi bu türküde ;

“Kazanamadım rakı parası” sözleri geçmemektedir.

Türküyü yorumlayan sanatçılar zaman zaman “sıla parası” yerine “rakı parası” sözlerini kullanmışlardır.

Kendisine bağlı TRT’nin resmi kayıtlarında türkünün hiçbir yerinde Arınç’ın iddia ettiği gibi “rakı” kelimesi geçmemektedir. Bu çerçeveden bakılınca Sayın Başbakan yardımcısı yanılgıya düşmüştür.Başbakan Yardımcısı Arınç’ın bu türküyü söyletmeme nedenlerinden birisi ve en önemlisi ise AKP’yi yöneten zihniyet yapısının şuur altına yerleştirdikleri ama açıkça ortaya çıkaramadıkları “Atatürk düşmanlığı, Atatürk’e duyulan nefret ve kinin”  bir şekilde dışa vuruşundan başka bir şey değildir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün bu türküyü çok sevmesinin temel nedeni o toprakların feryadını anlatması, vatana duyulan hasreti ifade etmesidir.

Vardar Ovası türküsü Atatürk’le sembolleşmiş bir türküdür ve Arınç bu yüzden türkünün söylenmesini istememektedir.

Sansürlediği türkünün aslını ve içeriğindeki anlam ve manalarından bi haber Sayın Arınç milli kültürümüze ve Balkan Türklerine hakaret etmektedir. Türküler bu milletin kültürünün birer kilometre taşlarıdır, türküler içinde yaşanmışlıkları, hatıraları, acıları ve tarihi barındırmaktadır.

Sayın Arınç’a “yeni malzeme olur düşüncesiyle Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün sevdiği bazı türkülerin isimlerini de burada sunmak istiyorum.

Bu türkülerin genelde ortak teması vatan, millet sevgisi, sıla hasreti dolu türküler.

 Sayın Arınç bakalım bu türkülere de birer “kulp” takabilecek mi?

ATATÜRK’ÜN SEVDİĞİ TÜRKÜLER:

Manastırın ortasında,

Yemen türküsü,

İzmir’in kavakları, Bülbülüm altın kafeste,

Çanakkale içinde,

Alişimin kaşları kare,

Dayler dayler viran dayler,

Yanık Ömer,

Pencere açıldı Bilal oğlan,

Gemi kalkar su akar.

SONSUZLUK (Osman Özeker) 11.08.2013

 
Toplam blog
: 287
: 3107
Kayıt tarihi
: 11.07.08
 
 

1949 Konya Ereğli doğumlu olup, halen İzmir'de oturmaktayım. A.Ü. Eğitim Fakûltesi mezunuyum  Ata..