Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '12

 
Kategori
Dünya
 

Varyag var ya !

Varyag var ya !
 

Varyagın değişimi


Biz toplum olarak uyanık geçinen saftirikler miyiz? Öyle mi görünüyoruz? Yoksa öyle miyiz? Danimarka Ekonomi Bakanı'nın sizden işçi alabiliriz demesi üzerine ertesi gün elçilik önüne kuyruklar oluşturan da biziz. Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.

Elin Çinlisinin uyanıklığını hatırlayalım, Çin, Ukrayna'nın hurda uçak gemisi Varyag'ı "1 milyon turist göndereceğiz" diyerek 2001'de Boğaz'dan geçirdi. Sözde turistik gemi olacaktı ama Varyag uçak gemisi oldu çıktı.

Karadeniz’den çıkmak için Boğaz’dan geçmek zorunda olan Varyag, Türkiye ile Çin arasında politik kriz yaratmıştı. İki devlet arasındaki uzun görüşmeler sonucu Çinliler, Türkiye’ye 1 milyon turist gönderecekleri ve geminin “Gazino” olarak kullanılacağı garantisini verince geminin geçişine izin verildi. Varyag, 1 Kasım 2001’de Boğaz’dan geçti. O dönem ABD Başkanı olan Bill Clinton bile geminin geçişine izin verilmesi için Türkiye’ye öneride bulunmuştu.

Ancak Çinliler sözlerinde durmadılar. Gemi ne gazino oldu, ne de Türkiye’ye Çinli turist geldi. 2002 yılında 28.000 olan Çinli turist sayısı, 2003’te 24.000’e düştü, 2004’te ise 33.000’e çıktı. Sonraki yıllarda turist sayısı istikrarlı bir artış trendine girse de en yüksek rakamını ancak 96.700 turist ile 2007’degördü. Varyag ise baştan sona modernize edildi, motor takıldı ve Çin donanmasının en heybetli uçak gemisi haline getirildi. İsmi değişip “Shilang” oldu. Shilang, Tayvan’ı işgal eden ünlü bir Çinli general.

1985 yılında SSCB dağılınca Varyag, Ukrayna’ya verildi. 1998 yılında Ukrayna hükümeti tarafından açık artırmayla Hong Kong merkezli Chong Lot isimli seyahat şirketine 20 milyon dolara satıldı. Chong Lot şirketinin de Çin ordusunun kurmuş olduğu kağıt üzerinde bir şirket olduğu ortaya çıktı.

Varyag, savaş gemisi olduğu için Türkiye, Boğaz’dan geçişine izin vermiyordu. Çinliler ise “motoru yok” diye ısrar ediyordu. Sonunda Varyag 27 tekne ve 11 romörk yardımıyla Boğaz’dan geçti. Şimdi Çin donanmasının en gözde gemisi oldu.

Geminin özellikleri

Uzunluk: 300 m

Yükseklik: 73 m

Ağırlık: 33 bin ton (boş)

67 bin ton (yüklü)

Sürati: 55 kilometre

Menzili: 7100 kilometre

Mürettebat: 1960 kişi

Uçak kapasitesi: 21

Helikopter kapasitesi: 20

Silahları: 28 top ve iki Roket fırlatıcısı

İyimser bir gözle baktığımızda bu olaydan ekonomik ve siyasal kayıplara maruz kalmadığımızı düşünmüyorum ama ne kadar kolay kandırılıyoruz değil mi? Sonuç olarak sadece saf olduğumuzu çıkarmamız yeterli olur mu sizce?

Nizamettin BİBER

Uzman İnşaat Mühendisi

 

 

 

  

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..