Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Temmuz '13

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Vatan sevgisi ve Şükrü Öksüz

Vatan sevgisi ve Şükrü Öksüz
 

Abdülkadir Güler Şükrü Öksüz'le bir imza gününde...


Türk edebiyatımızda vatan sevgisin özellikle şiir dalında çok önemli bir yeri vardır. Vatan sevgisi üzerine  söylenmiş ata sözlerimiz, şarkılarımız ve dilden dile çağdan çağa bizimle birlikte gelişip gelen türkülerimiz vardır. “Vatan sevgisi imandandır” atasözü inançlarımız arasında yer almaktadır. Bu konuda bazı büyüklerimizin değerli sözleri vardır. Örneğin M.Kemal Atatürk,” Bu vatan, çocuklarımız ve torunlarımız için cennet yapılmaya layıktır. General Hamilton İse “ Türklerden başka dini ve vatanı uğruna canını vermeye hazır asker görmedim” der…  Büyük Türk Hakanı Mete Han ise ” Benden eğerimi isteyiniz vereyim, atımı isteyiniz vereyim. Fakat vatanımdan hiç kimse bir karış toprak istemesin veremem” diyor…
 
2. Abdülhamlit Han “ Kılıçla alınan vatan, para ile satılmaz”… Büyük vatan şairi Namık Kemal “ İnsan vatanını sever, çünkü hürriyeti, rahatı, hakkı vatan sayesinde kaimdir”
 
 Ünlü şair Mithat  Cemal Kuntay ise:
 
“  Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır,
    Toprak, eğer uğrunda ölen varsa vatandır”
diye vurgu yapıyor.
Bir başka söz de  “ vatan gibi diyar, ana gibi yâr olmaz” derler.  Onun için iyice bilelimki: Ezan dinmez, bayrak inmez ve vatan asla bölünmez.  Yine başka sözde de :“Bülbülü altın kafese koymuşlar, yine de ah vatanım demişler”…Bu sözlerin ana nirengi, odak naktası vatan sevgisidir. Okul duvarlarımızın öncephesinde geçmişte özenle yazılan bir  sembol ,slogan vardı: “Önce Vatan” diye…
 
Nemık  Kemal vatan sevgisini  “Vatan Türküsü”  adını taşıyan başlıklı şiirinde  ise şu dizeleri  önümüze sunup , sergiliyor bir vatan şairi olarak:  
 
Yâre nişândır tenine erlerin
Mevt ise son rütbesidir askerin
Altı da bir üstü de birdir yerin
Arş yiğitler vatan imdâdına!
 
Erlerin en büyük nişanı gazilik nişanıdır,ölümse erlerin son ve en büyük rütbesidir. “Altı da bir  üstü de birdir yerin, Arş yiğitler vatan imdâdına “ diye bütün erleri vatanın bağımsızlığı için savaşa davet ediyor. Yeter ki vatanımıza kimseler girmesin diyor.
 
İstiklâl Marşımızın büyük şairi Mehmet Akif Ersoy  İstiklal Marşı şiirmizin bir yerinde şöyle haykırıyor:
 
Arkadaş! Yurduma alçakları uğratma, sakın.
 
Siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın.
 
Doğacaktır sana va'dettiyi günler hakk'ın...
 
Kim bilir, belki yarın, belki yarından da yakın.
 
****
 
Bastığın yerleri 'toprak!' diyerek geçme, tanı:
 
Düşün altında binlerce kefensiz yatanı.
 
Sen şehit oğlusun, incitme, yazıktır, atanı:
 
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı.
 
Ünlü bir başka vatan şairimiz  Orhan Şair Gökyay ise “Bu Vatan Kimin? Başıklı şiiri ise okul kitaplarımızda yer alan en güzel şiirlerinden biridir. Bizler bu şiirle büyüdük. Aşağıya aldığım  şu iki dörtlük  vatan sevgisini en güzel bir şekilde ifade ediyor.
 
Bu vatan toprağın kara bağrında
Sıradağlar gibi duranlarındır,
Bir tarih boyunca onun uğrunda
Kendini tarihe verenlerindir.
 
***
 
Tutuşup kül olan ocaklarından,
Şahlanıp köpüren ırmaklarından,
Hudutta gaza bayraklarından
Alnına ışıklar vuranlarındır.
 
Yaya Kemal Beyatlı da   “Sessiz Gemi” adını taşıyan şiirinde  ölümün mühakkak  olduğunu, lakin vatandan ayrılmanın zor olduğunu belirtiyor.
 
Ölmek kaderde var, bize ürküntü vermiyor;
Lakin vatandan ayrılışın ıztırâbı zor.
 
Gümüşhane eski milletvekillerimizden Nuretin Özdemir ise vatana kaşı olan sevgisini, vatanla ilgili düşünce ve tanımını şu dizelerle belirtiyor:
 
Vatan / Antalya'da bir mavi su / Posof'ta bir çorak tarla /  Gümüşhane'de bir yemyeşil bahçedir  /  Vatan / Sivas yaylasında /  Yıldız bakışlariyle aydınlanan /  Ip-ıssız bir gecedir. Vatan, / Kelkit'te bir kardeş mezarı / Zonguldak'ta bir maden işçisi /  Rize'de çay toplayan bir gelin / Ve seccâdesinde namaz kılan bir ihtiyar annedir / Vatan / Aydın tebessümüyle Aslıhan / Ve duru bakışlarıyle Emine'dir / Vatan / Ceylânpınar'da bir ince ceylân / Edirne'de bir ince minaredir…Bu dizelerin tümü  bize vatanı ve vatan sevgisini  dile getiriyor..
 
Aydın Şairler ve Yazarlar Derneği  başkanı vefalı gönül dostu Şükrü Öksüz’ün şiir   ırmağında coşkuyla akan ve  sevgiyle bütünleşen   edebiyatımızda sürüp gelen samimi sıcak  bir sevgi eğlemidir vardır. Sevgi diyor başka bir şey demiyor. Yanılmıyorsam Hacı Bektaşı Veli’nin güzel bir sözü vardır: “ Sevgi her işin başıdır “ der…
 
Daha önce de  söylemiştim bir sunuş yazımda, Şükrü Öksüz’ün şiir kitaplarının  adı sevgiyle başlıyor veya  sevgiyle bitiyor. Öreğin Sevgi Pınarı, Evrensel Sevgi, Sevgi ışığı, Bendeki Sevgi, Sonsuz Sevgi, Sevgi yolunda, Sevgi Dünyası ve şimdi de  Vatan Sevgisi adına taşıyan  şiir kitapları hep sevgi  üzerinde kurulmuştur. Onun için  Şükrü Öksüz bir sevgi şairidir…Aşağı, yukarı yarım asırdan fazla Türkiye’yi bölmek, yıkmak isteyen, sözde sahte, devrimci mihraklar içten ve dıştaki düşmanlarımız vardır. Türkiye’yi bölmek ve hatta parçalamak isteyenler vardır.
 
Millet olarak birlik ve beraberlik içinde olmak zorundayız. Bayrağımız bir, toprağımız bir, inancımız bir, kitabımız bir olan   neslin çocuklarıyız.  Lüz’ı, Çerkez’i, Arnavu’du, Boşnak’ı, Türk’ü ve Kürd’ü  hep bir  milletin  çocuklarıyız ve aynı bayrak altında yaşayan bu asil ( soylu )  milletin çocuklarıyız. Dedelemiz  bu inançla Çanakkale’ de, Galiçya’da, Anafartalar’da, yan yana gelerek yedi düvele  karşı kahramanca  savaştılar,yarım ekmeği yiğitçe  birlikte paylaştılar, yiğitçe cömertçe  bölüştüler. Birlikte şehit  ve gazi oldular…
 
Bu aziz ve kutsal toprakları  alkanlarıyla bizlere emanet ettiler.Bu topraklara sahip çıkmak zorundayız. Bu duygu ve düşünceleri gelecek kuşaklara da  aşılamalı  ve aktarmalıyız. Unutmayalım ki “ su uyur,düşman uyumaz “ hepimiz bir gemideğiz…Bu  gemi delinirse son peşmanlık fayda etmez…
 
İşte şair Şükrü Öksüz de bu VATAN SEVGİSİ adını taşıyan şiirler kitabında  şiirleriyle bizlere ve genç kuşaklara vatan sevgisi, ecdat yadigarı bağlamında  bunları  anlatıp duruyor. Türk Milletinin ve Türkiye topraklarının bölünmesini istemeyen bir  inanca sahiptir, dizelerinde ne  denli heyecanlı olduğunu  biliyorum.  “Türkiye Bir Bütündür “ adını taşıyan şiirinde özetle şunları vurguluyor:
 
Ayrılıkçı olana Türk Milleti sevmez pek
 
Bir Türk Gölü yapmıştı Osmanlı Akdeniz’i
 
Sinop’tan Anamur’a; Edirne’den Kars’a dek
 
Türkiye bir bütündür, kimse bölemez bizi.
 
“Vatan Sevgisi” adı geçen şiirler kitabında vatanımızı, milletimizi,kardeşliğimi, tarihimizi, dostluğumuzu, dünümüzü ve geleceğimizi  bir şiir  çiçek  büketi halinde halinde , açık,duru ve yalın anlaşılır bir Tükçeyle   sergilemeye çalışıyor. Kitabında dostlarına, arkadaşlarına  ve yurt güzellemelerinin yanı sıra  yazdığı şiirler arasında beni de unutmadığını görünce daha da sevindim,burada benim için yazdığı güzelim has duygulu samimi şiirden  dolayı da  teşekkür etmek istiyorum.
 
Özet olarak söylemek gerekirse, Şükrü Öksüz bunları rastgele yazmiyor. Vatanın bağımsızlığından, bölünmemesinden yanadır. Son yapılan yıkıcı ve bölücü olaylardan dolayı yüreği  bir  vatandaş olarak kan ağlıyor. Bu istenmeyen, benimsenmeyen,vatandaşlarımız tarafından yadırganın bu bölücü ve yıcıkı  olaylardan şikayetçidir. Onun için yüreği yanık ve vatan sevgiyle dopdolu  olan Ş,Öksüz, bunları samimice  şiirleriyle anlatmaya çalışıyor. Bu güzelim, şiir  kitabını  saygıdeğer öğremenlerimizin   ve sevgili öğrencilerimiz  tarafından okunmalıdır. Bu  has duygu ve düşüncelerinden dolayı şairimizi gönülden kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum… 07. 07.013
 
Abdülkadir Güler                                                                           
 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..