Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Mayıs '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Vefatının 28.Yılında Necip Fazıl Kısakürek

Vefatının 28.Yılında Necip Fazıl Kısakürek
 

Daha önce de burada yazmıştık, Aydın şairler ve yazarlar Derneği sanatımız kültürümüz adına güzel ve yararlı işlere imza atıyor. 2010 ve 2011 yılı içinde Türk edebiyatının ünlü isimlerlinden Yahya kemal, Cahit Sıtkı, Mehmet Akif, Nazım Hikmet, Atilla İlhan ve bu kez de ünlü fikir ve düşünce adamı şairlerin sultanı Necip Fazıl Kısakürek’i 26 Mayıs 2011 günü Aydın’da Nevzat Biçer Nikâh ve düğün salonunda birlikte andık. 

Necip Fazıl Kısakürek, Türk edebiyatı coğrafyasında büyük bir düşünür, önemli bir fikir ve düşünce adamıdır. Doğum tarihi 26 Mayıs 1905 ve ölüm tarihi 25 Mayıs 1983’tür. Doğum tarihinden bir gün önce ( Mayıs ayında ) 78 yaşında iken Hakk’ a yürümüştür. Şiir, deneme, araştırma, inceleme, hikâye, roman ve Tiyatro gibi edebiyatımızın hemen hemen her dalında birçok eserler ortaya koymuştur. Bir ara Ağaç Dergisi, daha sonra Büyük Doğu dergisini çıkarak adını kitlelere duyurmuştur. Ağaç Dergisi 1936 17sayı, 17 Eylül 1943 yılında çıkardığı Büyük Doğu Dergisi ise 1943, 50. 54, 1959, 67, 1971, 1978 gibi tarihlerde aralıklarla yayımlamaya devam etmiştir. Şiirlerinin yanı sıra fıkra ve çeşitli yazılarını Yeni İstanbul, Son Posta, Babı âlide Sabah, Bugün, Milli Gazete, Her gün ve Tercüman gibi gazetelerde siyasi ve toplumsal yazılar yayımlanmıştır. 

Necip Fazıl Kısakürek "Kaldırımlar " ve "Sakarya " şiiriyle tanınmış, bu ünlü şiirleriyle dilden dile bayralaşan , büyük bir Türk şairidir. 1975 yılında Milli Türk Talebe Birliği’nde düzenlenen törenle 5O. Sanat yılında Necip Fazıl kutlama, yılı, 1980 yılında Kültür Bakanlığı’nca Büyük Ödülüne layık görülmüştür. 1981 yılında Türkiye Yazar Birliği Üstün Hizmet ödülü almıştır. Yine 1982 yılında Türk Edebiyatı Vakfınca Sutlan ‘u Şuara ( Şairlerin Sultanı) unvanı verilmiştir. Şiir kitapları: Örümcek Ağı ( 1925 ), Kaldırımlar ( 1928 ), Ben ve Ötesi ( 1932 ), Çile ( 1962 ), Şiirlerim ( 1969 ), Es- selam ( 1973 ), ayrıca Necip Fazıl’ın 16 Tiyatro eseri oyun kitapları ve romanları vardır. Bunlar defalarca sinemalarda oynatılmıştır. 

Cahit Sıtkı Tarancı: 

Şiirimize yeni bir ürperme getirmiştir. Gelecek nesiller bu ürpermenin kudretini duyacak ve Kaldırımlar şairine tapınacaklardır. Fakat tıpkı Baudelaiure gibi Necip Fazıl'ın da tesiri günden güne artacak ve isminin etrafında kopan velvele gittikçe çoğalacaktır. 

Ahmet Hamdi Tanpınar:  

Ben , kendi hesabıma aşağıdaki altı mısraı, Türkçe ritmin zaferlerinden birini tanır ve severim: 

Kim bilir neredesiniz? / Geçen dakikalarım / Kim bilir neredesiniz ? / Yıldızların, korkarım / Düştüğü yerdesiniz. / Geçen dakikalarım. 

Mehmet Kaplan: 

Necip Fazıl, Kısakürek, İlk cumhuriyet nesli şairleri arasında en trajik veya daha uygun bir deyimle, en potetik olanıdır. Bu bakımdan son kuşak şairlerine yaklaşır. 

Aydın’da yapılan anma gecesinde Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı ve şiirleriyle tanınmıştır. Anılan gecede Aydın Vali Yardımcısı Bestami Alkan Bey bizzat hazır bulunmuştur. Gecenin Sunuculuğunu Ankara’dan gelen şair Ulviye Savtur yapmıştır. Dernek başkanı Şükrü Öksüz’ün konuşmasından sonra şu şairler Necip Fazıl’ın şiirlerinden örnekler sunarak hatırası yaşatılmıştır. 

Adı geçen gecede Necip Fazıl 'ın şiirleriyle katılanlar: 

Şükrü Öksüz, Ulviye Savtur, Abdülkadir Güler, Ali Haydar Öztürk, Davazlı Süleyman, Tülay Sarayköylü, Mehmet Orhan, İlknur Mersin, Naim Özdamar, Aşır Tunca, Münevver Düver, Özlem Algün Akdağ, Ergül Gül, Necla Baydemir, Hamdi Akgül, Musa Koyun sev; Erkan Acar ve Metin Akdeniz gibi şairler Necip Fazıl’ın şiirlerini okumuşlardır. 

ŞAİRİN POETİKASI: 

Necip Fazıl Kısakürek Türk şiiri konusunda şunları söylüyor. 

Arı bal yapar, fakat balı izah edemez. 

Ağaçtan düşen elma da arz cazibesi kanunundan habersizdir. 

Şiir nedir suali çok eski ve pek çetin… Bu sual, insanoğluna ( Aristo) dan bugüne kadar duman kıvrımlarındaki muadelenin tespiti kadar zordur. İlk poetika fikircisi ‘ Aristo) ya göre şiir, eşya ve hadiseleri taklitten barettir. Şiir de başlıca iki büyük unsur vardır: His ve fikir…Şiir düşüncenin duygulaşması, duygunun da düşünceleşmesi şeklinde, bu iki unsurdan her birinin öbürünü kendine nefsine irca etme isteyişindeki mesut med ve cezirden doğar. ( …) Şiir tek kelimeyle üstün idraktir. Şekil ve kalıp mananın iskeletidir..” diyor. Ünlü şair ve büyük fikir ve düşünce adamı Necip Fazıl Kısakürek’in aramızdan ayrılıyırnın28.Yılında rahmetle anıyor ve anma gecesinde okuduğum “ Anneciğim” şiiriyle sözlerimi bağlamak istiyorum. 

ANNECİĞİM 

Ak saçlı başını alıp eline,
Kara hülyalara dal anneciğim!
O titrek kalbini bahtın yeline,
Bir ince tüy gibi sal anneciğim!

Sanma bir gün geçer bu karanlıklar,
Gecenin ardında yine gece var;
Çocuklar hıçkırır, anneler ağlar,
Yaşlı gözlerinle kal anneciğim!

Gözlerinde aksi bir derin hiçin,
Kanadın yayılmış, çırpınmak için;
Bu kış yolculuk var, diyorsa için,
Beni de beraber al anneciğim!... 

Necip Fazıl KISAKÜREK. 

Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür  

Adamları Ansiklopedisi / İhsan Işık. Cilt: 54. s. 2195. 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..