Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '11

 
Kategori
Sinema
 

Vendetta’nın ‘V’si (V for Vendetta)

Vendetta’nın ‘V’si (V for Vendetta)
 

Bir çizgi romandan esinlenerek yapılmış, gelecekte demokrasi yoluyla İngiltere’nin yönetiminin kötü güçlerin eline geçebileceğini ve buna karşı gelinebileceğini anlatan bir film. 

Film ve konu 1984’e benziyor ama ondaki karamsar ve teslimiyetçi bitişe karşılık burada direnç var. 1984 yılı da romanın yazıldığı yıla göre ‘gelecek’ idi. Hayali bir düşman ile halkı korkutarak onların hamisi rolüne soyunmak ama bu arada onları ezmek ve işleri kendi istediği gibi yürütmek. Fikir bu (1984 de George Orwell’in yazdığı kült romanlardan biridir ve filmi de çekilmiştir). 

Eğilimler, niyetler aynı. Bu tür filmler bize her zaman uyanık olmamız gerektiğini öğütler. Ama yaşadığımız hayatla benzerlikleri gördükçe endişeye kapılırız. Korkulu rüya görmektense hiç uyumamak daha iyidir. ‘V’ diyor ki: Halk hükümetten korkmamalı, hükümet halktan korkmalı. Ama hükümetler tam tersi davranıyorlar. 

Filmde çok büyük bir yangında tüm bedeni yandığı için maske ile dolaşan bir adam var. İngilizce’de ‘V’ harfi ile başlayan birçok sözcüğün toplamı olarak kendisinin ‘V’ olarak çağırılmasını istiyor. 

Taktığı maske 1605 yılında yönetime muhalif olduğu için idam edilen Guy Fawkes isimli birinin yüzü. Bu kişi insanların sürü gibi güdülmesine, ezilmesine karşı çıkıyor. İnsanları uyandırmak için İngilizlerin ünlü parlamento binasını yıkmayı düşünüyor. Ama düşüncesini gerçekleştiremeden yakalanıp asılıyor. 

İnsanlar zarar görebilir, zayıf olabilir ama fikirler ölmez, hissetmez, sevmezler. Guy Fawkes ölüyor ama düşüncesi yaşıyor. 

Günümüzden biraz ileri bir zamanda, yönetimde olanların desteklediği bir ilaç firması toplum içindeki bazı aykırı kişileri, örneğin lezbiyenleri, homoseksüelleri, Müslümanları bir yerde toplayıp üzerlerinde virüs ve ilaç deneyleri yapıyor. V deneklerden biri. Diğerleri ölürken kendisinde bağışıklık olduğu için ölmüyor ama bir gün patlama oluyor ve yangın çıkıyor. Karışıklıkta V kaçıp intikam peşine düşüyor. Aynı zamanda Guy Fawkes’ın yarım bıraktığı işi tamamlama amacında. 

Hükümet her zaman olduğu gibi isyanı şiddet uygulayarak bastırmak niyetinde. Benzerliklere bakar mısınız? Maskeyi taşıyanlar cezalandırılacak. Basılmamış kitabı indirenler cezalandırılacak. Geceleri sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Diyor ki hükümet, “Sokağa çıkma yasağı sizin iyiliğiniz içindir.” İnsanın yasaklar karşısında inanası geliyor. 

Ama özgür yaşama isteği insanın içinde vardır. Her türlü baskıya ve işkenceye rağmen bu istek dinmez. Diner gibi, siner, ateş söner gibi görünür, sonra yeniden alevlenir, ayağa kalkar. 

Filmde Eve, yani Havva ‘V’ tarafından işkenceye tutuluyor. Eve teslim olmuyor. Sonra ‘V’ bunu neden yaptığını anlatıyor. 

“Sahip olduğun bir şey var ve onu senden alamazlar.” İşte o özgür olma isteğidir. 

Eve maskeyi çıkartıp ‘V’nin yüzünü görmek istiyor. ‘V’ izin vermiyor. 

“Bu maskenin altında bir yüz var... Ancak benim değil. Ne altındaki kaslardan daha “ben”dir o yüz, ne de altındaki kemiklerden. Bu maskenin altında etten kemikten daha fazlası var.”
Son sahnede ‘V’ birçok kurşun yarası alıyor. Ona rağmen düşmanını ezerken: 

“Bu maskenin altında bir fikir var!.. Ve fikirler kurşun geçirmez!..” diyor. 

Nasıl bittiğini söylemeyeyim, izleyin. 

 

http://www.imdb.com/video/screenplay/vi4225761561/ 

 

http://www.dailymotion.com/video/x6g9vv_1812-overture-v-for-vendetta_music 

 

http://video.mynet.com/roboqof/Muzik-HAGGARD-Film-V-For-Vendetta/545533/ 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 153
: 18932
Kayıt tarihi
: 27.09.09
 
 

Antakya 1955 Doğumluyum. O.D.T.Ü. Mimarlık Fakültesi 1982 Mezunuyum. O zamandan beri firmalarda m..