Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '10

 
Kategori
Siyaset
 

Wiki Leaks olgusu ve dersler

Wiki Leaks olgusu ve dersler
 

ABD’nin Hariciye Bakanlığında ve gerekli sorumlu ellerde olması gereken bazı belgeler bazı kişiler tarafından İNTERNET’e sızdırıldı ve dolayısıyla hemen hemen bütün dünya ülkelerinde çevrime girdi. Ve yakında da bu belgelerin büyük bir bölümü dünyanın bütün ülkelerinde gösterime girecek. Olay üzerinde hararetli tartışmalar her ülkede sürüyor ve daha bir süre daha süreceğe benziyor.

Şimdi bu olay karşısında bir insan ne gibi dersler ve özetler çıkarabilir. Şunları söyleyebilir miyiz:

-ABD göründüğü kadar güvenilir, itimat edilir bir ülke değildir ve baştaki devlet adamlarının bir çoğunun da güvenilir dereceleri oldukça düşüktür.

-ABD kendi güvenliğini ilgilendiren ve çok gizli olması gereken bazı belgeleri bile koruyamamaktadır. Bu yüzden emniyet ve güvenlik sisteminin son derece gevşek olduğunu söyleyebiliriz.

-Wikileaks olayı ilk önce ABD’nin güvenirliğine çok büyük zarar vermiştir. Bu ülkenin prestijini sarsmıştır. Bu ülkeye güvenilirliği sarsmıştır.

- ABD’nin hariciyesinin oldukça garip, karakuşi ve öznel bilgilerle hareket ettiği görülmektedir. Verilen Raporlarla gerçek hayatın gerçekçi yorumlanması arasında fark vardır. Bu bakımdan, Hariciye merkeze pek de gerçekçi bilgiler verememiştir.

-ABD’nin gücü, son derece gizli olan bu belgelerin sorumsuz ellere geçmesine engel olamamıştır. O zaman şunu söylemek gerekir :1.Ya bu belgeler Güvenlik güçleri tarafından isteyerek ve bilerek sızdırılmıştır. Bu çok kötü bir olaydır. 2.Yada bu belgeler, bütün CIA, FBI gibi emniyet güçlerinin çalışmalarına karşın bir takım kişilere sızmıştır ki, bu daha kötü bir olaydır.

-Bütün bu yapılan manifestolar acaba OBAMA’ya karşı ortaya konan bir devirme hareketinin ilk öncüleri midir? Çünkü bu olaydan ilk önce ve evvelemirde ilk zarar girecek kişi OBAMA’nın kendisidir. Birileri OBAMA’yı getirdi; şimdi de götürmek mi istiyorlar? Sebebi nedir? Bu iş burada kalacak mıdır?

-Peki bütün bu suikastın asıl arkasında olan başka kişiler var mıdır? Kimlerdir?

Bütün bunlar zaman içinde cevaplanacak sorulardır .Fakat Wikileaks olayı belki de ABD’de geçmişte vukubulan Watergate skandalinden daha geniş ve önemli etkileri olacak bir olay gibi kabul edilebilir. Çünkü açıklanan belgelerde adı geçen öteki ülkelerin devlet adamları kıvranmaya başlamışlar, bazı olguları inkar etmek için yemin billah yalanlamaya koyulmuşlardır. Ahmedinecat gibi işi pişkinliğe vuranlar da bunun “Amerikanın kamuoyunu aldatmak için uydurduğu yalanlar..” gibi söylemlerle açıklamaları kapatmaya yönelmektedirler.

Bundan sonra ne olacaktır?

-Wikileaks’ açıklayan kişiler bazı karanlık güçlerin saldırısına uğrayacaklar mıdır?
- Açıklamalar devam ettiği müddetçe, iç politikada ve dış politikada dostlar arasındaki müttefiklik anlaşması son bulacak mıdır?

-Obama istifa edecek midir? ABD’ bir demokrasidir. Wikileaks olayı ise böyle bir demokrat ülkenin kaldıramıyacağı büyük bir skandaldır .Bu durumda Hükümet başkanının çekilmesi gerekmez mi?

Ayrıca her ülke ve kişi çıkarılacak bazı önemli sonuçlar var:

1. Artık dünyada gizli diye bir şey kalmamıştır. Gizliliğin bazı sınırları ve süreleri vardır. Hiçbir şeyin gizliliğine güvenmemek gerekir.

2. Siz başkalarını dinlerseniz, gözlerseniz mutlaka birileri de sizi gözlerler ve dinlerler. Dört duvarın arasında bile artık gizlilik yoktur.

3. Herkes her günahının ve yaptığının başkaları tarafından mutlaka bilineceğini, duyulacağını hissederek doğruluğun sınırlarından ayrılmamalıdır.

4. Asıl soğuk savaş yeni başlıyor. Dinleyen dinleyene, gözleyen gözleyene, ve afişe eden afişe edene.. Bu iş böyle gidecektir. Kurumlar ve insanlar böyle bir mücadeleye hazır olmalıdırlar. Kurumlar ve devletler yeni taktikler ve stratejiler oluşturmalıdırlar.

Dünya eski dünya değil. Kimse artık “ Evde tuzum kuru” diyemiyor. Herkes tedirgin ve yaralı.

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..