Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Aralık '10

 
Kategori
Güncel
 

WikiLeaks gerçeği...

WikiLeaks gerçeği...
 

WikiLeaks; kaynaklarının gizliliğini koruyarak, hükümetler veya şahıslarla ilgili hassas belgeleri elde edip, yayımlayan bir organizasyondur.

Merkezinin İsveç’te olduğu ve dünyanın çeşitli ülkelerden bir araya gelen “internet aktivistleri” tarafından kurulduğu söyleniyor.

Yöneticisi ise, Avustralyalı Julian Assange dir.

Bu kısa bilgilendirmeden sonra, gelelim WikiLeaks’in 29 Kasım günü yayımladığı sansasyonel belgelere…

Belgeler, dünyayı yöneten gücün merkezinde yer alanların, diğer ülkelerle ilişkilerinde elde ettikleri bilgileri içermekte…

Dahası sızdırılan 251 bin belgenin büyük bir çoğunluğu, ABD’li diplomatlarca dünyanın diğer ülkeleri ve onların liderleriyle ilgili hazırlanan özel raporlardır.

Deprem etkisi yapan yayınlanmış belgeler, yukarıda belirtilen rakamın ancak binde 1'i kadardır.

Bunların 27 adedi ülkemizle ilgilidir. Ve çoğu eski bir ABD Büyükelçisi’nin ülkemizde görev yaptığı döneme aittir.

Belgelerde başbakan Erdoğan’la ilgili; “Aşırı gururlu, Allah tarafından seçildiğine inanıyor, otoriter eğilimli, maço ve kadınlara güvenmeyen biri.” iddialarında bulunulmuş.

Başbakan’ın çevresindekileri için yapılan tespitlerde ise;

“Danışman kadrolarının çoğu cemaatçilik esasına göre seçilmiş, yetersiz ve siyasetin nasıl işlediğini bilmeyen kişiler” yorumu yapılmış.

Büyükelçi, raporlarında Davutoğlu’na atfen; “Son derece tehlikeli biri. Çünkü Erdoğan’ın yeni Osmanlı fantezilerinin mimarı” görüşlerine yer vermiş.

Belgelerden Bülent Arınç da nasibini almış. O’nun için; “Erdoğan’ın potansiyel rakibi ve sorun kaynağı” tespitinde bulunulmuş.

Başbakan’ın futbolu siyasette kullanmayı amaçladığını ve bu anlamda “Trabzonspor’a para aktardığını” ifadelerini kullanılmış.

Öte yandan hem ülkemizin, hem de dünyanın diğer ülkelerinin siyasilerine yakıştırılan sıfatlar oldukça fazla ve bir o kadar da ilginç!

Ayrıca belgelerde normalde dost ve müttefik gibi görünen bazı ülkelerin, perde gerisinde aslında “dost ve müttefik olmadıkları” iddiaları da var.

Örneğin; Suudi Arabistan Kralı’nın, İran Cumhurbaşkanı için kullandığı “yılanın başı küçükken ezilmelidir” ifadelerin pekte dostça olduğu söylenemez.

Sonuç olarak; WikiLeaks olayının herkese vermeye çalıştığı önemli bir ders vardır. Bunun ne olduğunu sorarsanız:

Bana göre, bu olaydan çıkarılması gereken ders; “günümüzde gizlilik kavramının, iletişim teknolojileri karşısında anlamını yitirdiği” gerçeğidir.
 
Toplam blog
: 251
: 447
Kayıt tarihi
: 29.12.07
 
 

Emekli; Öğretmen, Yönetici ..