Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Nisan '16

 
Kategori
Tarım / Hayvancılık
 

Yabancı Tarım Gazetecileri İzmir’i Ziyaret ettiler

Yabancı Tarım Gazetecileri İzmir’i Ziyaret ettiler
 

 Geçtiğimiz günlerde Tarım Gıda Gazetecileri ve Yazarları Derneği (TAGYAD) ile ülkemizin ilk ve tek medya kooperatifi olan HASATTÜRK adlı tarım ve gıda gazetesini yayınlayan MEDYAKOOP’un önderliğinde ülkemiz tarımı için ilk defa önemli bir organizasyon gerçekleştirildi. Dünyadaki Tarım ve gıda sektörü ile ilgili çalışmalar yürüten gazeteci ve yazarların ulusal örgütlerinin üst örgütü olan Uluslararası Tarım Gazetecileri Federasyonu’nun (İFAJ) üyeleri büyük bir heyet ile 6-9 Nisan 2016 tarihleri arasında ülkemizi ziyaret ettiler.

2015 yılında Yeni Zellanda’da yapılan IFAJ Genel Kurulunda TAGYAD Başkanı İsmail Uğural davet edilmiş ve TAGYAD IFAJ üyesi olarak kabul edilmiştir. Her yıl bir ülkede genel kurul yaparken diğer bir ülkede basın turu yapan IFAJ’a Başkan İsmail Uğural tarafından 2016 yılı programında Türkiye’nin programa alınması önerilmiş ve kabul edilmiştir. Gerek tarımsal üretim çeşitliliği ve tarıma dayalı sanayideki avantajları gerekse organizasyon imkânları nedeniyle program İzmir ve çevresinde gerçekleştirildi.

Programa göre İzmir ve çevresindeki Bitkisel ve hayvansal üretim yapan tarımsal İşletmelerinde, Çiçek Üretim tesislerinde, Balıkçılık Tesislerinde, Özel sektör ve kooperatiflere ait tarım ürünü işleyen Tesisleri,nde Tarım makinaları üreten sanayi tesislerinde, Aşı üretim tesislerinde inceleme gezisi yapıldı, yetkililer tarafından çalışmalar ile ilgili bilgiler verildi Heyet Ege ihracatçı Birlikleri, Ege Ticaret Borsası, Tariş Kuru üzüm ve Zeytinyağı Birliklerini ve Tire Süt Kooperatifini ziyaret etmiş, kendilerini bilgilendirme sunuşları yapılmıştır. Yabancı Heyet Büyükşehir Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından kabul edildi ve akşam yemeğinde bir arada olundu.

Büyük bir kısmı ülkemize ilk defa gelen dünyadaki yazılı ve görsel tarım medyasının önde gelen isimlerinden oluşan heyet üyeleri paylaştıkları mesajlarda ve yazılarında programdan iyi izlenimlerle döndüklerini ve çok etkilendiklerini ifade ettiler. Öncelikle sosyal medya hesaplarında İzmir’de kendilerine gösterilen ilgi ve destekten memnuiyetleri ifade eden açıklamalar ile çektikleri fotoğraf karelerini IFAJ sayfaları yanında çevreler ile paylaştılar. Ülkelerinde yazılı ve görsel basındaki yazılarında ve programlarında kullandılar. Türkiye tarım sektörü bakımından ilk defa böylesi bir etkinlik ile dünyaya tanıtıldı. Türk ihraç ürünleri bakımından da çalışmaları tarım ve dış ticaretimizi destekleyen bir fırsat elde edilmiş oldu.

13-17 Temmuz 2016 tarihleri arasında Almanya’da gerçekleştirilecek IFAJ Genel Kurulu öncesinde Genel Kurul için hazırlanacak dokümanlarda ülkemizin geniş ölçüde yer alması sağlandı.  Özellikle ülkemizde yürütülen geleneksel tarım ürünleri başta olmak üzere ürün tanıtım gruplarının çalışmalarını en etkin şekilde destekleyecek bir pencere açılmış oldu. TAGYAD ve MEDYAKOOP ortak çabası ile Tarım ve Gıda sektöründe üreticisinden, tüccarına, sanayicisine ve ihracatçısına kadar sektördeki mesleki ve ticari örgütlerinde katılımı, kamu kuruluşlarının ve İzmir Büyük şehir belediyesinin desteği ülke tarımı için bir ilk sayılacak bir çalışmayı başarı ile gerçekleştirdiler. 

Böylesi bir organizasyonun gerçekleştirilmesinde İzmir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Ödemiş İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Tire Süt Kooperatifi, İzmir Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği, Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği, Seferihisar Belediye Başkanlığı, Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği, Tariş Üzüm Birliği, Pınar Süt, Pınar Et, KFC Gıda, Kardelen Fidancılık, Queen& Agrico Seracılık, Türkay Tarım, Titar Hayvancılık, İzmir Su Ürünleri Yetiştiricileri Birliği, Bilge-Reha Öğünlü ve Atafen&Egevet, Türkiye Kuru Meyva Tanıtım Grubu büyük destek verdiler. Sektöre işbirliği ve dayanışmanın en güzel örneğini sundular.  

TAGYAD Başkanı İsmail Uğural, Genel Sekreter Mehmet Efe ve MEDYAKOOP Yönetim kurulu Üyesi Erdem Ak ile tüm ekip ülkemizdeki bunca güvenlik sorununun yaşandığı günlerde IFAJ üyesi yabancı tarım gazeteci grubunu ülkemize getirerek başarılı ve anlamalı bir organizasyona imza attılar. Tüm emeği geçenleri kutluyoruz. TAGYAD ve MEDYAKOOP ile birlikte sektörde yer kurum ve kuruluşlardan ülke tarımını ileriye götürecek, sorunların çözümüne katkı sağlayacak birlikte yeni projeler bekliyoruz. IFAJ’a ve ülkemizi ziyaret eden dostlarımıza ülkemize gösterdikleri yakın ilgi ve destek için teşekkür ediyoruz.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..