Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Psikolog Barçın Canbolat

http://blog.milliyet.com.tr/bundansonra

02 Mart '10

 
Kategori
Futurizm
 

Yaşamınızı bilgisayar tuşları ile yönetebilseniz neler olurdu?

En cazip tuşlar herhalde başa git, sona git, bir sonraki sayfaya git, bir önceki sayfaya git, sil, kopyala, yapıştır, kes, boşluk bırak olurdu. Birlikte denemeye ne dersiniz? Bilgisayarınızın başına oturup yaşam programınızı açtığınızı hayal edelim. Önceliği de vicdanınızı rahatsız eden sizde içsel çatışmalara yol açan geçmiş hatalarınızı bulup yok etmeye verelim. Hemen sağ alttaki okla geri gitmeye başlayın, her sayfadaki hata koyu bir şekilde yazılmış size bakıyor. İster değiştirin doğrusunu yazın, ister sil tuşuna basarak yok edin. Bu günkü bakış açınızla hatasız bir geçmiş ve müthiş bir huzur duygusu ile hemen geleceğe bir göz atın. Bir risk, bir tehdit, olumsuz bir olay ya da kişimi mi gördünüz hemen silin hiç iz kalmadığını göreceksiniz. Hayalleriniz gerçekleşmiyor mu? Hemen tanıdık bildik kişilerin hayatına, izlediğiniz beğendiğiniz film videolarına ya da olmadı Google Görsele girin, yaratıcıysanız grafik programları aracılığı ile kendiniz hazırlayın. Beğendiğiniz her şeyi ve her kişiyi yaşamınızın istediğiniz bölümüne kopyala yapıştır yapın. Bazı resimler kopyalanamıyor ya da sahibi sadece bende olsun diye özel bir yazılım kullanmışsa “print screen” yapın. Biraz uğraşarak onları da yaşamınıza yapıştırabildiğinizi göreceksiniz. Baktınız ki yaşam temponuz çok hızlanıyor, sizi fiziksel yada duygusal olarak yoran olayların arasına istediğiniz kadar boşluk yada boş satır koyun. Bazı olay yada kişiler konusunda kararsız kaldıysanız sadece kesin ve bekletin gerekince geri yapıştırırsınız. Uyarayım kişilik özellikleriniz burada da belirleyici olacak.
Örneğin,
iletişimciyseniz, işinizin çoğu yaşamınıza giren insanları kopyalamak ve sevmediklerinizi silmekle geçecek.
Yöntemciyseniz, oturup muhtemelen bir 10-20 senenizi tasarlayıp planlı bir şekilde olmasını istediklerinizi ve istemediklerinizi yazacak, ileri tuşunu daha sık kullanacaksınız.
Düşünürseniz, Geçmiş sayfalarla gelecek sayfalar arasında sürekli dolaşacak neyi niye yaptığınızı ve niye yapmanız gerektiğini bolca düşünecek satır ve sayfalar arasına bolca boşluk koyacak, kopyala yapıştır tuşunu çok itina ile kullanacaksınız.
Eğer uygulamacıysanız gelecek tuşu ile vakit harcamayıp hemen önünüze gelenleri yaşamayı tercih edeceksiniz. Vakit bulursanız da geçmiş sayfalara bir göz atıp bolca bulacağınız yanlışları sil tuşuna basarak sileceksiniz. Yukarda birlikte hayal ettiğimiz bu teknolojik fantezi yakında gerçek bile olabilir. Ancak bu günü düşünürsek burada adı geçen tuşlar yaşamımızda var aslında. Geçmişe dönmek hafızanızı kaybetmediyseniz hiç zor değil. Hatalar için bazı sınırları olmakla beraber “sil tuşu” yerine “telafi ” tuşu da var. Bazı izleri savunma mekanizmalarınız silmenize yardımcı oluyor bazıları ise zaman içinde kendiliğinden unutuluyor. Gelecek sayfalara gitmek tam mümkün olmasa da onları “tahmin” ya da hayal tuşları” ile yaratmak mümkün. İstediğiniz kişi ve olayları kopyalamak ve yapıştırmak istiyorsanız ve yaratıcılığınızı kullanma tembelliğiniz varsa emin olunki yaşamınız “başkalarının yaptığını takip et” tuşu ile geçiyor. Tabi bu tuş bilgisayarınızdaki “kes ve yapıştır” kadar hızlı ve %100 olamayabiliyor. Yorgun dönemleriniz için “içine kapan tuşu” var. Günlerce hiçbir şey yapmadan düşünmeden yeni ilişkilere ve olaylara arkanızı dönerek kendiniz toparlamanıza yardımcı oluyor. “Küsme tuşu” bazı olay ve kişileri de yaşamınızdan bir dönem kesip çıkartıp sonra başka bir dönemde tekrar yaşamınıza almanıza yardımcı oluyor. Sonuç olarak bu hoş fantezi biraz daha zor ve sınırlı koşullarda yaşamımızın gerçeği.

Bundan Sonrası
kişilik özellikleriniz çerçevesinde tuşları kullanma yeteneğinize kalıyor…
 
Toplam blog
: 17
: 3868
Kayıt tarihi
: 15.09.09
 
 

Psikolog Barçın Canbolat Doğum Tarihi: 1961 Eğitimi : Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji '83. Ç..