Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Ocak '17

 
Kategori
Deneme
 

Yaşlanınca küçülmemizin nedeni mezara daha kolay sığalım diye mi?

Yaşlanınca küçülmemizin nedeni mezara daha kolay sığalım diye mi?
 

Yaşlılıkta insanın küçüldüğünü kabul edenler olsa da pek mantıklı gelmiyor bana. Yani normal bir olay değil. Tıp açıklayacak, diyecek ki “Yaşlılıkla beraber insan vücudu küçülmeye başlar” diyecek, ancak o zaman inanırım. Bazıları küçülüyormuş,  sağlıksız yaşıyordur.

Küçülmenin ölçüsü de bilinmiyor, ben hep 80’li kilolardaydım 60’ında yine öyleyim. Yoksa -hani bir zayıflama programı ya da hastalık hali dışında- 70 yaşımda 70 kiloya, 80 yaşımda 60 kiloya mı düşeceğim?

Bu dediklerim sağlıksız yaşantıda(sağlıklı yaşasan bile biraz vücut yapısına da bağlı) olur; bir adamın ölmeye yakın küçüle küçüle neredeyse kaybolduğunu duymuştum.

Bu “küçülme muhabbeti” ne tıp pek değinmiyor, o nedenle de insanlar bunu normal karşılıyorlar. Kemik erimesi filan diyorlar. Yaa bakın hastalıklar sonucu oluyormuş, vücut doğal olarak kendiliğinden küçülmüyormuş; 40 yaşında 80 kilo iseniz 90 yaşında da 80 kilo olarak ölebilirsiniz.

Yine de yaşlıyken az aktivite dolaysıyla daha az enerji ihtiyacı nedeniyle az yenmesi, organların işlevlerindeki yavaşlama(hatta belki bozulma) nedeniyle gıdaların yeterince alınamaması gibi bir durum küçülmeye neden olabilir ama yaşa rağmen vücut sağlıklı da olabilir.

Vücudumuzun öteden beri şişmansa şişman zayıfsa zayıf kalıp kalmadığını tespit edemiyoruz çünkü gerçek yaşına ulaşıp da ölen yok. Bu zayıflamanın işte ölünce mezara sığsın diye olduğu şeklindeki söylem ise işin şakası tabi.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..