Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger

http://blog.milliyet.com.tr/diyetisyen_ipek

30 Nisan '08

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Yemekten sonra içilen çaya dikkat

Yemekten sonra içilen çaya dikkat
 

Çayınızı yemekten 1-2 saat sonra içmeye çalışın.


Türkiye’nin hangi şehrine giderseniz gidin, hangi restaurant-cafe-lokantaya girerseniz girin yemekten sonra garson size çay ikram etmek isteyecektir. Ya da; garsonun ikram etmesine zaman bırakmadan siz çayınızı zaten isteyeceksinizdir…

Misafirliklerde de aynı şey geçerlidir, evlerimizde de. Öğle yemeği veya akşam yemeği fark etmez, yemekten kalkar kalkmaz çaylar demlenmeye başlanır.

Türkiye'de bu beslenme davranışı pek çok kişide alışkanlık haline gelmiştir. Kimi yorgunluğunu atmak için; kimi içini ısıtmak için; kimi de yemekten sonra içeceği sigarasının tadını daha çok çıkartmak için yemekten sonra çayını yudumlamak ister.

Bu alışkanlığımız, sağlıklı beslenme açısından bakıldığında çok da doğru bir davranış değildir. Çünkü yemekten hemen sonra içilen çay, yemekle birlikte alınan Demir (Fe) mineralinin vücut tarafından kullanımını sınırlar (tabi demir içeren besin tüketildiyse).

Bu ne demektir diyecek olursanız: örneğin; yemekte kırmızı et yemiş olun (Kırmızı ette yüksek oranda Fe bulunmaktadır). Yemeğin hemen ardından çay içtiğinizde vücudunuz, köfteden gelen Demir’den tam olarak faydalanamayacaktır; çünkü çayda bulunan ‘tanen’ , demir’le bağlanarak demir emilimini azaltıcı etki gösterir.

Kahve için de aynı şey geçerlidir.

Ne yapmalı?
Yemekten en az 1 saat sonra tüketilen çay ve kahvenin demir emilimini etkilemediği bilinmektedir.

Peki Demir yeteri kadar alınamaz veya vücut tarafından kullanılamazsa ne olur? Demir eksikliğinde anemi dediğimiz kansızlık oluşabilmektedir. Anemi, ülkemizde çok sık görülen bir sağlık sorunudur. Ekonomik durum, beslenme alışkanlıkları ve daha pek çok etken kansızlığın meydana gelmesinde rol almaktadır.
Tabi bu etkenlerden biri de çaya olan düşkünlüğümüz diye düşünüyorum.

Demir eksikliğine dayalı kansızlıkta, renk solukluğu, halsizlik, yürüyüş ve hareketlerde isteksizlik, efora tahammülsüzlük görülmektedir.

Eğer aneminiz varsa; siz herkesten daha çok dikkat etmelisiniz.
Çay tüketiminizi yemekten 1-2 saat sonraya kaydırmaya çalışın.
Çayınızı mümkün olduğunca açık için, hatta limon ekleyin. Böylece bir miktar C vitamini de almış olacaksınız.

Sağlıklı günler dilerim...

 
Toplam blog
: 75
: 3477
Kayıt tarihi
: 10.09.07
 
 

Merhabaaalar ! Mesleğini çok ama çok seven bir Uzman Diyetisyenim. Hacettepe Üniversitesi 'Besl..