Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '13

 
Kategori
Güncel
 

Yeni ehliyete para veremem

Yeni ehliyete para veremem
 

Bir sürürücü ehliyeti (Sanal ortamdan alıntıdır)


Orhan Gencebay bir zamanlar BATSIN BU DÜNYA adlı bir bestesini çalar söylerdi.
O şimdi anlı şanlı bir Akil Adam.

Çağımızın Karacaoğlan’ı sayılan Ozan Ali Ercan da çektiklerinden dolayı dertlenerek ADALETİN BU MU DÜNYA diyerek çalıp söylemişti.

AKP İktidarının Maliye Bakanı Batmanlı Mehmet Şimşek iki gün önce (110) TL ile (556) TL olarak açıklattırdığı yeni ehliyetler için geri adım atıyormuş. Böylece yirmi dört milyon (24.000 000) sürücü rahat bir nefes alacak mı dersiniz?

İki gün içerisince ortaya çıkan bu değişikliğin nedenini umarım açıklarlar.
Bakanı bu duruma düşüren ilgililer de umarım yerlerinden olur.

Öte yandan demek ki kâğıt, plastik, çips, mürekkep fiyatları birden bire ya da sanal ortamdaki tepkilerden dolayı ehliyetler ucuzlayacakmış.

Öyle anlaşılıyor ki yeni ehliyetler biçilen (110) TL yerine, gramı gramına yeni ölçümler yapılarak ucuzlatılması yoluna gidilecek.

Yeni ölçüm, tartım, vicdan merhamet nedeni ile sanırım yine de ‘maliyet’ sarmalı o ünlü ‘değerli kağıt bedeli’ bağlamında (89) TL ile (423) TL arasında satılacak ya da değiştirilecektir. Bu işin başka çözümü olur mu? Halk deyişi ile ‘veremden ölmektense, sıtmaya razı olmak’ gibi bir yol da bulunmuş oluyor böylece. Peki, siz açıklanan bu ‘maliyet sarmalı’ adını verdiğim ‘değerli kağıt bedeli’nin doğru olduğuna inanıyor musunuz?

Çok değil yedi yıl kadar önce (40), üç beş yıl önce ise (60) TL olduğunu öğrendiğim ehliyet bedeline itirazım o gün olduğu gibi bugün de değişmedi.

Değişmeyecek de.
Eğer ben yakıt ile diğer dolaylı vergiler yolu ile Hazineye birilerinin keyfine göre ihale açabilsin diye ödemeler yapıyorsam:
Kimlik,
Basın Kartı,
TBMM'deki vekiller,
Eski Vekiller
ile işyerlerinde çalışanların yaka kartları gibi ehliyetimi de 'b e l e ş' almak zorundayım.

Kısaca bazı ayrıcalıklar, yetkiler, görevlendirmeler için ‘beleş’ verilen kartlarda olduğu gibi bazı araçları kullanmak için yeterlilik içeren ‘ehliyet kartları’ için de ‘ücretsiz’ bir uygulamaya geçilmesini istiyorum. Bu yüzden tasarlanan ‘Yeni Ehliyet’ için para ödemek istemiyorum. 

Kısaca bazı ayrıcalıklar, yetkiler, görevlendirmeler için ‘beleş’ verilen kartlarda olduğu gibi bazı araçları kullanmak için yeterlilik içeren ‘ehliyet kartları’ için de ‘ücretsiz’ bir uygulamaya geçilmesini istiyorum. Bu yüzden tasarlanan ‘Yeni Ehliyet’ için para ödemek istemiyorum. Kısaca bazı ayrıcalıklar, yetkiler, görevlendirmeler için ‘beleş’ verilen kartlarda olduğu gibi bazı araçları kullanmak için yeterlilik içeren ‘ehliyet kartları’ için de ‘ücretsiz’ bir uygulamaya geçilmesini istiyorum. Bu yüzden tasarlanan ‘Yeni Ehliyet’ için para ödemek istemiyorum.  

Bu durum ister esnaf, ister tüccar ister diğer kişiler olsun değişmemeli.

Çünkü bu toplumun çobanı’ndan Holging patronu’a, öğretmeninden Milletvekili’ne, Asgari Ücretli’den işsiz güçsüz yurttaşlarımıza kadar ‘e ş i t’ oranda vergiler ödüyor isek avuç içi büyüklüğündeki bir kâğıt parçası için bu kadar büyük bedel ödenmesi gibi ‘abes’ bir durum olamaz. Kaldı ki sözüm ona 'trafik kazalarını önlemek için' getirilen para cezası yollu tedbirlere, sorunun özü yitirilmiş olduğundan dolayı katılmadığımı da belirtmeliyim. Söz konusu 'para cezası' geçmiş iktidarlar gibi AK Parti iktidarı için de Bütçe'de bir 'gelir kalemi'' olarak yer alıyorsa trafik kazalarının önlenebilmesi için harcamamız gereken daha kaç on yılımız vardır, diye de sormak isterim.

Ne olur Devlet adlı ahtapotun kollarına düşmüş olan yurttaşları 'limon gibi' sıkmaktan vazgeçin.

Bu uygulama sanırım Yeni Zenginler ile hiç de şeffaf olmadığını sandığım büyük ihale şirketleri için geçerli sayılabilir, eğer iktidar ya da Maliye yetkilileri s ö z geçirebilirler ise o kesime.

Peki, ehliyetim var. Ancak emekli olduktan sonra eski püskü evi değiştirmek için arabamı sattığımdan şu an için arabam yok. Araba alma durumum da Maliye’nin TBMM’ne sunacağı (24) aylık ek ikramiye ile ancak sağlanabileceğine göre az daha dişimi sıkmam gerekiyor değil mi? Şurada Yeni Bütçe için ne kadar süre kaldı ki? Sayılı günler çok çabuk geçiyor nasıl olsa!

Bilinsin isterim ki o yurttaşlar nice iktidar cenderesinden geçerek adında:
Osmanlı'nın çöküş yıllarından beri özlemi çekilen
Adalet ile Kalkınma (İttihat ve Terakki Fırkası'ndan) kavramları bulunan AKP bunu yapmasın.

Kendilerini gizli ya da açık Ilımlı İslamcı, Yeni Osmanlıcı, Muhafazakâr Demokrat olarak niteleyen AKP'liler bu kavramlardan adalet'in  Kutsal KUR'AN emirlerinden ve Peygamberimizin sünnetinden olduğunu bilmiyorlar mı?

Kalkınma kavramı da Osmanlı'nın içine düştüğü Batı bağımlılığından ve Hasta Adam olarak parçalanmaktan kurtarılması için uğraşan ancak Alman Emperyalizmi nedeni ile kendisini paramparça olmaktan kurtaramayan İttihat ve Terakki Fırkası (parti)'nin ikinci adından almamış mıdır?

Bence Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in atacağı geri adım yeni ehliyetlerin biçimi, özellikleri ne olur ise olsun bana göre otuz iki (32) TL ile kırk sekiz (48) TL arasında satılabilir. Diğer çözümler kamu vicdanını sızlatır. Yurttaşın üzerinden alınan nice kırpıntılar ile nice ihaleler açılacağını ve çevremizin yine yeni yepyeni arabalarına konarak gezen kimi müteahhitlerin bebeleri ile dolacağını biliyoruz.

Gelen Kutlu Ramazan’dan dolayı yüksek pide bedelleri ile yüksek ulaşımdan ve diğer inmeyen fiyatlardan dolayı en az %70’i kırk kanaat geçinen bu
toprağın çocuklarını daha fazla sıkmayınız.

Ne olur hayatı ucuzlatmak yerine, onu tüccar kesimi ile birlikte yakasından kavrayarak birbirine zincirlemeli olarak daha da pahalandırmayınız.

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..