Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '18

 
Kategori
Güncel
 

Yeni Köşe Yazıları / Bor Madenlerimiz: Yeraltı Hazinesi mi, Şehir Efsanesi mi?, Kazakistan, Ali Koç

* Dünya Bor Yataklarının yüzde 70’i bizde!

*Geleceğin Yakıtı Bor’la geleceğin Dubaisi olacağız!

*Borla çalışan motor üretildi. Bir depo ile 2 bin km.gidiyor!

*Dış düşmanlar Bor madenlerimizi ele geçirmeye çalışıyor!

*Boru işleyip satsak 100 milyar dolar ihracat yapabiliriz!

……………

Bunlar ve bunlara benzer iddialı söylemleri hep duyarız. Duyduğumuzda da gözlerimizi kapatır, Türkiye’nin belirsiz bir geleceğinde kavuşacağımız muhteşem refahı hayal ederiz. Hali hazırda Bordan kazandığımız birkaç yüz milyon doları, dişe dokunur hiçbir çalışma yapmadan nasıl olup da yüz milyar dolara çıkarabileceğimizi hayal edip dururuz.

Evet, Bor elementi sıradan bir maden değil. Temizlik malzemeleri imalatından tutun da oto yakıtına, uzaya giden roket yakıtlarındaki katkı maddesinden Bor Hidroksitle çalışacak füzyon santrallerine kadar pek çok kullanım alanı var. Ancak şu anda bu teknolojiler araştırma aşamasında ve belki şu anda yaşı 40-50 civarında olanların bile göremiyeceği bir gelecekte ancak işimize yaradığını görebileceğiz.. Üstelik bu araştırmaların hemen hemen tamamını gelişmiş ülkeler yapıyor. Başka bir deyişle parsasını da onlar toplayacak. Zannediyor muyuz ki Bor’un yüzde yetmişi bizde ise, kalan yüzde otuz onlara yetmeyecek? Üstelik istedikleri kadar yeni Bor madeni yatakları da bulabilirler.

Lazer teknolojisi kullanılarak yapılan Bor Hidroksit Füzyonu

Tüm bu “Gelecek Teknolojileri” içinde en umut vaat edeni Bor Hidroksit füzyon teknolojisi..Bu sayede sınırsıza yakın, yenilenebilir ve temiz bir enerji elde edilebilecek. Ancak bunun için kömür yada petrol gibi milyonlarca ton değil, uranyum gibi küçük bir miktar kafi gelecek.Yani eğer tüm bu araştırmaları biz yapıp, Borumuzu biz kullanamazsak gene avucumuzu yalayacağız.

Görüldüğü gibi “Türk Bor’u”ara sıra sansasyon yayıp, bundan bir şeyler umanların sandığı gibi yeraltında yatan bir hazine değil!

…………..


 

 Başkent Astana'dan..

Kazakistan’ın Muhteşem Atılımları: Bağımsızlığına kavuşması ancak otuz yıl kadar önce olduğu halde sahip olduğu doğal kaynak zenginliği ve Nursultan Nazarbey gibi fenomen bir lidere sahip olmasıyla çarpıcı gelişmeler ortaya koyan Kazakistan, Orta Asya’nın İsviçresi olmaya aday..Eski başkent Alma Ata’yı bırakarak Astana’da son derece modern  bir başkent kuran Kazaklar, bu yeni kentte göz alıcı alt yapı tesisleri ve muhteşem binalar vucüda getirdiler. Dünyada büyük ilgi gören ve her yıl büyük çapta turist çekmeye başlayan bu yapılar, eğer ileri teknoloji kullanan sanayi tesisleri ve bilim-teknoloji araştırma kuruluşlarıyla taçlandırılabilirse Kazakistan Orta Asya’nın yeni Güney Koresi de olabilir pekala..

Tüm bunların yanında Türk Birliği’ne büyük önem veren Nursultan Nazarbey, Astana’da büyük bir Türk zirve ve kurultayı organize edecek.Nazarbey bu yolda liderliği ve inisiyatifi almış durumda.Çünkü Demirel ve Turgut Özal dönemlerinde Türkiye’nin önderliğinde yürütülen bu çalışmalar son derece tavsayınca bir Türk milliyetçisi olan Nazerbey  taşın altına elini sokmaya karar verdi.

…………………….

 Ali Koç: Kaptan gemiyi kurtarabilecek mi?

Ali Koç aldatıldı mı?: Fenerbahçe’nin son durumu malüm. Puan cetvelinde rüyada görse hayra yoracağı bir konumda. Lig böyle biterse küme düşme adaylarınından biri. Kendisiyle 2024’e kadar sözleşme yapıldığı söylenen Cocu, takımı perişan bir halde yardımcısı Keoman’a bırakırken, onun da kaderi bu haftaki iç saha maçında belli olacak.Muhtemel bir yenilgi onun da işine som verilmesi ve  takımı alt yapı sorumlularından birinin çalıştırmasıyla sonuçlanabilir. Bence bu durumun en büyük sorumlusu futbolcular yani “Milyonluk aslanlar” ..Skretel ve Valbuena hariç, Fenerbahçe formasına nasıl layık görüldükleri meçhul olan yabancı lejyonerler konusunda Ali Koç fena halde aldatılmış gibi. Mesela Fernando gibi bir futbolcu gönderilip, ona tıpa tıp benzeyen ama ancak gölgesi olabilen Slimani gibi bir oyuncuyu milyon dolarlar vererek nasıl transfer edildi?

Bence iş hayatında basiretli bir tüccar oluğu su götürmez Ali Koç bu işte fena halde aldatılmış durumda…

 
Toplam blog
: 343
: 446
Kayıt tarihi
: 19.02.11
 
 

Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Teknoloji Yönetimi dalında mast..