Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Kasım '12

 
Kategori
Güncel
 

Yenimahalle ilçesi için daha iyi karar verilebilirdi

Yenimahalle ilçesi için daha iyi karar verilebilirdi
 

TBMM Genel Kurulu'nda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı kabul edildi.

Kanuna göre, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa ve Van, büyükşehir belediyesi olacak. Memleketimize hayırlı, uğurlu olsun, bence çok güzel oldu. Nüfusu 750 bini aşmış illeri, daha da geliştirmek için bu son yasa, bu illerimize kalkınma için büyük bir fırsat da verecektir ve şehirlerimiz her yönden daha da gelişecektir. Yine 750 bini bundan sonra aşacak iller için de bir "hedef " belirlenmiş oldu. Bu da çok iyi oldu. 

Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya ve Samsun büyükşehir belediyelerinin sınırları, il mülki sınırları olacak. Bu illere bağlı ilçelerin mülki sınırları içindeki köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erecek, köyler mahalle olacak, belediyeler ise belde ismiyle tek mahalle olarak bağlı bulundukları ilçenin belediyesine katılacak. Bu illerin, bucak teşkilatları da kaldırılacak. Bu illerdeki il özel idarelerinin tüzel kişiliği ile İstanbul ve Kocaeli'ndeki orman köyleri de dahil köylerin tüzel kişiliği sona erecek. Bu da eski büyükşehirleri bir üst lige çıkarmak adına güzel bir çaba. Ancak bu illerde olan köy ve belde belediyelerinin kapanması pek çok insanı mağdur edebilecektir. Hizmetlerin dağıtımında sorunlar yaşanabilecektir. Bu kapanacak belediyeleri büyükşehirler ile kanımca bütünleştirilmesi gerekir. Bu illerdeki il özel idarelerinin kapanması, köylerin mahalleye dönüştürülmesi ile sanırım İl Genel Meclisleri de artık tarihe karışıyor. Bu durumda büyükşehirlerde başkanlık sistemine geçildiğini veya bu büyükşehirlerin eyalet gibi olacağını söylemek sanırım yanlış olmaz. Peki bu yanlış mı? Elbette değil. Hayat değişiyor, ihtiyaçlar çeşitleniyor, hizmet ve ürünlerin halka ulaşmasının da kolaylaşması lazım. Bu anlamda bence iyi de olmuştur. Zaten Türkiye'de bölgeler belli, ileride daha iyi yönetim adına eyalet sistemine filan geçilirse bu bölgelerden yararlanılabilir. Yerelde hizmet kalitesinde artış olacaktır ama Türkiye’de bu yasa ile İl Genel Meclisleri de tarih olmuş olacak, yerelde Türkiye Başkanlık sistemine geçmiş olacak. Zaten yerelde Belediye Meclisleri vardı, bundan sonra da olacağı için siyasetin kesilmesi de söz konusu değil. Ancak keşke Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri tıpkı Amerika’da olduğu gibi Başkanlık Sistemi gibi olsaydı. Yani adaylar çıkıp kampanya süresince birbirleri ile yarışsalardı ve en fazla oyu alan Başkan seçilseydi. Mesela Obama %50’ler seviyesi ile Başkanlığa seçilebiliyor. Ve yarışan adaylar dahil kimse itiraz etmiyor, sonucu saygıyla karşılıyor. Bu sistemleri önce yerelde denemek ve Türkiye çapına taşımak lazım. Tabii kontrol ve denge unsurlarını ve en küçük muhalefti dışlamadan, herkesi kucaklayarak bunu yapmak lazım.

 

Bu yeni yasayla birlikte bazı yeni ilçeler de kazandık.

 

Aydın'da Efeler; Balıkesir'de Karesi, Altıeylül; Denizli'de Merkezefendi; Hatay'da Antakya, Defne, Arsuz; Manisa'da Şehzadeler, Yunusemre; Kahramanmaraş'ta Dulkadiroğlu, Önikişubat; Mardin'de Artuklu; Muğla'da Menteşe, Seydikemer; Tekirdağ'da Süleymanpaşa, Kapaklı, Ergene; Trabzon'da Ortahisar; Şanlıurfa'da Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü; Van'da Tuşba ve İpekyolu, Hatay'da Payas, Zonguldak'ta Kozlu ve Kilimli ilçeleri kurulacak. Denizli'nin Akköy ilçesinin ismi de Pamukkale olarak değişti.

 

İstanbul’da ve Ankara’da ilçe değiştiren mahlleler de oldu.

 

Örneğin İstanbul Şişli'nin Ayazağa, Maslak ve Huzur mahalleleri Sarıyer'e bağlanacak. İstanbul Arnavutköy ilçesine bağlı Nakkaş, Bahşayış mahalleleri ile Büyükçekmece ilçesine bağlı Muratbey mahallesi Çatalca belediyesine katılacak.

 

Örneğin Ankara'nın Yenimahalle ilçesine bağlı Dodurga ve Alacaatlı mahallelerinin çevre yolu dışında kalan kısımları Şehitali mahallesi ile birleştirilecek. Şehitali, Aşağıyurtçu, Yukarıyurtçu, Ballıkuyumcu ve Fevziye Mahalleleri Etimesgut'a bağlanacak. Yenimahalle'nin Dodurga ve Alacaatlı mahalleleri de çevre yolu içinde kalan kısmı ile Çayyolu,  Ahmet Taner Kışlalı, Ümit, Koru, Konutkent ve Yaşamkent mahalleleri Çankaya'ya katılacak.

 

İstanbul’da Şişli, Ankara’da Yenimahalle sakinleri bu konuda tatmin olmadılar. Belki yakın gelecekte Anayasa Mahkemesine bireysel başvurular olup haklarını aramak isteyeceklerdir. Bence haklılar, bazı şeyleri yerelle paylaşarak yapmak lazım. Biz böyle uygun gördük anlayışı günümüzde hiç doğru değil.

 

Ankara’da ise garip bir durum vardı. Yenimahalle ilçesi birbirinden bağımsız iki parçaydı. Bunun iki ayrı ilçe olarak ayrılması bence daha iyi olurdu. Yani Yenimahalle’nin bir kısmını Etmesgut’a bir kısmını da Çankaya Belediyesine bağlamak biraz siyasi oldu. Burada oy kaygıları bu kararda etkili oldu sanırım. Oysa Yenimahallenin Çayyolu tarafı pekala ayrı bir ilçe olabilirdi. Hatta Batıkent bile ayrı ilçe yapılabilirdi. Bunun zaten yeni yasa ile yapıldığı görülüyor. Örneğin bildiğim Zonguldak’ın Kozlu ve Kilimli Beldeleri ilçe yapıldı. Oysaki Yeni Mahallenin Çayyolu tarafı da çok kolaylıkla ilçe yapılabilirdi ve bence çok daha iyi olurdu. Bu yanlış umarım ileride düzeltilir. İlçe olabilecek yerler ilçe yapılır, il olmayı bekleyen ilçeler de il yapılır. Türkiye'nin kendisine en uygun yeni sistemleri denemesinde çok büyük fayda var.

 

 

 
Toplam blog
: 648
: 2341
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

1995 ODTU Fizik Lisans, 1998 ODTU Fizik Yüksek Lisans (Biyofizik)  mezunuyum. Özel sektörde kalit..