Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Şubat '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Yere tüküren kadın

Yerlere tükürmek sosyal olmayan, toplumun hoş karşılamadığı bir davranıştır. Nedenleri vardır ve önemlidir. Çevre kirliliği yaratır. Sağlık sorunları yaratır.

Bizim toplumumuzda genellikle, erkeklerin bir olumsuzluk karşısında efelenme durumunda, varlığının önemsenmesini istediği durumlarda, alıştıklarından, kimileri cahillikten, kendilerinde bir hak olarak görür ve istedikleri her yerde, ihtiyaç halinde sağa, sola, kaldırıma, yürürken ilk gördükleri ağacın altına, yanındaki hanıma çaktırmadan yere, sinirlendikleri anda karşılarındakinin yüzüne tükürürler. Bu durumu onaylamasak da, hoş olmada da her an birileri bir yerlere tükürmeye devam etmekte.

Çocuğa kazandırılması gereken olumlu davranışlardan biri de, yaşanılan çevrenin temiz tutulmasının, insanın sağlıklı yaşaması için çok önemli olduğu bilincinin yerleşmesidir. Buna önce ailenin inanması, anne babanın iyi örnek oluşturması gerekir. Çocuk ailede ve okulda eğitildiğine göre, anne- baba- öğretmen üçgeninde bu olumlu davranış çocuğa kazandırılmalıdır. Mendil taşıma ve mendil kullanma alışkanlığı gereğince yerleşmemiş. Temizlik imandan gelir diyoruz ama çevremizi de her fırsatta kirletiyoruz.

Yasalarımızda yere tükürmenin parasal cezası olduğu bilinir ama uygulandığı pek görülmüş değildir.

Tükürmek, hele de bunu yapan bir kadın olursa, oldukça ilginç olur değil mi? Bence öyle olur. Erkekte göz aşinalığımız ne yazık ki var, ama doğrusu yere tüküren bir kadını hiç anımsamıyorum. Gördüğümde de gözlerime inanamadım. Yakınımızda yürüyen bir kadın yere tükürdü, elinden tuttuğu 7–8 yaşlarındaki kızıyla, gayet rahat bir şekilde yoluna devam etti. Ben irkildim.

Yere tükürülüyordu, tüküren bir kadındı, üstelik yere kan tükürmüştü. Kadının, pervasızca açtığı ağzından kaldırıma düşen bir parça kızıllığı, ne yazık görmüştüm. Tükürmek, hele de kan tükürmek bu kadar doğal bir davranış mı oldu? Ne zamandan beri!

Nesime Açılmış

 
Toplam blog
: 15
: 581
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

1957 doğumluyum. Emekli öğretmenim. Edebiyat ve müzik kişisel ilgi alanım, eğitim ise mesleki ilgi a..