Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ocak '12

 
Kategori
Güncel
 

Yerkesik'de su şebekesi hattı "nihayet" yenileniyor...

Yerkesik'de su şebekesi hattı "nihayet" yenileniyor...
 

Açılış. Prof.Dr Yüksel Özden.


Yerkesik deyince önce bir gerçeği dile getirmek gereklidir...

Yerkesik bugün geçmiş yıllarda Belediye Başkanlığı yapan Cenap Özsoy dönemindeki getirilen program ve projeler üzerinde hayat bulmaktadır.. Bugün Yerkesikliler tüm  hareketini sağladığı imkanlarına Cenap Özsoy tarafından getirilen işler ve projelerle kavuşmuştur..

Geriye döndüğümüz zaman tam 18 yıl önceki yıllardan, söz ediyorum.  Altını çiziyorum 18 yıl öncesi. İnanmaktayım ki, bir program ve iş buraya kolay getirilmemiştir. Çok önemli bir çalışma ve çabanın, emeğin, alınterin ürünüdür. Kaldı ki, bu dönemde bir hayli projeler hayata kavuşmuş ve bugün Yerkesik bu programlarla hayatını sürdürmektedir.

Belediye Başkanları zaten program ve projeler üzerinde plan yapmalı ve yürümelidir. Bunun en iyi örneğini Cenap Özsoy vermiştir.

Geçen 18 yılı ise ayrı bir yazı konusu olarak değerlendirmek isterim.

Tarih bugünü gösterirken;

Yerkesik’in su şebekesi hattı “nihayet” çözüme kavuşuyor ve imar planının tamamı 52.5 km.lik borular yenileniyor ve döşeniyor.

Önceki gün Yerkesik Kıran Köyü doğumlu Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden’in açılışını yaptığı programa katılmadım.

Ancak önemli olan su şebekesinin bugün Yerkesik imar planının tamamının yenilenmesi ve döşenmesi.

Bu yazımın başında “nihayet” dedim. Çünkü Yerkesik için yıllardır süregelen ve yaşanan sorunları çok iyi gözlemlemekteyim.

Geçmiş yıllara dönelim.

Doğduğum, yaşadığım yörem  Yerkesik’e geldiğim günden bugüne yaşadığım, daha doğrusu sorununu yaşadığım bir meseleydi, su şebekesi boruları ve hattı.

Ve yıllardır yapılanı konuşalım. Tabii ki, içinde yaşadığım günden itibaren diyorum. Her gün Yerkesik’in bir kaç yerinde su patlıyor, o gün orası kazılıyor, onarılmaya çalışılıyor.

Bu iş seneler boyu böyle devam etti. Bu meseleyi İller bankasına programa aldırmak yine bir süreç izlese de. Öyle ki, neredeyse Yerkesik Belediyesi’nin tek işi haline geldi. İşçileri her gün bu sorunları gidermeye çalıştılar. Yerkesik Belediyesi’nde neredeyse bu iş ve sorun yüzünden rutin işler bile gerektiği gibi yapılamadı.

Her gün birçok  yerden hep su patladı, borular çürümüş. Kaç yıllık borular, eminim Yerkesikliler bu konuyu çok iyi bilirler.

Hep söylerim ki, bu ülkenin yerel yönetimleri gerçekten çok iyi çalışsalar idi, bugün ülkenin kalkınması hem tabandan tavana gelişecek, hem de gelişmişlik düzeyi ilerleyecekti.

Yerel yönetimler daha çok geçici çözümlerle ve sadece oy alabilmek adına işlere bakmak penceresini açmışlar. Öyle bir hale gelinmiş ki, sadece oy alabilecekleri kişisel işlerin peşine takılmışlardır.

Kırsalda ise  bu konu daha çok gözlemleniyor. Belediye başkanları işte kimin duvarı var yıkılmış,  kimin çatısı var, kimin tavuğu komşusunun bahçesine geçmiş zarar vermiş, kimin kişisel işleri  var, yöresinin insanları tarafından da, neredeyse böyle biçimlendiriliyor.

Bu tür işler varsa elbette bakılacak çözülecek ancak esas işler ve programlar hayata geçirilmeli yörenin sorunları tesbit edilerek, köklü çözümler getirilmelidir. Gelecek yıllara  yaşanılır bir yöre bırakmak asıl  görev olmalıdır, diye düşünmekteyim.

Yörenin Belediye Başkanları yöresine doğru ve güvenilir bir hizmet  verebilmek için zamanla yarışmalıdır.

Bu anlamda Yerkesik’te su meselesine hep  başka  türlü baktım.

 Öyle ki,  artık zorunlu olarak,  bu düşüncelerimi  yeni gelen Belediye Başkanı Yusuf  Demirci ile de görüştüğümü anımsıyorum,  önerilerimi baştan  dile getirdim.

Ancak daha o gün işin başında iken,  bunu çok iyi kavradığını da görmüştüm, kanaat getirmiştim.

Ve bu konuda gerçek çabaları veren   Prof.Dr. Yüksel Özden  ile Yusuf Demirci’yi  ve  Belediye  Meclisini kutlamak gerek,  diye düşünmekteyim.

Bu yazıyı  yazmamın asıl nedeni de budur. Bugün bir Yerkesikli olarak bu sorunları her gün gözlemleyip,  yaşamış bir kişi olarak su  boruları hattı  meselesenin çözüme kavuşturulması  benim için bugün  Yerkesik adına huzur duyduğum  bir iştir.

Huzurluyum ki , bu sorun “nihayet” çözülmektedir.

O nedenle bu işi hayata geçiren  Prof. Dr. Yüksel Özden’e ve  Belediye Başkanı Yusuf Demirci’ye,  Yerkesik Belediye Meclisine teşekkür etmek lazımdır.

Ve mutluyum ki, Yusuf Demirci gelecek yıllarda vicdanı olarak huzur duyacağı bir iş bırakmış olacaktır.

 Su şebekesinin yenilenmesi ile ilgili diğer yapılan güzel iş ise, şudur;  Bu iş Yerkesik evlatları olan ve işin gerçekten iyi yapılması konusunda özenle çalışan “Koran inşaat”a işin verilmesidir. Koray Yörükoğlu ve Mehmet Yörükoğlu firmasının sahipleri”  Koran inşaat”. Yerkesik’e bu işi büyük bir özenle ve dikkatle  yapmaktadırlar.

Bu da ikinci huzur duyduğum, bir iştir.

Şimdi bu kadar esaslı ve güzel bir işin çözüme kavuşması sanırım hepimiz için övünç kaynağı olmalıdır. Sağlıklı bir su şebekesine kavuşuyoruz.

Yerkesik yöresinde yapılan her esaslı iş ve gerçek işi elbette yazı konum da  yapmalıydım.

O nedenle bu kadar güzel ve sağlıklı bir işi ortaya koyanları tekrar can-ı yürekten kutlarım.

Olgun bir çalışma, gerçek bir çalışmadır.

Su boruları ile ilgili konuşmak gerekirse  gayet iyi ve kaliteli bir boru ile su şebekesi döşemesi gerçekleştirilmektedir. Borular 75 ve 160’lık arası çaplardadır. Taşlık bölgelerde kendi malzemesi atılarak, uygun malzeme ile döşenmektedir. Skada otomasyon sistemi getirilmiştir. Ve, döşenirken halkın, abonelerin mağdur olmayacağı şekilde planlanmıştır. Halkın evinin kapısına dek götürülerek planlanmıştır.

Belediye yetkilisinden öğrendiğim bilgiye göre ihalesi  1.778.290.00 lira bedelle gerçekleşmiştir. İller bankasından yüzde ellisi kredi olarak Belediye tarafından ödenecektir. Yüzde ellisi de hibe geri ödemesi bulunmayan bir destekle gerçekleşmektedir.

İşin 2013 yılında tamamlanacağı hedeflenmektedir.

Yerkesiklilere hayırlı uğurlu olsun…

 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..