Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '09

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Yeşilaycı oğlum (oğluma mektuplar)

Sevgili oğlum,

Sana şunu anlatmak isterim ki , sigara sadece bir insanın değil , insanlığın düşmanıdır. O yüzden günümüzde gelişmiş ülkeler sigara ile mücadelede kanunlar , kurallar çıkararak çok mücadele etmekteler.

İlkokulda öğretmenimiz Nurettin Nasırlıoğlu bize şöyle bir tekerleme öğretmişti:

“Dumanını yel alır,

Parasını el alır,

Zehirini kendi alır.”

Bu daha ilkokulda kulaklarımıza küpe gibi yapışmıştı. Aradan 40 seneye yakın zaman geçmesine rağmen , kırk yıllık kahvenin nasıl hatırı varsa 40 yıllık güzel nasihatın da insan üzerinde o kadar etkisi olmakta. Bence aileler ve öğretmenler çocuklarının zihinlerinde 40 yıl boyunca bile çıkmayacak güzel ninniler, maniler , türküler okuyarak eğitmeliler ki , eğittikleri insanlarda benim gibi çocuklarını ve çevresini eğitsin .

Canım oğlum,

Ben ilkokulda öğrendiğim bilgileri sınıf geçmek için duyularak unutulması gereken bilgiler olarak algılamadığımdan , öğretmenimizin bizlere öğrettiği her faydalı sözü 40 yıl unutmayacak kadar beynime kaydettim , hayatıma uyguladım ki , hayatımız renklendi. Şenlendi ve gelişti işte. Bilgi ile sevgi ile hayatı yoğurduğumuz zaman başarı denen kavram hayatta bizi bırakmadı.

Canım oğlum,

Senin de bu çağda öğretmenlerinden duyduğun güzel şeyleri aklında tutarak , onları anlayarak , sınavlarda başarılı olman beni 40 yıl öncesine böyle götürdü. İstedim ki oğlumda öğretmenlerinden duyduğu hep iyi güzel bilgileri alarak hayatında uygulasın , başarılı olsun ve 40 sene sonra bile unutmadan , zararlı ve faydalı şeyleri analiz ve sentez ederek , hep hayatta başarılı olmak yanında kimseye muhtaç olmamanın da zevkini tatsın.

Canım oğlum,

Yeşilay da işte insanları içki, sigara gibi kötü alışkanlıklardan korumak için çaba harcamaktadır ve insanları bu kötü alışkanlıklardan korumak o kadar da kolay olmamakta. Çünkü insan irade sahibi olamadığı zaman kötü alışkanlıkları iyi alışkanlıklardan daha hızlı ve çabuk benimsemekteler ve alıştıkları zamanda iradeleri zayıf olduğundan daha doğrusu bu kötü alışkanlıklar insan iradesini zayıflattığından dolayı da kolay kolay bırakamamaktalar. Hiç başlamamak, başlayıp ta bırakmak için çaba harcamaktan daha da güzeldir. Bunun içinde kötü şeylere zaafı olan , iradesi zayıf insanlardan da mümkün olduğu kadar uzak kalmak, “iyi ve örnek insan “ olmak isteyenlerin görevi olmalıdır.

Canım oğlum,

Bizler ilkokuldan Üniversiteye kadar 15 yıllık eğitimimizi , sadece dinlenip geçilmesi gereken bir sözler kalabalığı olarak algılamadık. Bunu böyle algılayanlar hayatta başarıl olamaz ve başkalarına muhtaç olurken bizler gelişerek gelişmiş çocukların babası olarak da onlardan her daim ilerde olmayı başardık. Hayatı ciddiye aldığımız , hayatta yaşarken öğrendiklerimizi uyguladığımız zaman hayatta bizi ciddiye alarak bize istediklerimizi , hatta umduklarımızdan daha da fazlasını verdi Senin gibi zeki , güzel dinleyen ve anlayan babanın oğlu olmayı nasip ettiği gibi…

Canım oğlum,

Gelişmiş ülkeler , gelişmiş bireyler yetiştirmek için çaba harcamaktadırlar. Bu yüzden sigara üretimini de tüketimini de denetim altına almaktalar. Gelişmiş ülkenin gelişmiş vatandaşına sigara pazarlayamayan gelişmiş ülkeler bu sefer az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin insanlarına pazarlamada bulunmak için o yanlara gitmekteler. Gelişmek isteyen insan da kimin kendinse zarar vereceğini anlayarak arkadaş seçimine , arkadaşlarının kendisini neye alıştıracağına dikkat ederek de arkadaşlarının yanlış davranış ve sözlerine , tutumlarına karşı korunmak zorundalar. Sende bu yüzden her daim uyanık olmaya bakman lazım.

Canım oğlum,

Hayatta sigara içen arkadaşlarımız bizlere sigara ikram ederek , bizleri sigara içmeye alıştırmaya çok uğraştılar ama bizim sigarayı zararlı görme ve içmeme irademiz her zaman onlardan baskın olduğu için de bizler bu kötü alışkanlıklara alışmadık. Alışıp da bırakamayan , bu iradeyi bulamayan insanlara baktıkça “ İyi ki alışmamışız “diyerek irademize dua eder olduk.

Canım oğlum ,

Devlet sigaradan kazandığı paranın çok fazlasını sigaranın yol açtığı hastalıkları önlemeye , tedavi etmeye , eğitimle yeni nesilleri bundan korumaya , sağlık , eğitim ve başka alanlara harcamakta ki , kötü alışkanlıklar kısa vadede insana zevk verse de uzun vadede sağlık ve sosyal sorunlara sebep olduğundan sigaranın yeni nesiller tarafından sevilmemesine gayret etmekte. Sende ülkenin daha çok gelişmesini isteyen hakiki manada bir milliyetçi olmak istersen hayatın ülkene zarar veren kötülükler ve zararlı alışkanlıklar , zararlı bilgilerle mücadele etmekle geçir .

Canım oğlum,

Benim babam sigara içerdi ama sigara içmeyen benimle gurur duyardı. Ben de sigara içmeyen ve sevmeyen bir baba olarak sigara içmeyen oğlumla gurur duymak ve onunla güzel ülkemizi daha da güzelleştirmek ve geliştirmek için çalışmak istemekteyim. Bunu da başaracağımıza inanmaktayım.

Canım oğlum,

Okul hayatında da kötü alışkanlıklar ve kötülüklerle mücadele eden kulüpler ve sosyal paylaşım etkinliklerine katılmaya bak ki kendine olan güvenin artsın ve başkalarına faydalı olmak ve başkalarını zararlardan korumak görevlerini yapan bir gencin babası olmak ile bende mutlu olayım. Bu yüzden bu sosyal etkinliklere katılmak hayatta da sosyal olmana ve insanları daha çok sevmene , anlamana yol açacak.

Canım oğlum,

Bazı insanlar var ki , bunu akraba ve komşu çevremizde sende görmektesin, çocuklarının sigara içmesine kızacak yerde, onların sigara içmesi ile gurur duymakta , hatta onların sigara içmeyse teşvik etmekteler. Bu tutumu bazı okumuş insanlarda görmekteyiz ki , onlar bu tutumları ile çocuklarına ne kadar zarar verdiklerini bilememekteler. Bilselerdi değil teşvik etmek , kendileri bile sigara içtiklerini saklamaya çaba harcarlardı. Onların bu tutumunu gördükçe ben “ Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu ? “ ilahi sorusu üzerine düşünmekteyim.

Canım oğlum,

“insanların en iyileri , insanlara en faydalı olandır” emri gereğince sen insanlara faydalı olmaya bak. Bazı insanlar insanları kötülüklere sevk etseler bile sen onlara uyma . Senin görevin güzellikler olmalı ve güzellikleri de başkalarına anlatmak ve yaymak olmalı. Bunu yaptığın zaman mutlu olursun. Kötülükleri yayan insanlar kötülükleri içinde sahte mutluluklar sergilemeye bakarlar . Sen ise sahte değil gerçek mutluluklarda sağlıklı ve başkalarına örnek olan bir hayat yaşayama bakarsın .

Canım oğlum,

Sigara önce otobüslerde , sonra uçaklarda , sonra kahvelerde , umuma ait olan her yerde yasaklandı son zamanlarda . Ama yasaklarla değil , bu işi eğitimle , insanları ikna ederek , onlara başkalarının da Dumasız bir dünyada yaşama hakkı olduğunu kabul ettirerek ve inandırarak sigaranın zararlarından uzak tutmaya çalışırsak o zaman amaca daha çabuk ulaşmış oluruz. Sen bunun eğitimini en yakın çevrenden başlayarak yapmaya çalış ki , bir insan bir aileyi , bir aile bir apartmanı , bir şehir , bir ülkeyi , bir ülke de dünyaya örnek olsun. Örnek olmak da ekonomik , sosyal ve kültürel olarak güçlü olmaktan geçer.

Sana , kötü alışkanlıklardan uzak bir dünya da yaşamak dileklerimi iletmek istemekteyim.

Hayatta hep sağlıklı ve mutlu olmanı , kötü alışkanlıklardan uzak olmanı , insanları da uzak tutmanı dilerim.

TURAN YALÇIN-TOKAT

 
Toplam blog
: 1096
: 1558
Kayıt tarihi
: 28.12.07
 
 

1967 Tokat'ın  Pazar ilçesi doğumluyum. İşitme engelliyim. İstanbul Üniversitesi iktisat Fakültes..