Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Aralık '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Yılbaşı Mönüsü 1

Yılbaşı Mönüsü 1
 

Yeni yıla afiyetle girin


Her Yılbaşı ‘’ne pişirsem’’ diye düşünmekten kendini alamayanlardan mısınız? Çok kalabalık partiler vermek zorunda olmadan da lezzetli, ekonomik yemekler hazırlayıp, birlikte toplanacağımız masaya bir şölen havası verebiliriz. Hem de çok kolay ve oldukça da çeşitli yemeklerle çoluk- çocuk, eş-dost keyifle yiyerek, yeni bir seneye ‘’Merhaba’’ diyebiliriz. Şimdi bir mutfağa gidelim de 1. Mönüyü bir gözden geçirelim, ne dersiniz? Benim için çorba olmazsa olmazlardan, hele de kış günü soframızı taçlandırmalı. Çorbaları gelende püre kıvamında olarak seviyorum. Su içinde, sebze taneleri yüzmeyecek… size belki de kapris gibi gelebilir, ama böyle tek başına bile doyurucu. En favori çorbam ise, kırmızı mercimek çorbası,

MERCİMEK ÇORBASI

Malzemeler:

- 1 neskafe fincanı kırmızı mercimek
- 1 soğan
- 1 çorba kaşığı un
- 1 havuç
- 1 patates
- 1 et/tavuk bulyon (tavuk suyu kullanmayı tercih ediyorum)
- 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 8 su bardağı su
- Tuz

Soğanı yemeklik doğrayın. Yağ eklediğiniz tencerede, pembeleşinceye kadar kavurun. Soğan kavrulunca, içine unu da ekleyin. Birkaç dakika da unla kavurun. Ardından içine ufak ufak doğradığınız havuç ve patatesi, bulyonu,kırmızı mercimeği,suyunu da koyup, pişmeye bırakın. Havuçlar piştiğinde, çorbanız pişmiş demektir. İster bir süzgeçten geçirin, ister el blender’ı ( ben el blenderi tercih ediyorum)ile püre kıvamına getirin. Ben el blender’ı kullandığım için sebzeleri de haliyle  ufacık ufacık doğramıyorum. İşte! Çorbamız hazır bile!

Her zaman haşlanmış karnabaharın üzerine yoğurt döküp yemeğe bayılırdım. Diyet yaptığımdan değil; gayet zevk alarak yerdim bu sağlıklı ve az kalorili yemeği. Ancak mücveri anımsatan bir tarif, belki haşlanmış karnabahar kadar az kalorili değil; ama karnabahara lezzet katacağı kesin. Hem de Yılbaşı sofrasına değişik bir lezzet katacaktır. Ayrıca fırında olduğu için kalorisi çok da yüksek değil, eğer siz isterseniz tava da kızartabilirsiniz de;

KARNABAHAR MÜCVERİ

Malzemeler:

- 1 ufak boy karnabahar
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 su bardağı un
- 2 yumurta
- Yarım su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri (100 gr civarında)
- Bir tutam doğranmış maydanoz

- bir bağ taze soğan
- Çeyrek su bardağı sıcak su
- Tuz, karabiber
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Karnabaharı ufak hale getirip, buharda pişirin.(artık pazarlar da bile buharda pişirme modülleri satılıyor) Ufak ufak parçalara ayrılacak gibi kesin. Geniş bir kaseye, karnabaharları, unu, sarımsağı, yumurtaları, rendelenmiş peyniri, baharatları, incecik kesilmiş taze soğanları, zeytinyağı ve ince ince doğranmış maydanozu karıştırın. Kıvamı çok koyu ise, sıcak su ekleyerek, biraz inceltebilirsiniz. 200 derecede önceden ısıtılmış fırın tepsisine yağlı kağıt serip ister kaşık kaşık ister bir bütün halinde tepsiye malzemeyi yayın. 10-15 dk sonra kızarmış karnıbahar mücverleriniz hazır.(Orta ateş üzerine koyacağınız bir tavaya biraz sıvı yağ koyun. Tava iyice kızınca, karışımdan birer kaşık koyarak kızartmaya başlayalım. Biraz kızarıncaya kadar pişirip, arkasını çevirin.) artık 3. Yemeğimize geçebiliriz. Ben malzemeyi 2 kişilik vereceğim, isteğe göre çoğaltabilirsiniz

Peynirli Susamlı Şinitzel  (2 kişilik)

Malzemeler:

- İnceltilmiş 2 parça tavuk göğüs eti
- 4 ince dilim kaşar
- 2 ince dilim hindi füme(pastırma da çok yakışıyor)
- Yarım çay bardağı un
- Yarım çay bardağı galeta unu
- 1 çorba kaşığı susam
- 1 yumurta
- Tuz, karabiber, kırmızıbiber
- Kızartmak için sıvı yağ

Tavuklar yumuşasın diye, 1 saat kadar sütün içinde bekletebilirsiniz. Ardından etleri kağıt havlu ile iyice kurulayın. İki dilim etin arasına bir dilim hindi füme ve 2 dilim kaşar peynirini, dışarıya taşmayacak şekilde yerleştirin. Unları iki ayrı tabağa koyun. Kırmızıbiber ve susamı galeta ununun içine, tuzu da unun içine ekleyin. Yumurtayı çukur bir tabakta bir damla su ile çırpın. Bu sırada tavaya 1 cm yüksekliğinde sıvı yağı koyup, kızdırmaya başlayın. Arası peynirli sandviç gibi kapatılmış etleri önce una, sonra yumurtaya, sonra susamlı galeta ununa bulayın. Bu aşamada tavukları bu halde bir süre bekletmek iyi bir fikir, biraz kurumaları daha iyi sonuç veriyor. Kızgın yağa etleri yavaşça koyun. 1 dakika yüksek ateşte pişirdikten sonra, ocağın altını kısın. Kenarları pembeleşince diğer tarafını çevirin. Tabağa koymadan önce kağıt havlu üzerinde yağlarını süzebilirsiniz. Şimdi yanına bir de bulgur pilavı yaptık mı ana yemekler tamamlanır

SEBZELİ BULGUR PİLAVI

Malzemeler:

- 1.5 su bardağı pilavlık bulgur
- 1 kuru soğan
- 1 havuç
- 1 kabak
- 100 gram mantar
- 1 domates
- 2 yeşil biber
- 250 gram brokoli( isteğe bağlı benim çocuklarım çok seviyor)
- Biraz dereotu
- Tuz, karabiber, kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı

Önce bulgurları iyice yıkayın. Bir tencereye önce soğanları, sonra sırasıyla küp küp kestiğiniz havucu, biberi, brokoliyi, domatesi ve kabağı ekleyin. Hepsini güzelce soteledikten sonra, bulguru ekleyin. Bulgurun üzerine çıkacak kadar sıcak su ekleyin. Tuzunu, biberini de ekleyin. Pişmesine az kala, üzerine biraz kıyılmış dereotu ekleyebilirsiniz.

Peynirli Kolay Börek

Malzemeler:

- 4 yufka
- 3 yumurta
- Yarım kilo süt
- 100 gram margarin
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 250 gram az yağlı beyaz peynir
- 1 kase maydanoz

Yufkaları masaya serin. Üzerlerine fırça veya elinizle hafifçe sıvı yağ sürün. Çatalla ezdiğiniz beyaz peyniri, ince ince kıydığınız maydonozla iyice karıştırıp, böreğin harcını hazırlayın. Yufkanın her tarafına serpin. Ardından yufkayı, ne çok sıkı, ne de çok gevşek olacak şekilde düzgün bir rulo yapın. Oluşturduğunuz rulodan 2 parmak genişliğinde dilimler keserek, dik şekilde borcamın içine oturtun. Yumurtaları ve sütü iyice çırpın. İçine erimiş ılımış margarini katın. Ruloların her tarafına gelecek şekilde dökün. Böreği buzdolabında 1 gece bekletirseniz, harcını iyice çekip daha lezzetli olacaktır. İkram edeceğiniz zaman, 200 derece fırında yaklaşık 40 dakika, üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Kesmeden önce mutlaka 15 dakika dinlendirin. Ruloları çok sıkı dizmeyin; pişerken biraz genişliyorlar.

CACIK

- 3 salatalık
- 3 su bardağı yoğurt
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı dolusu kuru nane (tazesi varsa şahane!)

- İncecik doğranmış dereotu

- Tuz

Ben salatalıkları iyice yıkadıktan sonra hiç soymadan rendeliyorum. Cacığa güzel bir tat ve renk veriyor. Ama siz soyabilirsiniz. Soyduğunuz salatalıkları rendeleyin. İçine sarımsakları da rendeleyip, yoğurdu ekleyin. Kıvamı çok sulu olmayacak şeklide azar azar süt ekleyin. ( inanın çok beğeneceksiniz, hem de kalsiyumu bol olacak)Koyu bir mercimek çorbası kıvamı güzel bir kıvam olur. Tuzunu, nanesini, kıyılmış dereotunu da ekleyin. Buzdolabında 2-3 saat dinlendirdikten sonra ikram edebilirsiniz. Buzdolabında dinlendirince, sarımsak tadı daha da yoğunlaşıyor.

SÜTLÜ KAREMELLİ TATLI

Muhallebisi için malzemeler:

- 2 kilo sütten 1 su bardağı eksik süt
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 kahve fincanı un
- 1 kahve fincanı mısır nişastası
- 1 paket vanilin
- 1 tatlı kaşığı tereyağı

Yukarıdaki malzemelerden, vanilin dışındakileri kullanarak bir muhallebi pişirin. Göz göz fokurdamaya başlayınca, ocaktan indirin ve içine vanilin ve bir tatlı kaşığı tereyağı ekleyin. Mikser ile bir süre çırpın. (Ne kadar çırparsanız o kadar çok tavukgöğsüne benziyor.) Büyük boy borcama dökün ve oda sıcaklığına gelince buzdolabına koyun.

Karameli için malzemeler:

-1 su bardağı toz şeker
- 2 paket krema

Şekeri bir tencereye koyun ve yakın. Altını kapatın. Ardından içine kremayı ekleyin ve şekerle iyice kaynaşana kadar karıştırın. Soğuyuncaya kadar karıştırmaya devam edin. (Eğer soğuyunca sertleşirse, soğuk süt ekleyerek kıvamına getirebilirsiniz.) Muhallebinin üzerine dökün.

 Üstü için malzemeler:

- 3 milföy hamuru

3 milföy hamurunun her birini 4 parçaya bölün. Kuru kuru fırına verin. Kabardıklarında, fırından çıkarıp ikiye ayırın. Beyaz yerlerini tekrar fırına ver. Her yeri kızarıncaya kadar fırında tutun. Soğuduktan sonra, biraz ufalayın. İkram etmeden önce, tatlının üzerini bu kırıntılarla kaplayın.

Oldukça kolay, olabildiğince hesaplı ve bir o kadar da lezzetli yemeklerle sofranızı donattınız. Umarım beğenirsiniz.

AFİYET OLSUN!

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 781
: 3899
Kayıt tarihi
: 23.09.12
 
 

16- 06- İstanbul'da doğdum. Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Ana sanat dalı Moda tasarımı bölümünde..